Dokonalé francouzské toasty ze zbylé vánočky: Sváteční snídaně provoněná rumem a vanilkou zachutná každému
25. 12. 2022 Vaření
Nepodařilo se vám sníst celou vánočku? Pokud jste ji pekli dopředu, možná už není v úplně nejlepší kondici a muž o ni nikdo nejeví ani zájem. Její půvab snadno oživí, když ji opečete na pánvi jako francouzský toast a třeba ještě doplníte vanilkovou omáčkou. Takové pak odolá jen málokdo.
Francouzský toast vylepší i obyčejný starší chléb
Francouzský toast neboli pain perdu je přímo dokonalý vynález. Jde o vynikající způsob využití toastového chleba, ale vlastně i jakéhokoliv staršího pečiva, které už samotné není tak dobré. Navíc jde o výborný snídaňový pokrm, když nemáte dostatek času dělat se s těstem na lívance či palačinky. Opečené toasty je totiž výborně nahradí, a navíc jsou snadno hotové. Chléb jen stačí namočit do směsi vajíček prošlehaných s mlékem a pak opéct na pánvi na másle. Právě díky namočení pečivo krásně změkne a zvláční, opečení mu pak dodá opět křupavost, takže chutná skoro jako čerstvé.
Mohlo by vás zajímat
Na toasty je nejlepší vánočka
Francouzské toasty se dají připravovat i naslano, když se do směsi s vajíčky přimíchá sýr, může se dělat i s náplní, třeba se šunkou a zeleninou. Úplně nejlepší je ale francouzský toast sladký, který pozvednete na vyšší úroveň, když místo obyčejného toastového chleba nebo nějakého jiného bílého pečiva použijete právě zbytky vánočky. Sladká vánočka se k tomuto účelu výborně hodí a skoro by se dalo říct, že takové opečené toasty jsou možná i lepší než samotná vánočka.
Dokonalá a rychlá snídaně
Na této dobrotě je úžasná její variabilita. Francouzské toasty jsou vynikající samotné, směs na namáčení můžete navíc dochutit skořicí, zrníčky z vanilkového lusku, rumem, citronovou kůrou nebo třeba nějakou esencí, např. mandlovou. Skvělým doplňkem k nim pak je čerstvé ovoce, nasekané oříšky, čokoláda nebo podušená jablka. K oslazení můžete kromě cukru použít i med. Tradičně se s francouzskými toasty pojí javorový sirup. Když přidáte navíc zmrzlinu nebo šlehačku, vytvoříte z francouzského toastu luxusní dezert.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravíte vánočkové toasty
Pokud vám tedy zbyla doma vánočka, francouzské toasty si můžete snadno připravit podle následujícího receptu. Budete potřebovat: ½ menší vánočky (asi 4-5 plátků), 3 vejce, 200 ml mléka (použít můžete i smetanu nebo rostlinné mléko), mletou vanilku nebo vanilkový cukr, cukr či jiné sladidlo podle chuti, 1 lžičku skořice, 1 lžíci rumu a máslo nebo přepuštěné máslo na smažení.
Postup: Vánočku nakrájejte na plátky. V misce si prošlehejte vejce s mlékem či smetanou a přidejte cukr, vanilku, skořici a rum. Vše prošlehejte a přelijte směs do hlubokého talíře. Do této směsi pak postupně vkládejte plátky vánočky, nechte vždy trochu nasáknout tekutinu, aby vánočka změkla. Na pánvi rozehřejte máslo a plátky vánočky na něm opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte přelité javorovým sirupem nebo posypané moučkovým cukrem. Servírujte ihned, toasty jsou nejlepší teplé.
Náš tip: Chcete-li si francouzské toasty ještě trochu vylepšit, můžete k nim navíc připravit vanilkovou omáčku. Ta je ještě trochu zvláční a budou chutnat úžasně. Taková snídaně se přímo báječně hodí pro líná vánoční rána u pohádek. Omáčku si pak můžete připravit třeba podle receptu v našem článku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Když zbyde vánočka, co z ní připravit? Francouzský toust nebo jednoduchý crumble!
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 3 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Crème anglaise aneb Vanilková omáčka: Nedá moc práce a fantasticky dochutí nejeden dezert. Takhle se správně dělá