Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct kuře v troubě, aby chutnalo jako z grilu? Tajemstvím je pomalé pečení v pekáči s mřížkou, typickou chuť dodá směs koření
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Kupujete si rádi v obchodě nebo u stánku grilované kuře? A víte, že poměrně snadno si je můžete udělat doma? I v troubě je možné upéct kuře, které bude báječně šťavnaté a k tomu bude mít úžasně křupavou kůrčičku stejně jako to připravené na rožni. 

Grilované kuře lepší než ze stánku

Grilované kuře je oblíbenou pochoutkou, kterou seženete v supermarketu, existují však i restaurace nebo food trucky, které se přímo na grilovaná kuřata specializují. Půvab grilovaného kuřete spočívá v tom, že chutná úplně jinak, než to klasické upečené v troubě. Jeho kůže je vypečená krásně dokřupava a kuře je tak šťavnaté, že ani prsíčka nejsou vůbec vysušená.

Vynikající je nejen samo o sobě s chlebem a kyselou okurkou, obrané je možné použít třeba do salátů nebo jako náplň do sendvičů či tortill. Pokud na přesně takové kuře dostanete chuť, ale do obchodu, kde je prodávají, to zrovna máte daleko, máme pro vás řešení. Upečte si je v troubě. Stačí dodržet pár zásad a správně kuře dochutit a nepoznáte rozdíl. A hlavně v něm nebudou žádné přídatné látky nebo různá dochucovadla. Jak tedy na to? 

  • Chcete-li dosáhnout dokonalosti, prvním krokem je již koupě samotného kuřete. Vybírejte raději kuře farmářské nebo rovnou v bio kvalitě. Jeho chuť je nesrovnatelně lepší oproti běžnému kuřeti z obchodu. 
  • Kuře je třeba okořenit. Nejlepší je připravit si vlastní směs koření, která co nejvíc připomíná chuť grilovaného kuřete ze stánku. Nejvhodnější je kombinace soli, pepře, cibulového prášku, česnekového prášku, papriky, sušených tymiánových lístků a špetky kajenského pepře. Kuře raději použijte menší, lépe se propeče a nevysuší.
  • Na kuře o velikosti 1,5-2 kg je ideální poměr dalších surovin: 2 lžíce másla nebo oleje, 1 lžíce soli, 2 lžičky pepře, 1 lžíce česnekového prášku, 1 lžíce cibulového prášku, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička sušeného tymiánu a špetka kajenského pepře. 
  • Kuře důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami. Poté je potřete olejem nebo rozpuštěným máslem. To pomůže kuřeti rovnoměrně zhnědnout a kořenící směs se na kuře lépe přichytí.
  • Poté kuře potřete dostatečným množstvím připravené kořenící směsi a dobře ji rukama vetřete do kůže. Přebytečnou směs otřete. Pokud máte dost času, nechte kuře ještě hodinu marinovat v lednici
  • Na pečení kuřete je nejvhodnější pekáč s mřížkou. Na dno pánve nalijte 1 šálek vody, aby se při pečení kuře nepřipalovalo. Pára také pomůže tomu, že kuře zůstane šťavnaté.
  • Okořeněné kuře položte na pekáč prsy dolů. Během pečení stéká šťáva do kuřecích prsou. Díky tomu se nevysuší a budou mnohem chutnější. V průběhu pečení kontrolujte, aby se voda na dně pekáčku nevypekla. Kuře není třeba otáčet ani přelévat. 
  • Kuře pečte v předehřáté troubě při teplotě 150 °C po dobu 2 až 3 hodin (v závislosti na velikosti kuřete). Tajemstvím úspěchu při přípravě domácího grilovaného kuřete je pomalé pečení. Jestli už je kuře hotové, poznáte tak, že píchnete nožem nebo vidličkou do stehna. Pokud je vytékající šťáva čirá, je kuře hotové. V případě, že je růžová, potřebuje kuře ještě dopéct
  • Při pečení je vhodné použít teploměr, díky němuž si ověříte správné propečení. Teploměr zapíchněte do stehna a počkejte, dokud neukáže 160-163 °C. Pak vyjměte kuře z trouby, zakryjte ho fólií a nechte 20 minut odpočívat. To umožní, aby maso dosáhlo teploty 165 °C. Díky odležení zůstane kuře i šťavnaté a křehké.

Náš tip: Vynikající kuře si můžete upéct i na způsob kachny podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více