Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejslavnější vlak historie stále budí zájem cestovatelů po celém světě. Kdo by nechtěl vyzkoušet svezení v Orient Expressu, kam Agatha Christie situovala jeden ze svých nejslavnějších románů? Jak to vlastně v současnosti v proslulém vlaku vypadá a co nabízí jídelní vůz? To jsou otázky, na něž se pokusíme nabídnout odpověď.

Nekonečná cesta v přepychu

Když v červnu roku 1883 vyrazil první vlak z Paříže do rumunského města Giurgu, bylo jasné, že se do budoucna bude jednat o symbol přepychu a luxusu. Spoj mezi Paříží a Istanbulem, který na premiérový Orient Express navázal v roce 1888, přišel podle encyklopedie Britannica navíc s dalšími drobnostmi, které cestujícím zpříjemňovaly jejich 69 hodin trvající cestu.

Jednalo se například o lokální pokrmy, které byly cestujícím servírovány v jídelním voze podle toho, kterou zemí zrovna souprava projížděla. Bylo tak možné ochutnat například maďarskou, rumunskou či bulharskou kuchyni. Nic v té době nenaznačovalo, že by se mohl úspěšně rozjetý vlakový byznys zastavit. Vše se ovšem změnilo po první světové válce, ještě více pak po té druhé. Trasy Orient Expressu byly upraveny, z luxusního vlaku se stával standardní spoj.

Znovuzrození legendy

V roce 1977 však začal americko-britský podnikatel v turistice James B. Sherwood nakupovat a restaurovat vozy původního slavného vlaku. Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) byl připraven ke své první jízdě v roce 1982. V současnosti vlak jezdí městy jako jsou Ženeva, Paříž, Praha, Vídeň, Budapešť, Brusel nebo Amsterdam. Cestujícím nabízí 22 původních vagonů, mezi nimiž nechybí ani jídelní a barové vozy.

Jídlo za „všechny peníze“

V nich je opět cítit onen luxus, který slavný Orient Express nabízel od své první jízdy. Dokazuje to například pohled do sezónního menu, které VSOE nabízí. V něm najdeme třeba 50 gramů kaviáru Belluga za 640 euro (zhruba 15 tisíc korun), trojice kaviárů s bliny s rozpuštěným máslem, crème fraîche, vejcem natvrdo a šalotkou přijde na 440 euro (cca 10400 korun).

Nabídka obsahuje také carpaccio z hřebenatek s kandovanými citrusovými plody a bazalkou, perličku z volného chovu, kukuřičnou polentu s marinovanou mrkví, pistáciovou tresku se zelím či dezert z jedlých kaštanů - ledový Mont Blanc s mandlovým chipsem.

Cestování pro bohaté

Pokud byste se však rozhodli, že tyto lahůdky vyzkoušíte třeba na trati Praha-Paříž, počítejte s tím, že jízdenka stojí zhruba 105 tisíc korun. Zahrnuje luxusní ubytování na jednu noc, čtyřchodovou večeři, tříchodový oběd či kontinentální snídani. V ceně jsou i služby stevarda.

Jak to vypadalo v Orient Expressu v minulosti nebo jaké byly jeho trasy zjistíte v naší fotogalerii:

Zdroje informací:

britannica.com - Orient-Express

wikipedia.org - Orient expres

belmond.com - Explore the Train

orient-express.com - Artisan of travel since 1883

rexter.cz - Vlak Orient Express – trasa a cena jízdenek

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více