Jak na staročeskou pučálku neboli pálenec? Pouhé 4 ingredience stačí na vydatnou porci zdraví a chuti
19. 12. 2022 Vaření
Na tradiční staročeskou pučálku si vystačíte se suchým hrachem, máslem, solí a pepřem. Dá se podávat i nasladko ochucená cukrem nebo medem. I když jde především o pokrm podávaný v období Velikonoc, podával se dříve i v předvánočním postním období.
Kde vzala pučálka svůj název?
Tento jednoduchý a prostý staročeský pokrm má podle Dadalovy kuchařky kořeny už v raném středověku. Jedna z prvních písemných zmínek pochází z 15. století, později byl tento pokrm přijat křesťany jako postní pokrm, tedy jídlo bezmasé a odlehčené. A právě taková jídla bývala typická pro postní období související s křesťanskými svátky.
Nejdůležitější a také nejdelší fází přípravy pučálky je naklíčení hrachu, kterému se říkávalo „pučení“.
Mohlo by vás zajímat
Klíčení hrachu krok za krokem
Před samotnou přípravou pučálky je třeba počítat s 1 – 2 dny na péči věnovanou klíčení hrachu. Na jednu porci počítejte s přibližně 50 g suchého celého neloupaného hrachu. Naklíčením luštěnina nabyde na objemu až čtyřnásobně.
- Suchý hrách přeberte, odstraňte nečistoty, kamínky a viditelně poškozené i rozlomené kusy a propláchněte v sítku vodou.
- Hrách vložte do vlažné vody na asi 10 hodin, vodu slijte a hrách uložte do cedníku vyloženého čistým navlhčeným plátýnkem. Tím hrách také přikryjte a cedník položte nad mísu.
- Asi 3x denně hrách propláchněte v sítku studenou vodou, nechte okapat a uložte zpět do plátýnka.
- Po 1 – 2 dnech se začnou objevovat bílé klíčky a hrách je připraven na výrobu pučálky. Objeví-li se na klíčcích zelené lístečky, byla už překročena doba, kdy je hrách na pučálku vhodný.
- Hrách naposledy propláchněte, tentokrát opatrně, aby se nepolámaly klíčky, a nechte v sítku okapat.
Podle portálu STOBklub, který se věnuje zdravému životnímu stylu a prevenci obezity, se během klíčení snižuje obsah látek způsobujících nadýmání až o 80 % a proces přináší také nemalé zdravotní benefity. Během klíčení dochází k navýšení obsahu vitamínu B2, B3 a C, lépe se vstřebávají do organismu minerální látky a zvyšuje se aktivita některých enzymů.
Klíčením se také významně mění chuť luštěnin a měly tedy pučálku zkusit i odpůrci klasické úpravy hrachu. A z daleka to není pokrm vhodný jen na postní období. Pučálka je skvělou alternativou k nezdravým chipsům a jiným pochutinám, které si dopřáváme např. u televize.
Recept na staročeskou pučálku
Pučálka naslano
Na 50 g suchého celého neloupaného hrachu budete potřebovat 1 vrchovatou lžíci másla, sůl a čerstvě mletý pepř. Hrách nechte naklíčit podle výše popsaného návodu. V pánvi rozehřejte máslo a jakmile začne pěnit, přidejte hrách, osolte a opepřete podle chuti. Při vysoké teplotě opečte asi 4 minuty. Během opékání pánví pouze pohybujte sem a tam. Míchání vařečkou by způsobilo uvolnění slupek a výsledek by nebyl dokonalý. Hotová pučálka musí být nasládlá a na povrchu křupavá.
Staročeská pučálka se podávala jen tak opražená a pouze zlehka ochucená solí a pepřem, můžete ji však vylepšit osmaženou cibulí, trochou prolisovaného česneku nebo nasekanou petrželkou.
Pučálka nasladko pro děti
Postup je stejný, jako u slané varianty, pouze místo soli a pepře přidejte krupicový cukr nebo med a nechte jej na hrachu lehce zkaramelizovat. Přidat můžete také sušené ovoce nebo mletou skořici.
Zdroje informací:
dadalovakucharka.cz
stobklub.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Štědrovečerní menu za první republiky: Žádný kapr, jen hrachová polévka a kroupový kuba
Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 29 minutami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 5 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 5 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 19 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí křupavé cini minis z tortilly: Snadná a rychlá snídaně voní skořicí a připravená je v cukuletu
Vánoce po staročesku: Jak vyrobit tradiční vrkoč nebo ozdobný polaz?
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy