Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníková omáčka s dušeným hovězím masem
Zdroj: Toprecepty, mika59

Sladko-slaná kořeněná omáčka se strouhaným perníkem se v některých zemích podává jako součást vánočních pokrmů, je však tak univerzální, že jí lze obohatit téměř jakýkoli druh masa, sladká jídla i uzeniny bez ohledu na roční období.

Historie perníkové omáčky se začala psát ve Slezsku

Perníková omáčka má svůj původ podle dochovaných pramenů nejpravděpodobněji v polské části Slezska, kde v mnoha rodinách stále nesmí chybět na štědrovečerním stole. Podle starých kuchařských knih má však tradici také v Německu, kde je zvykem připravovat ji hodně hustou a v případě potřeby ředit černým pivem.

Jako téměř každý recept se i perníková omáčka dočkala mnoha variací. Někdo do ní přidává ořechy, jinde se ochucuje hořkou čokoládou, sušeným ovocem nebo chilli, v některých receptech najdete složitější postup zahrnující dlouhé tažení společně s vývarem z telecích kostí. Na modernější verzi perníkové omáčky, která nezabere mnoho času a výsledek bude mít bohatou chuť, se jako základní ingredience používají perník, vývar, červené víno, cukr a koření.

K čemu se hodí perníková omáčka?

Perníková omáčka je velmi univerzální i přesto, že má silnou kořeněnou chuť. Je skvělá k pečenému či dušenému hovězímu nebo vepřovému masu, drůbeži i zvěřině. V Polsku i Německu se tradičně podává s kaprem i jinými rybami nebo bílou slezskou klobásou, bramborami a dušeným zelím. Chutná však výborně i s kynutými nebo tvarohovými knedlíky – samotnými nebo plněnými ovocem, bramborovými šiškami nasladko nebo jako poleva na různé dezerty.

Ne každý perník se dá na omáčku použít

Na perníkovou omáčku je třeba použít perník tvrdší konzistence, bez polevy či náplně. V supermarketu tento druh najdete pod názvem perník na strouhání, nebo si jej můžete vyrobit podle klasického receptu z žitné nebo hladké pšeničné mouky. Perník na strouhání se může také použít na posypání ovocných knedlíků, krupicové kaše, těstovin nasladko nebo pro dochucení a současně zahuštění rajské omáčky.

Recept na jednoduchou a univerzální perníkovou omáčku

Na dostatečné množství omáčky na 4 porce budete potřebovat 200 g perníku na strouhání, 1 litr hovězího vývaru (nebo jiného vývaru podle toho, k jakému masu se bude omáčka podávat), 1 cibuli, 250 ml suchého červeného vína, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíci másla, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, sůl a pepř, podle chuti i trochu octa nebo citronové šťávy. Jak na to?

Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhaný perník a společně 1–2 minuty restujte. Přilijte červené víno, perník v něm důkladně rozmíchejte a nechte odpařit alkohol do doby, než jej ze stoupající páry neucítíte. Přidejte horký vývar, cukr, skořici, hřebíček, případně trochu octa. Omáčku redukujte asi 20 minut při střední teplotě do zhoustnutí. Na závěr podle chuti osolte, opepřete nebo doslaďte.

Tip na ještě jednodušší verzi oblíbenou zejména dětmi: Tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou ochucenou švestkovými povidly.

Zdroje informací:

Slowfooddolnyslask.org: Dolnośląski piernik przyprawowy
Bremer-gewuerzhandel.de: Lebkuchensoße Rezept

Ourgabledhome.com: Gingerbread Sauce

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více