Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když zbyde vánočka, co z ní připravit? Francouzský toust nebo jednoduchý crumble!
zdroj: Public Domain, Petr Kratochvil

Nadýchaná, voňavá, mandlemi sypaná, uvnitř se šťavnatými rozinkami, s láskou pečená podle rodinného receptu. Vánočka na vánočním stole přece nesmí chybět. Ale co když zbyde a k snídani už ji nikdo nechce?

Žemlovka, to je klasika

To první, co každého napadne, je dát zbylý moučník do mrazáku. To je samozřejmě možné, ale je potřeba raději každý kousek pečlivě obalit do hodně přilnavé potravinářské fólie a pro jistou ještě vložit do mikrotenového sáčku.To proto, aby vánočka v mrazničce nechytila různé jiné pachy a aby se do ní nedostala vlhkost. Další možností je sladká žemlovka. Jednoduše řečeno: vyměníme rohlíky za vánočku. Receptů najdeme spoustu. Proč ale nezkusit něco úplně jiného?

Francouzský toust…

Jednou z méně známých alternativ, jak zužitkovat vánočku, je francouzský toust. Hodí se k snídani, svačině nebo jako moučník. Na 4 porce potřebujete 4 silnější plátky vánočky, 2 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany, máslo podle potřeby. Vejce rozšlehejte s mlékem a smetanou. Polovinu směsi vlijte do misky, položte na směs plátky vánočky a zalijte zbytkem směsi. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v ledničce nabobtnat. Asi hodinu před přípravou vyjměte misku z lednice. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte máslo a opatrně do něj vložte plátky směsí nasáklé vánočky. Opékejte na mírném ohni 5-10 minut, pak je obraťte a pokračujte dalších 5 minut. Obě strany by měly být zlatavě hnědé. Vyjměte je z pánve, krátce je nechte okapat na papírové utěrce.

…s ovocnou omáčkou

Ta dodá toustu nevšední chuť! Budete potřebovat 500 g ovoce (brusinky, jahody, prostě to, co je v obchodech k dostání ), 4 lžičky cukru, 4 menší pomeranče, 200 ml vody. Ovoce nakrájejte, v hrnce zahřejte a lehce zkaramelizujte cukr, Když zhnědne, přidejte ovoce, promíchejte a podlijte vodou. Pomeranče omyjte v horké vodě a osušte, Pak z nich ostrouhejte kůru a vymačkejte je. Kůru i šťávu přidejte do hrnce a promíchejte. Vařte na mírném ohni 5-10 minut, omáčka by se měla mírně zredukovat. Přelijte tousty a ještě horké podávejte.

Vánočkové crumble

O crumble se často říká, že patří k nejjednodušším moučníkům a že ho zvládne opravdu každý. Varianta ze zbylé suché vánočky je ještě snadnější! Připravte si 4 plátky vánočky, ½ kila jablek, 200 gramů čerstvého ovoce (jahody, brusinky, maliny, borůvky…), 2 lžičky cukru, trochu citronové kůry, lžíci citronové šťávy, 125 g másla (lepší je přepuštěné). Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem koláčovou mísu (případně zapékací misku). Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte na plátky. Ovoce omyjte, smíchejte s plátky jablek, cukrem, citronovou šťávou a kůrou a vložte do koláčové formy. Do menší misky rozdrobte plátky vánočky, přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Tou posypte posypte jablka s brusinkami a pečte 30-40 minut. Drobenka by měla být zlatavě hnědá. Podávejte ještě horké s vanilkovou zmrzlinou!

Témata: Vánoce, vánočka, crumble, francouzský toust

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům