Škubánky s pohankou

mika59 Kuchařka: mika59

Bramborová jídla 2 názory

Suroviny

700 g brambor typu C
100 g pohanky
100 g polohrubé mouky
sůl
sádlo
K podávání:
anglická slanina
cibule
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme brambory a dáme vařit do osolené vody. Vody dáme trošičku více, než obvykle. Z uvařených brambor slijeme do jiného kastrůlku asi hrnek vody a přivedeme k varu. Přisypeme pohanku, zamícháme a odstavíme. Hrnec s pohankou zabalíme do utěrky a vložíme do peřin na cca 20 minut. V bramborách by měla zůstat asi do 1/3 brambor voda.

  2. Brambory trochu rozšťoucháme, druhým koncem vařečky uděláme důlky a zasypeme moukou. Hrnec dáme na nejslabší plamen a necháme mouku propařit. Mezitím vyškvaříme nakrájenou slaninu a orestujeme na ní dozlatova nakrájenou cibuli .

  3. Pohanku zamícháme, pokud tam zbyla voda, scedíme a přidáme k propařeným bramborám. Vše pořádně promícháme do co nejvíc hladké kaše. Lžíci namáčíme v rozpuštěném sádla a tvarujeme pomocí druhé lžíce škubánky (noky). Ukládáme na talíř a poléváme horkou a křupavou slaninou s cibulkou.

Poznámka

Zkoušela jsem i druhou možnost, že jsem v hrnci s vařícími bramborami nechala více vody, vsypala pohanku, pomačkala, zasypala moukou a postupovala už stejně. Taky to jde.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škubánky s pohankou

Zapomněl/a jsem heslo