Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kate miluje krémové italské rizoto
Zdroj: Wikimnedia Commons, Ian Jones, CC BY 2.0, a Freepik, timolina, koláž Toprecepty.cz

Usměvavá maminka tří princátek má i po čtyřicítce postavu jako osmnáctiletá. Manželka britského korunního prince Williama Kate, princezna z Walesu, pravidelně cvičí a běhá. Dobré jídlo si neodpírá, ale o skladbě jídelníčku hodně přemýšlí.

I Kate byla na dietě

I princezna z Walesu si musí hlídat postavu a proslýchalo se, že v minulosti vyzkoušela Dukanovu dietu, založenou na příjmu vysokého množství bílkovin (tedy především masa) a minima sacharidů. Zakázány jsou například brambory, pečivo, luštěniny, rýže, banány a hodně sladké ovoce. Povolena je některá zelenina a odtučněné mléčné výrobky.  

Dobré jídlo si neodpírá

V průběhu všech tří těhotenství se Kate potýkala s velkými nevolnostmi, do jídla se dokonce musela nutit. Bez problémů snědla jen avokádo, jahody a ovesné vločky.

V současné době Kate žádnou drastickou dietu nedrží, dobré jídlo si neodpírá, ale rozhodně si nedopřává žádné velké porce. O Kate je známé, den začíná již zmíněnými ovesnými vločkami a zeleninovým smoothie.

Jídelníček podřizuje dětem

V domácnosti následníka britského trůnu se stejně jako v každé jiné rodině jídelníček přizpůsobuje dětem. Proto na stole nechybí pizza, mac and cheese (zapečené makarony se sýrem) nebo pečené kuře. Kate má ráda asijskou kuchyni. Během návštěvy Pákistánu, kde s byli i s Williamem na oficiální cestě, s nadšením ochutnávala místní jídla. Oblíbené kari vaří Kate často i doma.

Sushi a jehněčí

Nepřekvapí, že Kate má ráda také sushi, na které si s Williamem v Londýně rádi zajdou do japonské restaurace. Syrové ryby jsou i součástí latinskoamerického pokrmu ceviche (jde o kousky syrových ryb nakládaných v limetkové šťávě smíchaných s čerstvou zeleninou) – tento salát má Kate ráda k obědu.

Jehněčí maso, na kterém si rád pochutná Katein tchán král Karel III., miluje i Kate a bylo dokonce součástí menu na její svatbě s Williamem v roce 2011.

Mlsá popcorn a pudink

Co když má Kate chuť mlsat? Na prvním místě je pro ni popcorn. Novináři ji vyfotili, jak se s manželem dělili o sáček popcornu při sledování basketbalového zápasu na sportovním stadionu. Není tajemstvím, že Kate má zálibu v olivách, které zobe mezi jídly jako drobnou svačinku.

Dorty a sladkosti má také velmi ráda, lepkavý karamelový pudink s kopečkem zmrzliny je jejím favoritem.

Krémové rizoto z místní restaurace

Jako každý jiný pár si i ten královský občas rád zajde do restaurace. V jejich případě je to nejčastěji Crown Inn Pub v blízkosti domova v Norfolku. Překvapivě si neobjednávají drahé steaky, ale s chutí povečeří italské krémové rizoto.

To si můžete připravit i doma, základem jsou kvalitní ingredience. Budete potřebovat:

  • 320 g rýže carnaroli (nejlepší odrůda italské rýže s vysokým obsahem škrobu, je lepkavá až mazlavá)
  • 150 g másla
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 menší cibuli
  • 60 g sušených hřibů
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1,5 l horkého zeleninového vývaru
  • mořskou sůl
  • 2 lžíce parmazánu
  • hladkolistou petržel

Jak na to? Sušené houby vložte do sklenice s horkou vodou, aby změkly. Na másle a oleji lehce osmažte cibulku. Přidejte rýži, promíchejte a podlijte sběračkou horkého zeleninového vývaru.

Přidejte změklé houby a vše zalijte suchým vínem. Opět vařte za stálého míchání. Postupně přilévejte další vývar a nechte odpařit až do změknutí rýže „al dente“ (na skus).

Do rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmazán a znovu míchejte až do okamžiku, kdy se rizoto promění na krémové. Na talíři ozdobte petrželkou a ihned podávejte.

Pokud máte raději rizoto s masem, vyzkoušejte podle našeho videoreceptu srbské rizoto z mletého masa.

Zdroje informací: 

Marieclaire.com.au: The Unexpected Method Kate Middleton Incorporates In Her Diet & Exercise Routine
Marieclaire.com.au: This Is What Kate Middleton Really Eats In A Day
Thedailymeal.com: 13 Foods Kate Middleton Absolutely Loves

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie