Palačinkový den se slaví právě dnes! Ukážeme vám, jak na ty nejlepší a nejtenčí a zjistíte taky, kde se konají palačinkové závody

Masopustní úterý je vrcholným dnem masopustu. Zatímco u nás si ale masopustní úterý nedokážeme představit bez koblih, ve světě se dělají třeba i palačinky. Proto se tento svátek v mnoha zemích označuje jako Palačinkový den.
Masopust nebo Mardi Gras?
Masopust není jen typickým českým svátkem. Slaví se i v mnoha dalších zemích světa, jeho zahraniční obdoba se nazývá Mardi Gras, což v překladu znamená Tučné úterý. Ale stejně jako u nás se stejným slovem označuje celé masopustní období. Mardi Gras je v mnoha zemích doprovázený karnevaly s pestrobarevnými maskami, přičemž k nejslavnějším patří karnevaly v Benátkách a v New Orleans.
Článek z magazínu
Místo koblih palačinky
Úterý před Popeleční středou se někdy nazývá rovněž Palačinkový den nebo také Pancake Day či Tuesday (úterý). Tento den je totiž poslední příležitostí se před dlouhým půstem trvajícím až do Velikonoc pořádně najíst masového a vůbec tučného jídla. Zatímco u nás se smaží koblihy nebo boží milosti, třeba ve Velké Británii dávají přednost palačinkám, které si vychutnávají již na snídani.
Palačinka má velmi dlouhou historii a v kuchařských knihách se objevuje již od počátku 15. století. Připravovat ji na právě na masopustní úterý mělo i svou logiku. Tento den byl totiž poslední příležitostí ke spotřebování vajec a tuků před zahájením postní doby a palačinky byly ideálním pokrmem, do něhož se daly všechny suroviny využít. Říkalo se dokonce, že ingredience představovaly čtyři symboly tohoto období. Vejce znamenala stvoření, mouka chléb, sůl užitečnost/prospěšnost a mléko čistotu.
S palačinkou rovnou do kostela
Na masopustní úterý bylo v některých zemích (a často stále je) zvykem, že věřící chodili do kostela se vyzpovídat ze svých hříchů, aby dostali rozhřešení. V Anglii se dokonce v minulosti ke zpovědi svolávalo zvoněním.
Tomuto vyzvánění se říkalo Pancake Bell neboli „palačinkový zvon“ a zvoní se na něj dodnes. Váže se k tomu zajímavý příběh. Podle něj prý v roce 1445 jistá žena z města Olney v hrabství Buckinghamshire připravovala ráno k snídani palačinky, když uslyšela zvonění zvonu zvoucího do kostela. A protože se lekla, že to nestihne, v panice rovnou v zástěře a s pánví v ruce běžela do kostela.
Od té doby se takové palačinkové závody konají o palačinkovém dni snad v každém britském městě a jejich popularita se rozšířila do celého světa. Nejslavnější palačinkový závod však dodnes probíhá právě v Olney.
Soutěžící musí být místní hospodyně a musí mít na sobě zástěru a klobouk nebo šátek. I jinde ve světě se ale běhá v různých maškarních převlecích, přičemž cílem závodu se doběhnout co nejdříve do cíle s upečenou palačinkou, jež se musí navíc během běhu pohazovat a obracet ji.
S čím podávat palačinky?
Tradiční anglická palačinka je velmi tenká. Často se přelévá sirupem zvaným Golden Syrup, což je sirup zlatavé barvy, jenž se vyrábí svařením třtinové cukrové šťávy. Kromě toho mají Britové v oblibě palačinky pokapané citronovou šťávou a posypané moučkovým cukrem.
Palačinky se ale o masopustním úterý připravují různé podle zvyků dané země. Někde dělají velké tenounké francouzské crêpe, v Americe zase dávají přednost svým typickým tlustším nadýchaným lívancům přelitým javorovým sirupem. Klidně si tak můžete připravit palačinky podle své chuti a s jakoukoliv náplní. Zda s nimi někam poběžíte, pak už záleží jen na vás.
Náš tip: Vynikající tenounké anglické palačinky si pak můžete připravit třeba podle následujícího video receptu.
Zdroje informací:
Historic-uk.com
Marthastewart.com
Témata: palačinky, francouzské palačinky, Masopust
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na křupavé palačinky. Obvykle je připravujeme jemné a vláčné, pouze s malým množstvím tuku, ale jde to i jinak
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pórkový salát s jablkem, mrkví a majonézou
Přidáno 31. 3. 2023 08:56

Můj játrový guláš
Přidáno 30. 3. 2023 19:58

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno 30. 3. 2023 19:26

Tvarůžková smaženka
Přidáno 30. 3. 2023 13:02

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno 30. 3. 2023 09:42

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.