Holka u plotny radí: Jak na výbornou hrníčkovou bábovku podle babičky Libušky? Díky tomuto receptu ji zvládne každý
19. 4. 2023 Vaření
Hrníčkové recepty patří u nás doma mezi stále více a více oblíbené. S oblibou je využívá zejména moje maminka, která už je několikanásobná babička i prababička a s takovou spoustou vnoučat potřebuje při vaření či pečení šetřit čas. Zkuste tedy dnes její nejoblíbenější recept na rychlou bábovku, po které se vždycky jen zapráší!
Hrníčkové (ne)vážení
Čeští profesionální cukráři nemají hrníčkové recepty v oblibě, protože tvrdí, že každý hrnek je jiný a nelze se tedy na tu míru spolehnout. A české amatérky pekařky, babičky a maminky vědí, že spousta hrníčkových receptů zkrátka a dobře funguje. Ostatně, většina běžných, nejčastěji užívaných hrníčků má 250 ml a tomu jsou přizpůsobené i recepty.
Mohlo by vás zajímat
Nedělní bábovka i pro všední den
Na neděli má být napečeno, říkává jedna moje kamarádka a asi je to hezký zvyk. Jsou ovšem moučníky, které můžete bez obav posadit na stůl i ve všední den! Není s nimi totiž tolik práce, a tak je stihnete upéct, než se dovaří večeře. Sem patří i tato hrníčková bábovka. Vláčnost jí dodávají olej a smetana či mléko, jinak je na suroviny zcela běžná. V čem ale běžná není, je to, že se vždycky a každému povede. Tento recept prostě opravdu funguje.
Na babiččinu hrníčkovou bábovku budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1hrnek mléka nebo smetany, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr a 2 lžíce kakaa
Postup:
- Všechny suroviny kromě kakaa smíchejte dohromady. Pak těsto rozdělte na dva díly (zhruba 2/3 a 1/3). Menší část těsta smíchejte s kakaem.
- Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy lijte střídavě světlé a tmavé těsto. Bábovku pečte v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Zkoušejte špejlí, zda už je těsto suché. Po upečení nechte zcela vychladnout a až pak pocukrujte, případně dozdobte polevou.
Moje tipy:
- S těstem si lze hrát. Klasickou pšeničnou mouku můžete vyměnit za špaldovou, bábovka bude mít lehce oříškovou příchuť i barvu.
- Pozor, abyste část těsta kakaem moc nezahustili! Kdyby se to přece jen stalo, lze po lžičkách přidávat do tmavého těsta mléko na zředění. Tak, aby hustota světlého i tmavého těsta byla stejná.
- Samozřejmě, kdo má rád, může přimíchat rozinky, oříšky nebo kousky čokolády.
- Osobně peču tuhle bábovku v pevné silikonové formě, kterou jsem kdysi dostala. Tu ani není potřeba vymazávat, upečená bábovka se z ní vyloupne skoro sama.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pokřtili jsme Extrakurzy! S Janem Punčochářem, Lukášem Hejlíkem i s úžasným dortem od Šárky Divácké
Už jste slyšeli o Extrakurzech? Díky tomuto… Číst více
„Ke kontroverznímu dortu Popelník dáváme žvýkačku. Lidé nám psali, že už jsme to přehnali,“ říká známá cukrářka Šárka Divácká
Šárka Divácká bezpochyby patří k našim… Číst více
Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
Nejčtenější český portál o vaření, web Toprecepty… Číst více
Svatomartinský nášup: Kupte si jeden kurz vaření a druhý dostanete zdarma!
Vánoce jsou za dveřmi a mnoho z nás přemýšlí nad… Číst více
Jíst společně je pro nás důležité, říká vietnamský kuchař Khanh Ta, který nově učí zájemce vařit v online kurzech
Vietnamská rodina, to je pospolitost. Není divu,… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Black Friday pro gurmety: Extrakurzy se špičkovými šéfkuchaři nyní pořídíte s výraznou slevou a čeká vás i něco navíc
Ještě nemáte všechny vánoční dárky a do… Číst více
Vyhodnocení a odměnění kuchařů, moderátorek a redaktorek 2022
Milí čtenáři a uživatelé webu Toprecepty.cz.… Číst více
10 nejlepších dárků pro gurmety: Vaječňák na lžičku, chalupářskou kuchařku nebo online kurz vaření kulinární nadšenci ocení
Do Vánoc zbývají už jen dva týdny. Pokud stále… Číst více
Vyhlášený kuchař Miroslav Kalina dělá na Vánoce kapra po Novohradsku, který voní česnekem a na přípravu je snazší
Miroslav Kalina rád vaří z kvalitních surovin a z… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 9 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 20 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 20 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 22 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře