Univerzální velikonoční těsto: Nadýchané mazance, medové jidášky i sladkou rozinkovou vánočku zvládnete levou zadní
28. 3. 2023 Vaření
Velikonoce jsou za dveřmi, tak je třeba se na ně pořádně připravit. Třeba tak, že se rozmyslíte, co budete péct. V případě, že máte v plánu upéct mazanec a jidášky, určitě vám přijde vhod univerzální těsto, které využijete na oba druhy pečiva. A pokud i přes rok pečete vánočku, tak klidně i na ni.
K Velikonocům patří mazanec i jidáše
Velikonoční svátky si většinou spojujeme s beránkem a mazancem, kromě nich se ale v minulosti peklo a často dodnes peče i mnoho dalších moučníků. Třeba na Zelený čtvrtek se tradičně připravovaly jidášky – malé bochánky nebo spíš pletýnky, které připomínaly zradu Jidáše. Dělaly se z pramenů, které se různě splétaly a měly symbolizovat provaz, na němž se Jidáš oběsil. Pak se jedly obvykle pokapané medem a lidé věřili, že jim to zajistí zdraví a sílu na celý rok.
Mohlo by vás zajímat
Koláče i zvířátka z kynutého těsta
Na jidáše se používalo podobné těsto, z něhož se pekl mazanec nebo na Vánoce zase vánočka. Šlo o klasické kynuté nadýchané těsto, často vylepšené o rozinky nebo mandle, které je základem tradiční české kuchyně. Pečou se z něj buchty i koláče a mnoho dalších moučníků. Právě koláče s povidly, mákem nebo tvarohem se na Velikonoce také často pekly, stejně jako třeba vdolky.
Kromě toho se z tohoto těsta dělalo i další pečivo ve tvaru ptáčků, slepic, ještěrek nebo hadů. Mělo přivolat jaro, plodnost a zajistit dobrou úrodu. To se začínalo péct jako úplně první, dělalo se již od Květné neděle, což byla neděle týden před Velikonoci, až do samotných Velikonoc. Jaro mělo přivolat i pečivo ve tvaru kola, které bylo na mnoha místech také tradiční ozdobou velikonočního stolu. Tento věnec vytvarovaný ze spleteného copu se zdobil nejen mandlemi, ale i barevnými vajíčky a někdy také pestrobarevnými pentličkami.
Univerzální kynuté těsto
Klasický mazanec se sice dělal v minulosti z trochu bohatšího smetanového těsta plného vajec, které se považovaly za symbol nového života. Dokonce se říkalo, že by jich v pravém mazanci mělo být až třicet. Mnoho hospodyněk však mazanec dělá z podobného těsta, z jakého v zimě pečou vánočku, které již mají ověřené. Pokud chcete také nějaké takové univerzální, můžete zkusit třeba toto naše. Kromě mazance z něj můžete udělat i jidášky a pokud vám zbyde, tak třeba i pár koláčů pro zpestření velikonočního pohoštění. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g polohrubé (nebo hladké mouky, případně půl na půl) mouky, 100 g cukru, 100 g másla, 1 kostku droždí, 200 ml mléka, 2 žloutky, 50-100 g rozinek, rum, loupané mandle, citronovou kůru, sůl, vejce na potření a tuk na vymazání plechu.
Jak postupovat:
- Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, špetku soli a trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
- Rozinky namočte do horké vody (případně s přidáním rumu), po 10 minutách vodu slijte a nechte je důkladně okapat.
- V míse smíchejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a rozinky a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte hodinu na teplém místě kynout.
- Pokud z těsta pečete mazanec, vytvarujte bochánek, který nechte ještě chvíli nakynout. Mazanec přendejte na tukem vymazaný plech, potřete jej vejcem a posypejte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C. Poté teplotu zmírněte na 150 °C a dopečte 20-25 minut.
- V případě jidášů, těsto nakrájejte na kousky, zakulaťte je, vyválejte z nich tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé, a stáčejte je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek apod. Položte je na pomaštěný nebo pečicím papírem vystlaný plech a nechte ještě mírně vykynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 20 minut dozlatova.
- Na věnec pak těsto rozdělte na 3 části a spleťte z nich cop, který na koncích pomocí vody a peroutky spojte tak, aby vznikl věnec. Ten nechte ještě hodinu kynout. Těsně před pečením jej potřete vajíčkem a posypejte mandlemi. Troubu předehřejte na 180 °C a věnec pečte asi 40 minut dozlatova.
Náš tip: Univerzální těsto na mazanec, jidáše a věnec můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Únorové pranostiky: Co nám říká lidová moudrost o počasí v únoru
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39