Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na výbornou hrníčkovou bábovku podle babičky Libušky? Díky tomuto receptu ji zvládne každý
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Hrníčkové recepty patří u nás doma mezi stále více a více oblíbené. S oblibou je využívá zejména moje maminka, která už je několikanásobná babička i prababička a s takovou spoustou vnoučat potřebuje při vaření či pečení šetřit čas. Zkuste tedy dnes její nejoblíbenější recept na rychlou bábovku, po které se vždycky jen zapráší!

Hrníčkové (ne)vážení 

Čeští profesionální cukráři nemají hrníčkové recepty v oblibě, protože tvrdí, že každý hrnek je jiný a nelze se tedy na tu míru spolehnout. A české amatérky pekařky, babičky a maminky vědí, že spousta hrníčkových receptů zkrátka a dobře funguje. Ostatně, většina běžných, nejčastěji užívaných hrníčků má 250 ml a tomu jsou přizpůsobené i recepty. 

Nedělní bábovka i pro všední den

Na neděli má být napečeno, říkává jedna moje kamarádka a asi je to hezký zvyk. Jsou ovšem moučníky, které můžete bez obav posadit na stůl i ve všední den! Není s nimi totiž tolik práce, a tak je stihnete upéct, než se dovaří večeře. Sem patří i tato hrníčková bábovka. Vláčnost jí dodávají olej a smetana či mléko, jinak je na suroviny zcela běžná. V čem ale běžná není, je to, že se vždycky a každému povede. Tento recept prostě opravdu funguje.

Na babiččinu hrníčkovou bábovku budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1hrnek mléka nebo smetany, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr a 2 lžíce kakaa
Postup:

  1. Všechny suroviny kromě kakaa smíchejte dohromady. Pak těsto rozdělte na dva díly (zhruba 2/3 a 1/3). Menší část těsta smíchejte s kakaem.
  2. Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy lijte střídavě světlé a tmavé těsto. Bábovku pečte v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Zkoušejte špejlí, zda už je těsto suché. Po upečení nechte zcela vychladnout a až pak pocukrujte, případně dozdobte polevou.

Moje tipy: 

  • S těstem si lze hrát. Klasickou pšeničnou mouku můžete vyměnit za špaldovou, bábovka bude mít lehce oříškovou příchuť i barvu.
  • Pozor, abyste část těsta kakaem moc nezahustili! Kdyby se to přece jen stalo, lze po lžičkách přidávat do tmavého těsta mléko na zředění. Tak, aby hustota světlého i tmavého těsta byla stejná. 
  • Samozřejmě, kdo má rád, může přimíchat rozinky, oříšky nebo kousky čokolády.
  • Osobně peču tuhle bábovku v pevné silikonové formě, kterou jsem kdysi dostala. Tu ani není potřeba vymazávat, upečená bábovka se z ní vyloupne skoro sama.                                                                                                                           

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

     

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více