Retro okénko: Cikánský krém se dělával jako levnější náhrada pařížské šlehačky. V dortech a moučnících skvěle funguje dodnes
18. 1. 2023 Vaření
Cikánský krém možná neznáte, ale když zmíníme jeho podobnost s pařížskou šlehačkou, bude vám vše hned jasnější. Jak se náplně liší, jak si připravit cikánský krém a co jím nazdobit?
Co je cikánský krém
Různými cukrářskými náplněmi, neboli krémy, se zákusky, dorty či řezy zdobí léta. Krém má za úkol moučník nejen zkrášlit, ale také vylepšit jeho chuť, dodat suchému piškotu jemnost, provlhčit korpus a podobně. Dnes už mnohým tento název nic neřekne, ale cikánský krém byl dříve známý cukrářský pojem. Tento krém se připravoval ze smetany ke šlehání, cukru a čokoládové polevy. A právě poleva je tím, čím se cikánský krém liší od pařížské šlehačky. Do ¨té totiž patří kakao, případně pravá čokoláda.
Cikánský krém tak byl levnější variací, přičemž cukrářky si cenily i jeho dobrých vlastností. Správně připravený krém má totiž hladkou konzistenci, neroztéká se a voní i chutná po čokoládě. Cenově je přitom příznivější.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit cikánský krém
Na tento krém budete potřebovat: 500 ml 33% smetany ke šlehání, 40 g cukru krupice a 100 g kakaové polevy. Jak na to? Do kastrolu se silným dnem nalijte smetanu, přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Když se z tekutiny začne kouřit, vložte nalámanou kakaovou polevu. Dobře vše promíchejte metličkou na šlehání, nechte projít varem a pak nechte vychladnout. Až směs vychladne, dejte ji v zakryté nádobě do lednice a nechte ji tam přes noc. Druhý den vyndejte krém z lednice, vložte ho do vysoké misky a dobře náplň vyšlehejte.
Jak využít cikánský krém
Po vyšlehání je třeba hned krémem nazdobit dezerty a co nejdříve podávat. Cikánský krém se tradičně používal k plnění dezertů z pálené hmoty (odpalované těsto), jako jsou věnečky, větrníky, ale také třeba banánky. Hodí se ale také pro plnění dortů, řezů i rolád.
Výuková opora pro obor vzdělání cukrář, Hana Hejlová, bakalářská práce, MUNI, 2016
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pařížská šlehačka korunuje nejeden zákusek. Připravte si tu nejlepší podle slavné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Vynikající houskové knedlíky: Nejdůležitější je pečivo a podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se vám určitě povedou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 1 hodinou
Sýrový chléb
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 3 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce