Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý hospodský guláš z hovězí kližky

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maryla337 Maryla337

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-5 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 731 kJ /
1 131 kcal
Bílkoviny131,13 g
Tuky33,70 g
Vláknina30,94 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 300 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy68,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrolu na rozpuštěném sádle necháme zpěnit cibuli (nespálit, jen nechat hodně ztmavnout), zalijeme dvěma naběračkami vývaru a necháme rozvařit.
Vložíme maso, pokrájené na kousky a necháme zatáhnout. Kastrol vložíme do rozpálené trouby a necháme 90 minut péct (občas podlijeme vývarem). Krok 2: Mezitím připravíme sušené houby, předem namočené a provařené.
Pokud budou houby čerstvé, očistíme je, nakrájíme, vložíme do rendlíku a necháme asi 5 minut projít varem. Krok 3: Hotové maso dolijeme vývarem, vložíme přecezené houby, osolíme, opepříme a pokmínujeme. Zahustíme jíškou a podáváme podle chuti s knedlíkem, bramborem, rýží nebo těstovinami.

Zveřejněno 10. 11. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý hospodský guláš z hovězí kližky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oBEA

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý hospodský guláš z hovězí kližky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oBEA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

já myslím, že tahle diskuze se už netýká receptu, bylo by na čase s tím přestat. Zizala psala, že takový recept si nezaslouží takovou pozornost a má pravdu, pojďme se tím řídit;-):-K

Lenunka: ... a bohužel se ta diskuze minula účinkem. Autorka receptu si dál myslí, že je hvězda, a nejspíš sem bude dál přidávat recepty, které jsou úplně k ničemu. :no: No snad alespoň odradí začínající kuchaře recept vyzkoušet.

at si každj vaří po svém když dovede nacpat papriku a protlak .......... fuj já si budu vařit jak mne naučila moje babička a to byla vyhlášená kuchařka ........ pokud se vm to nekomentujte mne když se něco nelíbí druhým to nehaním nemám to ve zvyku :-//

TOHLE nemá s gulášem nic společného toto je hovězí na houbách a ještě uvařené velice podivně.:-((

Pani Maryla337, neviem, prečo si myslíte, že ste uvarili guláš? Uvarili ste možno hovädzie na hríboch, ale guláš je niečo celkom iné. Guláš má svoj pôvod v Maďarsku. Pastieri rožného statku, tzv. gylyási si varili toto jedlo a po nich je aj pomenované. Hlavnou koreninou v guláši je mletá červená paprika, dáva sa veľa cibule, peper, cesnak a často i paradajka a čerstvá paprika. Gulyási jedlo vôbec nezahusťovali. Ale postupom času, keď sa jedlo rozšírilo aj do domácností a hostincov, ho začali zahusťovať, ale nie zápražkou. Pridáva sa malá zátrepka z vody a múky. A okrem toho, postup je taký, že mäsové kocky sa v prvom rade rýchlo opečú v horúcom tuku, aby vo vnútri zostalo mäso šťavnaté. Pridajú sa koreniny a rýchlo, krátko miešame, pridáme soľ, rascu, peper, čerstvú papriku, paradajku a prihodíme orestovanú cibuľu, ktorá sa robila v inej nádobe... potom podlejeme tekutinou, dusí sa to celé do zmäknutia. Keď sa robí guláš so zemiakmi, ku koncu sa prihodia pokráajné zemiaky a nakoniec sa vleje zátrepka, nechá sa to povariť pár minút a pridá sa prelisovaný cesnak. Ak sa robí guláš bez zemiakov, tak po zmäknutí mäsa sa pridá zátrepka, povarí sa... Jo a v závere sa pridáva ešte majoránka spolu s cesnakom. Chuť gulášu dosť značne aj závisí od kvality červenej papriky. Možno vám dali recept v nejakej zlej hospode? Mrzí ma to, nerada kritizujem niekym pripravené jedlo, ale chcela som len uviesť na správnu stopu dákych začiatočníkov, ktorých by ste tým názvom pomýlili. Skúste recept inak pomenovať a poviem, môže byť. Aj keď tú jíšku kupovanú nepoznám. Načo ju vôvec kupovať? Jíška = zápražka sa dá urobiť veľmi rýchlo a jednoducho doma. Bála by som sa, že v tej kupovanej by mohli byť nejaké zoxidované tuky, ktoré sa časom rozkladajú a pritom sa tie produkty rozkladu ešte oxidujú.

Maryla337: vy jste opravdu zlá a navíc neskutečně hloupá ženská. A ještě to vytrubujete do světa. Výpady vůči Slovenkám fakt nemají chybu. Ale v kanále.
"babička byla vyhlášená kuchařka" - nesnáším toto zaklínadlo. Nemá žádnou relevantní vypovídací hodnotu. Co chutná v rodině, která je takový způsob stravování zvyklá, nemusí dobře hodnotit třeba u sousedů. A zvlášť, když tedy vnučka uveřejní recept ve stylu : tak jsem gruntovala lednici.

Zobrazit 3 starší odpovědi

já jsem si nevšimla, že by autorka psala, že maso hodí do vody. Píše, že cibulku osmaží, zalije 2 naběračkami vývaru, nechá rozvařit (čímž se voda vypaří) a teprve pak vloží maso a nechá zatáhnout. Já na guláš osmažím cibulku, zasypu kořením (používám tedy i papriku), a postupně ji před přidáním masa také 2x-3x podliji malým množstvím vody, vždy počkám, až se odpaří, cibulka se tak krásně rozdusí. jinak guláš to fakt není, nazvala bych to hovězí na houbách:-)

Lenunka: No, hlavně si takový "recept" nezaslouží tolik pozornosti, kterou mu zbytečně věnuje tolik lidí. Tak jen doufám, že si případný začátečník nejdřív přečte komentáře než to bude chtít vyzkoušet, protože fotka vypadá celkem normálně.

Zobrazit 4 starší odpovědi

Ach jo, čemu všemu lidi neříkají "guláš". Maso se přece musí na cibuli orestovat, ne hodit do vody. A absence papriky?Pravdu má hospodyne, je to dušené maso s výsledkem nejistým. Kupovanou jíšku jsem použila před lety jen jednou, ze zvědavosti. Fuj, nikdo to nejedl.Babička mě naučila jíšku na másle a nemá jídlo chybu.Ale do guláše ji nedávám, orestované maso zapráším moukou .Máte asi dost vysoké sebevědomí (nebo málo zkušeností), když zveřejňujete recept na tento "guláš".

Pravý hospodský guláš se snad doma ani nedá udělat. Jedině, že by jste vařila na velkou svatbu, pro hodně lidí.

zizala: .... nebo neumí vařit. ;-) Přívlastek pravý mě vždycky poňouká zeptat se, jaký je ten levý? :-D

Z instantní jíšky se mi taky ježí vlasy hrůzou. Já nechám vydusit šťávu na tuk, pak zapráším hladkou moukou, kterou opražím a zaleju studenou vodou - to se musí dobře rozmíchat, aby nebyly hrudky. Nicméně ani jíška na sucho (z nasucho opražené mouky zalité studenou vodou) není špatná varianta, pokud potřebujete vařit dietně.

Zobrazit 8 starších odpovědí

Do guláše patří hlavně mletá paprika, pokud tam není, název guláš je nesmyslný.

:-(( pardon, to ale není guláš, jen dušené maso. Guláše jsou recepty této paní.:no:

hospodyne: S tím se nedá než souhlasit :-!

Zobrazit 4 starší odpovědi

Tématické fráze:
hospodsky guláš, gulaš z kližky, hovězí guláš z kližky v troubě, hovězí guláš z kližky, pravý guláš, hovězi guláš recept z kližky, hovězí guláš z kližky videorecept, guláš z kližky recept, nejlepší guláš s hovězí kližky, gulas z klisky, guláš z hovězí kližky, hovězí kližka recepty, hovězí guláš recept, pravý hospocky guláš, tmavy guláš v troubě, gulas s klisky, hovězí guláš na houbách, knor guláš, hospocky hovězí guláš, hovězí guláš recepty

Suroviny:
maso hovězí, cibule, sádlo, vývar, sůl, pepř, kmín celý, jíška, houby sušené

Přidat fotografie receptu