Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství šťavnaté sekané je ve správném poměru vepřového a hovězího masa. Známe fígl, díky kterému při pečení nepopraská
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Dobře připravená sekaná je oblíbená dobrota. Víte, jak připravit tu úplně nejlepší a dokonale šťavnatou? Co by v správné sekané nemělo chybět a na co naopak raději úplně zapomenout?

Která sekaná je nejlepší?

Sekaná neboli „sekačka“ není příliš složitá, a aby se povedla, vyplatí se respektovat několik pravidel. Výsledkem bude nejlepší šťavnatá sekaná. Můžete si ji dát jen tak s kyselou okurkou, na chleba, ale také třeba zalít omáčkou, a to klidně i svíčkovou. Sekaná se tak skvěle hodí nejen ke svačině, ale i k obědu či večeři.

Co nedávat do sekané?

Připravit zdravou sekanou příliš nejde. Když totiž sáhnete po kuřecím nebo krůtím mase, případně po vepřové kýtě, je to sice libové masíčko, ale na sekanou není příliš vhodné. Během pečení totiž vyschne, sekaná není šťavnatá a snadněji se rozpadá.

Z jakého masa je nejlepší sekaná?

Které maso tedy použít do sekané? Hodí se směs kteréhokoliv masa. Když už chcete zvolit kuřecí, sáhněte po tučnějších stehnech, případně přidejte nakrájenou slaninu nebo sýr (například eidam). Nejlepší je ale směs hovězího a tučnějšího vepřového masa (plecko) v poměru 1:2. Pak bude sekaná opravdu krásně šťavnatá a bude lépe držet pohromadě. 

Jaké koření na sekanou?

Koření patří do většiny jídel a ani sekaná není výjimkou. Naopak, s kořením by se v tomto případě šetřit nemělo. Ochutnávat syrovou sekanou se rozhodně nedoporučuje, ale při přípravě je třeba myslet na dostatečné ochucení solí a pepřem. Pokud ale budete přidávat sýr, solte už jen lehce.  

Správná sekaná je dobře ochucená, vhodné jsou i některé další druhy koření a aromatických bylinek. Na ½  kg masa počítejte alespoň s 3 stroužky česneku, hodí se mletá paprikou, drcený kmín, důležitá je také majoránka. Někdo využívá oregano, přidat můžete i petrželku.

Co dát do sekané místo strouhanky?

Do sekané se většinou dává strouhanka, která maso zahustí. Přidává se i mouka, někdy dokonce namočená houska. Variantou jsou vločky (ovesné nebo ječné), využít se dají i nastrouhané syrové brambory nebo nastrouhaná vařená mrkev, případně mletý sýr.

Patří zelenina do sekané?

Zeleninu do sekané většinou nedáváme, ale patří do ní česnek, někdy se dává cibule, můžeme přidat i celerMrkev se používá jen vařená. Sekaná pak získá lepší chuť, barvu i vlhkost. Zbývající druhy zeleniny mimo česneku je před přidáním vhodné osmahnout na oleji

Co se sekanou, aby nepopraskala?

Popraskaná sekaná není nic krásného. Jak tomu zabránit? Sekanou před vložením do trouby „uhlaďte“ rukou, kterou jste si předem namočili ve vodě. Tím se povrch hezky uhladí a propojí. Variantou je také obalení šišky plátky anglické slaniny.

Jak udělat domácí sekanou?

Rozhodně také nezapomeňte na důkladné prohnětení směsi ještě před tím, než ji začnete ochucovat. Měla by vzniknout kompaktní kaše. Část masa můžete rozmixovat, část by měla zůstat hrubší. Připravit vynikající sekanou můžete i podle tohoto receptu.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Co podávat k sekané?

K sekané si můžete dát chléb, třeba i namazaný hořčicí. Jedinečná je určitě sametová bramborová kaše, hodí se i vařené brambory. Přílohou může být i zelenina, například plátky okurky, rajčat nebo natrhané kousky salátu.

Náš tip: Připravte si domácí sekanou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více