Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská tvarohová pomazánka rozhuda voní česnekem a bylinkami a na jaře nám dodá sílu
Zdroj: Toprecepty

Tvaroh je jedna z velmi častých ingrediencí, obzvlášť v pomazánkách. Nejlepší pomazánku z tvarohu si můžeme připravit v řadě variant. Nemusí být drahá, ale je rychlá a výborná. Víme, čím ji ochutit i jak dlouho vydrží.


Proč si dát tvarohovou pomazánku

Tvarohové pomazánky jsou snadné, zdravé, a příprava netrvá dlouho. Můžeme si ji připravit ke snídani, ke svačině i k večeři. Na stůl se hodí v běžný den, ale také, když přijde návštěva, nebo když něco slavíme.

Jaký tvaroh do pomazánky

Na tvarohové pomazánky se hodí měkký tvaroh. Je lepší, když sáhneme po tom z kostky. Vaničkový tvaroh je vodnatější. Můžeme se pro něj ale také rozhodnout, když budeme počítat se spotřebováním pomazánky hned ten den. Při použití vaničkového tvarohu je třeba slít syrovátku, aby nebyla pomazánka příliš tekutá. 

Čím ochutit tvarohovou pomazánku

Tvaroh se chuťově může mírně lišit (většinou kyselostí), ale vždy se dobře kombinuje s dalšími potravinami. Ať už to jsou sýry, zelenina, ryby, ale samozřejmě i bylinky. Někdy se doplňuje o vajíčko, jogurt, někdy se používá vyloženě tvarohový sýr lučina.

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Kterou zeleninu dát do tvarohové pomazánky

Klasickou zeleninu, kterou máme s tvarohovou pomazánkou spojenou, je česnek. Česneková pomazánka je stálicí na jídelních stolech jen tak k večeři, ale i při různých akcích. Kromě česneku se do tvarohových pomazánek využívá paprika, kedlubna, mrkev, ředkvička a také třeba jarní cibulka. Sáhnout můžeme i po avokádu, které se vlastně řadí mezi ovoce. 

Které ryby do tvarohové pomazánky

K tvarohu se hodí i rybičky. Do pomazánek se přidává tuňák, losos, výborné jsou ale také sardinky. Tyto pomazánky si tak často vezmou i ti, kteří jinak ryby příliš nemusí.

Které bylinky do tvarohové pomazánky

Tvarohovou pomazánku doladí řada bylinek vzhledem i chuťově. Klasickou je třeba petrželka, pažitka, zajímavý je i kopr. Můžeme zvolit i bazalku. 

Jak připravit tvarohovou pomazánku

Na tvarohovou pomazánku zvanou rozhuda budete potřebovat: 1 měkký tvaroh, 1-2 lžíce mléka (smetany), 1 jarní cibulku (nebo malou klasickou), medvědí česnek (pár listů), pažitku, pepř a sůl.

Jak na to? Tvaroh promíchejte s mlékem (opatrně podle toho, jak je tvaroh tekutý) v misce. Cibulku očistěte a pokrájejte najemno (bílou část). Medvědí česnek nasekejte. Cibuli a medvědí česnek přidejte do misky, ochuťte pepřem a solí. Pokrájejte pažitku nebo zelenou část jarní cibulky. Namažte na pečivo a ozdobte pažitkou nebo cibulkou. 

Náš tip: Připravte si tuto jarní tvarohovou pomazánku s ředkvičkami a jarní cibulkou podle videoreceptu:

Jak dlouho vydrží tvarohová pomazánka

Tvarohovou pomazánku je nejlepší sníst hned, taková česneková trochu změní charakter, bude rozležením výraznější. Pokud ji ale nespotřebujete, v lednici by tvarohová pomazánka měla vydržet dva až tři dny.  

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat