Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest je nejlepší spotřebovat do týdne, říká odborník, a radí zabalit jej do vlhké utěrky
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Milovníci chřestu se konečně dočkali! Chřestová sezona je v plném proudu a v obchodech se můžeme rozhodovat, zda dáme přednost jemnějšímu bílému nebo výraznějšímu zelenému. Na co si ale ještě dát při nákupu pozor a jak chřest skladovat, aby vydržel co nejdéle čerstvý?


Chřest je nejlepší z české farmy

Chřest patří k prvním jarním druhům zeleniny, jeho sezona začíná během dubna a užívat si ho můžeme obvykle až do června. A že je čeho si ho užívat! Ne nadarmo se chřestu říká „bílé zlato“ (v případě toho zeleného by to tedy mělo být zelené zlato). Tato zelenina oplývající delikátní chutí je totiž plná vitaminů a dalších živin, oproti tomu v něm však není mnoho kalorií, takže si jej můžete bez výčitek vychutnávat i při dietě.

Abyste si ale na chřestu opravdu pochutnali, je třeba jej zpracovat, dokud je opravdu čerstvý a v nejlepší kondici. Jak to ale poznáte a jak je nejlepší jej skladovat? Na to jsme se zeptali Jana Charváta ze společnosti Český chřest, která sídlí v Hostíně u Vojkovic nedaleko Mělníka. Právě odsud pochází většina domácí produkce chřestu a místní chřest je již od dob Rakouska-Uherska vyhlášený po celém světě, jak jsme psali již v našem dřívějším článku

Pro chřest nejlépe rovnou k pěstiteli

V Hostíně se pěstuje chřest bílý i zelený, nejde však o jiný druh chřestu, rozdíl spočívá jen ve způsobu pěstování. Ten bílý se totiž pěstuje pod zemí bez přístupu světla, takže neprodukuje zelený chlorofyl. Tento chřest je chuťově jemnější a křehčí, dřív se sklízí a vydrží delší dobu čerstvý. Zelený se musí rychleji spotřebovat, pak ztrácí až 50 % vitaminů a ani na chuť již není tak dobrý.

„Nejlepší zárukou čerstvosti je zajet si pro chřest rovnou na farmu do Hostína u Vojkovic,“ doporučuje pro Toprecepty.cz Jan Charvát, přičemž dodává, že chřest v té nejlepší kondici dodávají i na farmářské trhy na Náplavku a Kulaťák a také do různých supermarketů. „Je škoda, že v obchodních řetězcích se ale ještě nenaučili chřest skladovat v chlaďácích, to by jeho trvanlivosti určitě pomohlo. U chřestu z obchodu je proto potřeba kvalitu kontrolovat bedlivěji,“ upozorňuje ještě.

Jak poznat čerstvý chřest

Pokud si tedy chřest kupujete v supermarketu, je třeba si dát pozor na čerstvost, to je u chřestu alfa a omega všeho. „Bílý chřest by měl při kontaktu mezi sebou vrzat, je velmi křehký a láme se (to ale v obchodě radši nezkoušejte), určitě nemá být gumový! Kontrolujte rovněž spodní části chřestu - nesmí být výrazně okoralé, měly by příjemně vonět, určitě nesmí nijak zapáchat," upozorňuje pro Toprecepty.cz Jan Charvát a dodává: „To samé platí u chřestu zeleného, ten je ale pružnější a neláme se ani čerstvý.“

Bílý chřest vydrží déle

Chuť a kvalitu chřestu samozřejmě ovlivňuje i tom, jak ho doma skladujete. „Doma chřest zkonzumujte co nejdříve - i když ten čerstvý vám v lednici vydrží několik dní až týden,“ radí pro Toprecepty.cz Jan Charvát. Už jen proto je chřest od českého pěstitele mnohem lepší než ten dlouze dopravovaný ze zahraničí.

A jak chřest skladovat? Nejlépe v chladničce při teplotě kolem +5 °C, je však lepší jej zpracovat co nejrychleji. „Doporučujeme jej dát třeba do mokré utěrky. Skladováním ztrácí cukr a ze slupek se u bílého dostávají do chřestu hořké silice,“ říká odborník z Českého chřestu. Mírně povadlému chřestu prospěje i namočení do vody. „Pomoci může i vaření s kapkou citronu a troškou cukru, každopádně bílý chřest je nutné vždy poctivě oloupat, jinak bude hořký a ze zubů budete vyndávat vlákna,“ dodává ještě pro Toprecepty.cz Jan Charvát

Náš tip: Pokud máte doma zelený chřest, můžete si jím vylepšit třeba i obyčejnou omeletu. Připravíte ji podle našeho video receptu. 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si