Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chřest s masem
Zdroj: Pixabay, RitaE

Chřest se těžko pěstuje, ale je lahodný a vyhledávaný. Dříve byl český chřest významnou surovinou, po temných dobách druhé poloviny 20. století se trochu vytratil. Teď se znovu dostává na naše talíře. Proč byste si ho měli dopřát?

Lahodný chřest

Sezóna chřestu začíná v půlce dubna a končí v polovině června. Nejdříve roste bílý chřest, který je pěstovaný ve tmě pod neprůhlednými plachtami. Když se oteplí, začíná se sbírat zelený chřest, který vyrůstá na povrch. A pak je tu jedna barevnější varianta, která ovšem vařením o svou barvu přichází. Dříve se pěstoval fialový chřest jen v cizině, už ale můžete sehnat i tuzemský.

Ve velké míře se chřest pěstuje u nás prakticky pouze na Mělnicku, v Hostínu u Vojkovic, kde si čerstvý chřest můžete koupit přímo z farmy. To je ideální, protože pro to, abyste si nejvíc pochutnali, je nejlepší tuto zeleninu zpracovat v den sklizně a postarat se tak o výjimečný chuťový zážitek. Časem dřevnatí a stává se méně kvalitnější. Takhle chřest připravovala Maria Janků Sandtnerová.

Než se ovšem chřest ze semínka vypěstuje, tak to trvá tři roky, což je poměrně náročné oproti jiným druhům zeleniny. Jemné výhonky pak mohou růst až sedm let. Pro svou náročnost pěstování a ruční sklízení se chřest řadí mezi relativně drahou zeleninu.

Historie českého chřestu

Tradice českého chřestu začala ale hlavně v Ivančicích na Moravě. Právě toto místo proslulo díky chřestu v celé Evropě. S pěstováním tu začali koncem 18. století (kdo se o to zasloužil přitom není jasné a objevuje se hned několik variant) a největší slávu prožívali koncem 19. století.

Český chřest se tak stal pojmem a označoval se jako „bílé zlato“. Byl typický svou mimořádnou kvalitou, proto si ho dokonce oblíbili na císařském dvoru ve Vídní, byl dodáván i do Německa a dokonce do Říma. V období první republiky se vyvážel také do Francie. Věhlas této lahůdky byl opravdu obrovský. To vše ovšem skončilo s nástupem totalitního režimu, kdy byl chřest označen jako buržoazní jídlo.

Pravým důvodem byla ale neschopnost rychle dostat tuto zeleninu k zákazníkům. Chřest si totiž potrpí na šetrné a rychlé zacházení a toho nebyli socialističtí zemědělci schopni. Proto raději pěstování zlikvidovali. Po roce 1989 se na trh dostal český chřest vlastně jako holandský, což zní trochu komicky. V zásadě šlo o to, že tradiční pěstování u nás obnovili Holanďané a v Nizozemí tuto lahůdku prodávali jako holandskou. V roce 2011 byla firma odkoupena a založena značka Český chřest. Tak se chřest pomalu začal vracet na české talíře. A to je dobře, protože si tak můžete pochutnat na vajíčku s chřestem, nebo na variantě ala Bismarck

Chřest

V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

Proč si dát chřest

Chřest je výživný, chutný a snadno se upravuje. Kromě lahodnosti je třeba zmínit také to, že chřest představuje i zásobárnou kyseliny listové a jinak také vitamínu B9. Vědci přišli na to, že kyselina listová se podílí na srážení krve a zdraví kostí. Známá je také důležitost pro nastávající maminky. Mimo vlivu na zdravé těhotenství a mnoho důležitých procesů v těle, se podílí také na růstu buněk a tvorbě DNA. Tohle všechno kyselina listová dokáže. Kromě této zásobárny ale chřest představuje skvělý zdroj vlákniny a vitamínů A a K

Nejlepší je nejpozději do 48 hodin po sklizni. Jinak stárne, vysychá a dřevnatí. Čerstvý vydrží maximálně jeden až dva týdny a poznáte ho tak, že nemá ovadlou špičku - růžičky. Bílý chřest navíc musí při přelomení hlasitě puknout. Chřest se dá připravit na různé způsoby. Můžete ho blanšírovat, restovat, grilovat, vařit a dokonce pokud je z dobrého zdroje a čerstvý, tak i jíst v syrové podobě. Jídla s chřestem jsou lehká. Může vám posloužit jako příloha, do salátu, k masu. Chřest výborně chutná i zavinutý do bylinkových omelet.

Zdroje informací:
ceskychrest.cz
Tradiční pěstování chřestu a Slavnosti chřestu v Ivančicích 
regiony.rozhlas.cz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26468402
healthline.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více