Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažená cibulka vylepší hrachovou kaši i guláš. K naprosté dokonalosti ji dovede krátké namočení do podmáslí a  jeden fígl při smažení
Zdroj: Wikimedia Commons, By Midori - Own work, CC BY-SA 3.0

Koupíte ji již hotovou v sáčku v obchodech, dozlatova osmažené cibulové kousky však snadno uděláte i doma a navíc budete mít jistotu, z čeho jste ji připravili. Křupavou dobrotou pak můžete posypat mnoho pokrmů nejen exotických, báječně se hodí třeba i na klasický hospodský guláš. 

Smažená cibulka dochutí saláty a přílohy

Smažená cibulka je oblíbená delikatesa, která se používá na dochucení mnoha pokrmů. K dokonalosti pozvedne chuť nejen hlavních jídel, ale i salátů, polévek nebo příloh. Můžete jí posypat šťouchané brambory nebo vařenou čočku či hrachovou kaši, báječně se hodí na špekové knedlíky, dá se vmíchat i do těsta na domácí chléb nebo jiné pečivo. Pokrmu dodá nejen příjemnou cibulovou chuť, ale i křupavý element. Chuť této restované cibulky není nijak štiplavá, ale příjemně nasládlá, takže si ji můžete vychutnávat klidně i jen samotnou místo chipsů. 

Oblíbená v Americe i v Asii 

Tato křupavá restovaná cibulka je populární v mnoha kuchyních světa. U nás se jí často říká vídeňská cibulka a má podobu kroužků obalených v mouce a smažených na oleji. Ty se pak často v rakouské kuchyni dávají na různé masové speciality. V Americe je zase známá jako french fried onions (francouzská smažená křupavá cibulka) a je důležitou součástí populárního amerického pokrmu green bean casserole, což jsou zelené fazolky s houbovou omáčkou, notně posypané touto křupavou cibulkou.

Jako posyp na hot dogy ji používají nejen v Americe, ale třeba i ve Švédsku, jak můžete vidět i v jistém slavném švédském obchodě s nábytkem, kde ji rovněž prodávají již hotovou. V asijských zemích zase smaží jemnější šalotku, kterou pak používají jako dochucovadlo v indonéské, tchajwanské, vietnamské nebo thajské kuchyni. Tato smažená šalotka je známá pod svým indonéským názvem bawang goreng a zdobí jí tam vše od masa přes polévky, nudle, rýži až po saláty a další zeleninové pokrmy. Oblíbená je i v kuchyních Blízkého východu i v indické kuchyni, kde je častou ozdobou tradičního rýžového pokrmu biryani.

Jak osmažit cibulku dokřupava?

Půvab této delikatesy spočívá v tom, že je cibulka osmažená úžasně dokřupava a zůstává křehká. Toho dosáhnete dvojím smažením na pánvi ve vyšší vrstvě oleje nebo ve friťáku (použít však lze i horkovzdušnou fritézu, která zaručí zdravější smažení za použití minimálního množství oleje), větší křupavost ovšem zajistíte, když cibuli ještě obalíte v mouce nebo v kukuřičném škrobu (ten je navíc bezlepkový) a pak teprve osmažíte.

Cibulka může být nakrájená na kousky i na kolečka a můžete ji dochutit různými druhy koření, třeba paprikou, chilli, grilovacím kořením, římským kmínem a samozřejmě solí a pepřem. Při smažení je důležité, aby do sebe cibule nenasákla hodně oleje a nebyla pak příliš mastná. Pokud si ji připravíte doma, máte navíc jistotu, že neobsahuje žádné zbytečné konzervanty. A jak tedy tuto křupavou delikatesu udělat

Budete potřebovat: 400 g šalotky nebo běžné žluté cibule (vhodná je i bílá nebo červená), 1 lžičku bílého vinného octa, 2 lžíce kukuřičného škrobu, ½ lžičky soli, 1 šálek oleje nebo více podle potřeby. 

  1. Šalotky oloupejte a poté je nakrájejte na tenké plátky, aby se rovnoměrně opekly. Nejvhodnější je na to mandolínový kráječ, zajistí totiž rovnoměrně nakrájenou cibulku.
  2. Nakrájenou šalotku smíchejte s octem a nechte ji asi 5 minut odstát. Plátky cibule můžete pro větší křehkost a jemnější chuť namočit i na 15-30 minut do podmáslí.
  3. Ve velkém hlubokém hrnci rozehřejte asi centimetr oleje. To, že je dostatečně rozehřátý, poznáte tak, že do oleje vložíte špejli, měly by se kolem ní objevit bublinky. 
  4. Poté šalotku propláchněte vodou a vodu slijte. Jen lehce ji otřete savou papírovou utěrkou. Přidejte sůl a kukuřičný škrob a promíchejte.
  5. Do rozpáleného oleje opatrně vložte nakrájenou šalotku, snižte trochu teplotu na středně nízkou a smažte, dokud nebude jen lehce dozlatova. Trvá to asi 2-4 minuty. V této fázi ještě nebudou křupavé. 
  6. Šalotku vyjměte z oleje děrovanou naběračkou a před druhým smažením ji nechte asi 10 minut vychladnout.
  7. Znovu zahřejte olej a otestujte teplotu špejlí. Toto druhé smažení bude velmi rychlé. Vložte šalotku zpět a smažte ji asi 30 sekund nebo dokud nebude zlatavě hnědá. Nesmažte je ovšem příliš dohněda, aby nezhořkla. Pěkně křupavá bude až po vychladnutí.

Náš tip: Pokud patříte k milovníkům cibule, můžete si podle našeho videoreceptu připravit i tyto vynikající smažené cibulové kroužky, které jsou ideální pochoutkou k pivu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více