Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejná, ale skvělá jídla z brambor: Zapečená kaše, staročeské lokše nebo pizza z bramborového těsta chutnají skvěle
Zdroj: Toprecepty, MiskaKulicka

Brambory jsou jednou z našich základních potravin. Levná jídla z brambor jsou výborná a my pro vás máme hned několik variant. Inspirujte se tipy na skvělé obědy i večeře.


Obyčejná jídla z brambor

Brambory jsou vděčnou potravinou, protože už s touto základní surovinou dokážeme vytvořit pestrou škálu jídel. Stačí přidat pár dalších obyčejných surovin, a výborný oběd, případně večeře, je na stole. V dnešních tipech jsme sáhli i po  některých tradičních jídlech, která připravovaly naše babičky, které musely vyjít s málem.

Kromě toho jsou brambory zdravé a nízkokalorické, přičemž většinu tvoří škrob, v menším množství je pak obsažena vláknina a jednoduché cukry. Z důležitých minerálů nechybí draslík, fosfor, hořčík, železo, jód a selen. Protože je nejvyšší koncentrace látek cenných pro organismus obsažena ve slupce a pod ní, je ideální se slupky pokud možno nezbavovat, případně tak, aby nezmizela většina živin.

Česnekové brambory

Česnek a brambory jsou báječnou kombinací z obyčejných potravin, které spolu vytvářejí vynikající výsledek. Na česnekové brambory potřebujete pouze 1 kg brambor, alespoň 4 velké utřené stroužky česneku se solí a řepkový olej. Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory omyjte, oloupejte, a nakrájejte je na podobně velké plátky. Připravte si plech, nandejte na něj plátky brambor. Česnek oloupejte a utřete se solí, zakapejte je olejem a rozetřete mašlovačkou po bramborách. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut. Když jsou měkké a opečené, jsou hotové.

Náš tip: Doplňte česnekové brambory o voňavé bylinky. Skvěle se hodí majoránka, oregano, tymián, ale i třeba bazalka. Přidejte bylinky k česnekovému oleji.

Mohlo by vás zajímat

Brambory na loupačku

Připomínají vám brambory na loupačku dětství a pořádně nevíte, kam se v průběhu času vytratily? Tohle jednoduché a přitom výborné jídlo si můžete připravit v základní podobě, ale i s drobnými změnami. Potřebujete pouze hezké a stejně velké brambory, tvaroh, máslo, pažitku a sůl.

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, a pak je oloupejte. Můžete nechat ale na každém, ať si brambory oloupe sám, možná to bude pro děti docela zábava. Na jednu porci brambor si na talíř přidejte zhruba dvě vrchovaté lžíce tvarohu a plátek másla. Pokud budete mít tvaroh z vaničky, postačí tak, jak je. Tvaroh z alobalu, který drží ve tvaru kostky, nařeďte zhruba dvěma lžícemi mléka. Do misky na stůl připravte nasekanou pažitku, kterou si pak posypte tvaroh. Na bramboru si střídavě dávejte kousek másla a trochu tvarohu. Můžete si brambory trochu dosolit, ale třeba ke skvělé chuti postačí jen výborný tvaroh s pažitkou.

Náš tip: Pokud budete chtít trochu obměnu, můžete sáhnout po lučině v originální nebo ochucené verzi. Tvaroh můžete ochutit i tak, že do něj prolisujete trochu česneku. Někdo si zase tvaroh posypává najemno nasekanou cibulkou. Brambory na loupačku si můžete dopřát i s křenem.

Zapečená bramborová kaše

Bramborovou kaši milují děti i dospělí, a přece se stane, že zbyde. A právě zapečením se krásně nabízí možnost spotřebování zbytků. Ačkoliv se to nezdá, zapečenou bramborovou kaši si můžete připravit na spoustu variant. Jednou z nejjednodušších a chuťově výborných variant je zapečená kaše se zelím a sýrem, kterou si snadno přichystáte ještě ze slaniny, sýru a koření. 

Náš tip: Pokud máte doma zamrazené houby, můžete si je takto jednoduše zapéct s bramborovou kaší.  

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu výbornou zapečenou kaši: [videoRecipe:;show_title=1]

 

Pizza z bramborového těsta

Pizza už nejednou posloužila jako výborný oběd nebo večeře. A zkoušeli jste už ji z bramborového těsta? Když vám zbudou vařené brambory, je příprava pizzy skvělým řešením. Nemusíte vymýšlet nic složitého navrch, sáhněte po obvyklých ingrediencích, jako je sýr, koření (třeba oregano) a šunka a přichystejte si jednoduché jídlo. 

Náš tip: Vyzkoušejte i pizzu ze syrových brambor.

Bramborové lokše

Lokše jsou vlastně tenké bramborové placky. Protože se využívá vařených brambor, můžete tak opět zpracovat zbytky jídla. Tyto dobroty, které je možné jíst na slano (ideálně s husím sádlem) i na sladko (s mákem a cukrem), se tradičně připravovaly nejen u nás, ale i na Slovensku a mají řadu různých názvů (patenty, lokše, nebo třeba laty).

Tyto bramborové placky se dají přichystat jako příloha, třeba k huse, ale výborně poslouží i jako hlavní jídlo. Potření lokší sádlem je výborná vychytávka, díky které nejen lépe chutnají, ale i zvláční.

Zdroj informací:
https://www.vitalia.cz/clanky/brambory-neloupat-nekrajet/  

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat