Fenomén českého chřestu aneb Proč si tuhle zeleninu zamilovat a jak ji upravit
9. 5. 2022 Ostatní
Chřest se těžko pěstuje, ale je lahodný a vyhledávaný. Dříve byl český chřest významnou surovinou, po temných dobách druhé poloviny 20. století se trochu vytratil. Teď se znovu dostává na naše talíře. Proč byste si ho měli dopřát?
Lahodný chřest
Sezóna chřestu začíná v půlce dubna a končí v polovině června. Nejdříve roste bílý chřest, který je pěstovaný ve tmě pod neprůhlednými plachtami. Když se oteplí, začíná se sbírat zelený chřest, který vyrůstá na povrch. A pak je tu jedna barevnější varianta, která ovšem vařením o svou barvu přichází. Dříve se pěstoval fialový chřest jen v cizině, už ale můžete sehnat i tuzemský.
Ve velké míře se chřest pěstuje u nás prakticky pouze na Mělnicku, v Hostínu u Vojkovic, kde si čerstvý chřest můžete koupit přímo z farmy. To je ideální, protože pro to, abyste si nejvíc pochutnali, je nejlepší tuto zeleninu zpracovat v den sklizně a postarat se tak o výjimečný chuťový zážitek. Časem dřevnatí a stává se méně kvalitnější. Takhle chřest připravovala Maria Janků Sandtnerová.
Než se ovšem chřest ze semínka vypěstuje, tak to trvá tři roky, což je poměrně náročné oproti jiným druhům zeleniny. Jemné výhonky pak mohou růst až sedm let. Pro svou náročnost pěstování a ruční sklízení se chřest řadí mezi relativně drahou zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
Historie českého chřestu
Tradice českého chřestu začala ale hlavně v Ivančicích na Moravě. Právě toto místo proslulo díky chřestu v celé Evropě. S pěstováním tu začali koncem 18. století (kdo se o to zasloužil přitom není jasné a objevuje se hned několik variant) a největší slávu prožívali koncem 19. století.
Český chřest se tak stal pojmem a označoval se jako „bílé zlato“. Byl typický svou mimořádnou kvalitou, proto si ho dokonce oblíbili na císařském dvoru ve Vídní, byl dodáván i do Německa a dokonce do Říma. V období první republiky se vyvážel také do Francie. Věhlas této lahůdky byl opravdu obrovský. To vše ovšem skončilo s nástupem totalitního režimu, kdy byl chřest označen jako buržoazní jídlo.
Pravým důvodem byla ale neschopnost rychle dostat tuto zeleninu k zákazníkům. Chřest si totiž potrpí na šetrné a rychlé zacházení a toho nebyli socialističtí zemědělci schopni. Proto raději pěstování zlikvidovali. Po roce 1989 se na trh dostal český chřest vlastně jako holandský, což zní trochu komicky. V zásadě šlo o to, že tradiční pěstování u nás obnovili Holanďané a v Nizozemí tuto lahůdku prodávali jako holandskou. V roce 2011 byla firma odkoupena a založena značka Český chřest. Tak se chřest pomalu začal vracet na české talíře. A to je dobře, protože si tak můžete pochutnat na vajíčku s chřestem, nebo na variantě ala Bismarck.
V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…
Proč si dát chřest
Chřest je výživný, chutný a snadno se upravuje. Kromě lahodnosti je třeba zmínit také to, že chřest představuje i zásobárnou kyseliny listové a jinak také vitamínu B9. Vědci přišli na to, že kyselina listová se podílí na srážení krve a zdraví kostí. Známá je také důležitost pro nastávající maminky. Mimo vlivu na zdravé těhotenství a mnoho důležitých procesů v těle, se podílí také na růstu buněk a tvorbě DNA. Tohle všechno kyselina listová dokáže. Kromě této zásobárny ale chřest představuje skvělý zdroj vlákniny a vitamínů A a K.
Nejlepší je nejpozději do 48 hodin po sklizni. Jinak stárne, vysychá a dřevnatí. Čerstvý vydrží maximálně jeden až dva týdny a poznáte ho tak, že nemá ovadlou špičku - růžičky. Bílý chřest navíc musí při přelomení hlasitě puknout. Chřest se dá připravit na různé způsoby. Můžete ho blanšírovat, restovat, grilovat, vařit a dokonce pokud je z dobrého zdroje a čerstvý, tak i jíst v syrové podobě. Jídla s chřestem jsou lehká. Může vám posloužit jako příloha, do salátu, k masu. Chřest výborně chutná i zavinutý do bylinkových omelet.
Zdroje informací:
ceskychrest.cz
Tradiční pěstování chřestu a Slavnosti chřestu v Ivančicích
regiony.rozhlas.cz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26468402
healthline.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo.… Číst více
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!
Medvědí česnek je bylinka, ze které můžete mít… Číst více
Bojujete s jarní únavou? Pomůže sušená třezalka, ale i kopřiva
Všichni se těšíme na jaro, ale to často udeří… Číst více
Do přírody pro jedlé suroviny: Expertka Jana Vlková radí, jak využít sedmikrásky do salátu a kopřivy do slaných muffinů
Sílící sluneční svit a probouzející se příroda… Číst více
Jak zpracovat medvědí česnek. V kuchyni se používá nejlépe v syrovém stavu
Medvědí česnek je vytrvalá léčivá jarní bylina, která voní intenzívně česnekem (jak napovídá už její název). Na jaře vyrůstá ze země v trsech listů… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století
Ne každý ji má rád, ale často se objevuje jako… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
V jarních měsících hrají v kuchyni prim bylinky,… Číst více
7 způsobů použití medvědího česneku. Jak z něj připravit pesto a další oblíbená jídla
Sklizeň brzy na jaře Rozsáhlým porostům medvědího česneku se nejlépe daří na vlhčích místech, často podél říček a potoků v lužních a listnatých… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít fialky v kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené tipy na zpracování violky vonné
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 15 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Pět nejlepších způsobů, jak si užít chřest: Zkuste netradiční závin nebo krémovou polévku!
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu