Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Farář Miloš Szabo na Štědrý den vaří slovenskou kapustnici s houbami a zve k sobě domů ty, kteří by jinak byli sami
Zdroj: se souhlasem Miloše Szabo a Toprecepty.cz, koláž Toprecepty

Chystáte se do kostela na půlnoční mši? Pak by vás možná zajímalo, jak tento den tráví kněží, kteří v kostele kážou. Jednoho pražského jsme proto trochu vyzpovídali. Miloš Szabo je původem ze Slovenska a tomu odpovídá i jeho štědrodenní menu.

Farář na motorce

Miloš Szabo je římskokatolický duchovní, původem ze Slovenska. Od roku 1995 žije v Praze, kde působil mimo jiné jako farář u kostela sv. Prokopa na Žižkově. Od října 2015 přednáší kanonické právo a jeho dějiny na Katolické teologické fakultě UK v Praze. Zároveň působí jako farář kostela sv. Gotharda v Praze 6-Bubenči a je soudcem Metropolitního církevního soudu v Praze. 

Miloš Szabo je také autorem mnoha knih a odborných článků. Kromě toho rád cestuje a jezdí na motorce. Štědrý den ale tráví na "své" faře, kde má jako kněz spoustu povinností i radostí. Co ted den dělá a co vaří, s tím se sveřil pro čtenáře webu Toprecepty.cz.

Slovenská kapustnica 

"Myslím, že neexistuje žádné kněžské vánoční jídlo, typicky pro kněze je spíše to, že na něj o svátcích nemají mnoho času. Pro většinu z nás začínají svátky už pár dnů před Štědrým dnem, hodně času trávíme v kostele, nebo dokonce i v kostelích, protože řada z nás má na starosti několik chrámů. Uklízet, vyzdobit, odemykat, zamykat... a pak si připravovat slavnostní promluvy, kterých je v těchto dnech více než jindy...," vypočítává pro Toprecepty.cz kněž Miloš Szabo a dodává, že při všech povinnostech si každý kněz musí najít svůj způsob vánočního stravování: buď si s sebou nese něco z rodičovského domova, anebo se nechá někým pozvat, samozřejmě - pokud někdo o kněze u svého vánočního stolu stojí.

"Já osobně mám několik rodinných zvyků, zděděných od mých předků na Slovensku, které se snažím dodržovat: pozvat k sobě někoho, kdo by byl sám, takže mě to nutí minimálně den předem vše už mít připraveno a na Štědrý večer mezi jednotlivými bohoslužbami pohostím aspoň jednoho člověka, jemuž nabídnu nejen jídlo, ale i svůj sváteční čas," svěřuje se Miloš Szabo.

"Vše začíná čtením z Bible a modlitbou, pak pokračuji rozdělováním ovoce z košíku na stole a nesmí chybět vánoční oplatky, které opatrně přeliju medem a nadrobno do toho medu nasekám česnek: vznikne tak symbol života, který je nejen sladký, ale i pálivý, ale je potřeba ho přijmout od Boha a prožít jako celek," popisuje Szabo a dodává, že pak u něj doma následuje kapustnica, typicky slovenská polévka, která není totožná s českou zelňačkou, a co region a co rodina, to zvláštní rodinný recept.

"U nás se dělávala a já dodnes dělám kapustnici celý den, v několika hrncích a na několika etap, pokaždé je potřeba část ingrediencí uvařit, pak nechat odstát, vystydnout a potom znovu pokračuji - postupně se tak vaří zelí, brambory, houby, vše dohromady, následně do vystydnuté polévky přijde smetana, trochu octu a pomalu, hodně pomalu se to znovu ohřívá...," popisuje přípravu slavnostní polévky Miloš Szabo.

Hlavním jídlem je i u kněze tradičně smažený kapr a bramborový salát, obojí opět podle receptů, děděných několika pokoleními. "V tom mém bramborovém salátu určitě nenajdete ani kousek masa ani cibuli, musí být správně vyvážený, ideálně s domácí vyšlehanou majonézou a nadrobno pokrájenými kostičkami brambor, mrkve, hrášku, okurky, ochucený správným poměrem soli, pepře a několika přídavků, která jsou rodinným tajemstvím," usmívá se kněz.a dodává, že to vše zabere hodně času, proto to musí stihnout přichystat většinou v noci před Štědrým dnem, aby se to pak už jen dokončilo, zamíchalo, ohřálo a položilo na stůl.

"Nejdůležitější pak je stejně ale sdílení s někým, komu mohu i tím jídlem a svou blízkostí udělat radost, Nečekat, že někdo potěší (a nakrmí) mě, ale někoho mohu potěšit (a nakrmit) já. Nakonec - to je obsah i smysl Vánoc, připomenout si, že jsme byli Bohem obdarováni, a proto také my máme někoho obdarovávat. Klidně i neznámého nebo potřebného. Když to budeme dělat každý rok, nikdy nemůžeme říct, že Vánoce nemají smysl anebo je nebudeme slavit," uzavírá farář Szabo. 

Náš tip: Slovenskou kapustnicu si můžete uvařit podle našeho videa.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více