Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Jack Nicholson kvůli roli jedl sendviče, které nesnáší, zato miluje snadnou rajčatovou omáčku se sýrem
Zdroj: Wikimedia Commons/Kingkongphoto & www.celebrity-photos.com from Laurel Maryland, USA, CC BY-SA 2.0, a Freepik, valeria_aksakova

Hvězda firmu Miloše Forman Přelet nad kukaččím hnízdem proslul jako představitel rebelů i svérázných zahořklých staříků. Známý hollywoodský playboy, bouřlivák a milovník života Jack Nicholson není v jídle nijak zvlášť vybíravý.

Džus, káva a pilulky k snídani

Vzhledem k tomu, že nechodí spát před čtvrtou hodinnou ranní, není divu, že se probouzí až kolem jedenácté. To mu hospodyně přinese snídani do postele. Na podnosu je sklenice pomerančového džusu, šálek kávy se smetanou a cukrem, o víkendu pak miska s dietním čokoládovým pudingem.

Kromě toho „posnídá“ také pilulky na snížení cholesterolu a na zmírnění bolestí způsobených artritidou. V šestaosmdesáti letech Jack Nicholson má ostatně na nějaké ty zdravotní neduhy nárok.

Kvůli roli jedl nenáviděné sendviče

Herec je při natáčení každým coulem profesionál, a to i v jídle. V hororovém snímku Osvícení (The Shining), který natočil Stanley Kubrick podle knihy mistra tohoto žánru Stephena Kinga, si Nicholson zahrál spisovatele Jacka Torrance, který se většinu dne živí sendviči se sýrem.

Aby se lépe vžil do myšlení šíleného spisovatele, dva týdny jedl v kuse jen sendviče se sýrem, přestože je doslova nesnáší.

Newyorská Perreca's je hercovou oblíbenou pekárnou. Když v roce 1987 natáčel film Čínská čtvrť, ochutnal chleba, který v této italsko-americké pekárně pečou klasickým způsobem –  v peci na uhlí. Chleba má silnou křupavou kůrku a jedinečnou oříškovou chuť.  

Pekárna dodnes připravuje objednávky pro Nicholsona, i když ten se už osobně neukáže. Jakmile totiž někdo z hercových kamarádů a známých jede do New Yorku, dostane za úkol  „nevracet se do Los Angeles bez chleba“.  Nicholson si tento chléb ukládá do mrazáku. 

Rajčatová omáčka s pecorinem

Majitelé pekárny Perreca's ještě provozují přilehlou italskou restauraci, která proslula vynikající rajčatovou omáčkou s pecorinem. Tu slavný herec miluje jak na pizze, tak s těstovinami.

Připravit si tuhle omáčku se špagetami je docela snadné. Budete potřebovat:

  • 500 g špaget
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • ½ středně žluté cibule, nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
  • ¼  šálku čerstvě nastrouhaného sýra Pecorino Romano (plus extra, pro podávání)
  • ½  šálku zakysané smetany 
  • ¼  šálku nasekané čerstvé petrželky

A jak na to?

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente. Těstoviny důkladně sceďte, ½ šálku vody z vaření těstovin si nechte na omáčku.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na středně vysokou teplotu.  Přidejte česnek a smažte ho, dokud nebude voňavý (asi 1 minutu). Snižte teplotu na střední, přidejte cibuli a za občasného míchání opékejte asi 10 minut, dokud nebude měkká a nezačne karamelizovat.
  3. Přidejte rajčatový protlak, nakrájená rajčata a ½ šálku vody z vaření těstovin. Dochuťte solí a pepřem a vařte na středně vysokém ohni, dokud omáčka nezačne houstnout, asi 5 minut. Pokud se vám zdá příliš hustá, přilijte trochu vody. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
  4. Přidejte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte, aby se spojily s omáčkou, pak přidejte strouhaný sýr.
  5. Těstoviny rozdělte rovnoměrně na talíře a posypte nasekanou petrželkou a případně ještě nastrouhaným sýrem.

Protože základem všech dobrých rajčatových omáček bývá rajčatový protlak, můžete si ho připravit podle našeho videoreceptu.

Rajčatový protlak

Zdroje informací:

workandmoney.com: 26 Things You Didn’t Know About Jack Nicholson's Millionaire Lifestyle

pmq.com: Jack Nicholson Can’t Get Enough of This Italian-American Bakery’s Bread

cheatsheet.com: ‘The Shining’: Jack Nicholson Exclusively Ate His Least Favorite Food To Get Into Character

Recepty k tomuto článku