Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
3. 5. 2023 Vaření
Sladko-slaná kořeněná omáčka se strouhaným perníkem se v některých zemích podává jako součást vánočních pokrmů, je však tak univerzální, že jí lze obohatit téměř jakýkoli druh masa, sladká jídla i uzeniny bez ohledu na roční období.
Historie perníkové omáčky se začala psát ve Slezsku
Perníková omáčka má svůj původ podle dochovaných pramenů nejpravděpodobněji v polské části Slezska, kde v mnoha rodinách stále nesmí chybět na štědrovečerním stole. Podle starých kuchařských knih má však tradici také v Německu, kde je zvykem připravovat ji hodně hustou a v případě potřeby ředit černým pivem.
Jako téměř každý recept se i perníková omáčka dočkala mnoha variací. Někdo do ní přidává ořechy, jinde se ochucuje hořkou čokoládou, sušeným ovocem nebo chilli, v některých receptech najdete složitější postup zahrnující dlouhé tažení společně s vývarem z telecích kostí. Na modernější verzi perníkové omáčky, která nezabere mnoho času a výsledek bude mít bohatou chuť, se jako základní ingredience používají perník, vývar, červené víno, cukr a koření.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se hodí perníková omáčka?
Perníková omáčka je velmi univerzální i přesto, že má silnou kořeněnou chuť. Je skvělá k pečenému či dušenému hovězímu nebo vepřovému masu, drůbeži i zvěřině. V Polsku i Německu se tradičně podává s kaprem i jinými rybami nebo bílou slezskou klobásou, bramborami a dušeným zelím. Chutná však výborně i s kynutými nebo tvarohovými knedlíky – samotnými nebo plněnými ovocem, bramborovými šiškami nasladko nebo jako poleva na různé dezerty.
Ne každý perník se dá na omáčku použít
Na perníkovou omáčku je třeba použít perník tvrdší konzistence, bez polevy či náplně. V supermarketu tento druh najdete pod názvem perník na strouhání, nebo si jej můžete vyrobit podle klasického receptu z žitné nebo hladké pšeničné mouky. Perník na strouhání se může také použít na posypání ovocných knedlíků, krupicové kaše, těstovin nasladko nebo pro dochucení a současně zahuštění rajské omáčky.
Mohlo by vás zajímat
Recept na jednoduchou a univerzální perníkovou omáčku
Na dostatečné množství omáčky na 4 porce budete potřebovat 200 g perníku na strouhání, 1 litr hovězího vývaru (nebo jiného vývaru podle toho, k jakému masu se bude omáčka podávat), 1 cibuli, 250 ml suchého červeného vína, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíci másla, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, sůl a pepř, podle chuti i trochu octa nebo citronové šťávy. Jak na to?
Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhaný perník a společně 1–2 minuty restujte. Přilijte červené víno, perník v něm důkladně rozmíchejte a nechte odpařit alkohol do doby, než jej ze stoupající páry neucítíte. Přidejte horký vývar, cukr, skořici, hřebíček, případně trochu octa. Omáčku redukujte asi 20 minut při střední teplotě do zhoustnutí. Na závěr podle chuti osolte, opepřete nebo doslaďte.
Tip na ještě jednodušší verzi oblíbenou zejména dětmi: Tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou ochucenou švestkovými povidly.
Zdroje informací:
Slowfooddolnyslask.org: Dolnośląski piernik przyprawowy
Bremer-gewuerzhandel.de: Lebkuchensoße Rezept
Ourgabledhome.com: Gingerbread Sauce
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím vylepšit zvěřinový guláš? Chuti pomůžou pivo, rum i nastrouhaný perník
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 39 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 58 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Fit salát
Přidáno před 13 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Přečtěte si Zobrazit více
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin či roládu. Podle těchto receptů to zvládne hravě každý