Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na staročeskou pučálku neboli pálenec? Pouhé 4 ingredience stačí na vydatnou porci zdraví a chuti
Zdroj: Staročeská pučálka

Na tradiční staročeskou pučálku si vystačíte se suchým hrachem, máslem, solí a pepřem. Dá se podávat i nasladko ochucená cukrem nebo medem. I když jde především o pokrm podávaný v období Velikonoc, podával se dříve i v předvánočním postním období.


Kde vzala pučálka svůj název?

Tento jednoduchý a prostý staročeský pokrm má podle Dadalovy kuchařky kořeny už v raném středověku. Jedna z prvních písemných zmínek pochází z 15. století, později byl tento pokrm přijat křesťany jako postní pokrm, tedy jídlo bezmasé a odlehčené. A právě taková jídla bývala typická pro postní období související s křesťanskými svátky.

Nejdůležitější a také nejdelší fází přípravy pučálky je naklíčení hrachu, kterému se říkávalo „pučení“.

Klíčení hrachu krok za krokem

Před samotnou přípravou pučálky je třeba počítat s 1 – 2 dny na péči věnovanou klíčení hrachu. Na jednu porci počítejte s přibližně 50 g suchého celého neloupaného hrachu. Naklíčením luštěnina nabyde na objemu až čtyřnásobně.

  1. Suchý hrách přeberte, odstraňte nečistoty, kamínky a viditelně poškozené i rozlomené kusy a propláchněte v sítku vodou.
  2. Hrách vložte do vlažné vody na asi 10 hodin, vodu slijte a hrách uložte do cedníku vyloženého čistým navlhčeným plátýnkem. Tím hrách také přikryjte a cedník položte nad mísu.
  3. Asi 3x denně hrách propláchněte v sítku studenou vodou, nechte okapat a uložte zpět do plátýnka.
  4. Po 1 – 2 dnech se začnou objevovat bílé klíčky a hrách je připraven na výrobu pučálky. Objeví-li se na klíčcích zelené lístečky, byla už překročena doba, kdy je hrách na pučálku vhodný.
  5. Hrách naposledy propláchněte, tentokrát opatrně, aby se nepolámaly klíčky, a nechte v sítku okapat.

Podle portálu STOBklub, který se věnuje zdravému životnímu stylu a prevenci obezity, se během klíčení snižuje obsah látek způsobujících nadýmání až o 80 % a proces přináší také nemalé zdravotní benefity. Během klíčení dochází k navýšení obsahu vitamínu B2, B3 a C, lépe se vstřebávají do organismu minerální látky a zvyšuje se aktivita některých enzymů.

Klíčením se také významně mění chuť luštěnin a měly tedy pučálku zkusit i odpůrci klasické úpravy hrachu. A z daleka to není pokrm vhodný jen na postní období. Pučálka je skvělou alternativou k nezdravým chipsům a jiným pochutinám, které si dopřáváme např. u televize.

Recept na staročeskou pučálku

Pučálka naslano

Na 50 g suchého celého neloupaného hrachu budete potřebovat 1 vrchovatou lžíci másla, sůl a čerstvě mletý pepř. Hrách nechte naklíčit podle výše popsaného návodu. V pánvi rozehřejte máslo a jakmile začne pěnit, přidejte hrách, osolte a opepřete podle chuti. Při vysoké teplotě opečte asi 4 minuty. Během opékání pánví pouze pohybujte sem a tam. Míchání vařečkou by způsobilo uvolnění slupek a výsledek by nebyl dokonalý. Hotová pučálka musí být nasládlá a na povrchu křupavá.

Staročeská pučálka se podávala jen tak opražená a pouze zlehka ochucená solí a pepřem, můžete ji však vylepšit osmaženou cibulí, trochou prolisovaného česneku nebo nasekanou petrželkou.

Pučálka nasladko pro děti

Postup je stejný, jako u slané varianty, pouze místo soli a pepře přidejte krupicový cukr nebo med a nechte jej na hrachu lehce zkaramelizovat. Přidat můžete také sušené ovoce nebo mletou skořici.

Zdroje informací:

dadalovakucharka.cz
stobklub.cz

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si