Co se jedlo na Moravě v době příchodu Cyrila a Metoděje? Hospodyňky připravovaly kaše z luštěnin a chleba „solily“ popelem
5. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Letos je tomu 1160 let, kdy na pozvání velkomoravského knížete Rostislava dorazili v roce 863 na Moravu bratři Cyril a Metoděj, kteří na naše území přinesli křesťanství a položili základy vzdělanosti. Jaký byl tehdy běžný život na Velké Moravě?
Věnovali se zemědělství
Lidé žili v menších osadách v jednoduchých hliněných domech, které měly často jen jednu místnost s otevřeným ohništěm na vaření. K domku býval doslova přilepený chlívek s ovcemi a kozami. Jedlo se jen dvakrát denně, ráno a večer, přes den maximálně ovoce nebo zelenina.
Úrodná půda a přívětivé podnebí umožnilo tehdejším obyvatelům věnovat se intenzivně zemědělství. Pěstovalo se samozřejmě obilí, převažovalo proso a pšenice. Na políčkách rostlo ale i žito, ječmen a oves.
Mohlo by vás zajímat
Chleba s popelem
Obilí bylo základem tehdejší stravy. Drtilo se pomocí velkých kamenů na hrubší mouku. Z té se vařily kaše, ty se konzumovaly nasladko s ovocem či medem nebo naslano se zeleninou.
Hospodyňky pekly nasucho placky a výjimkou nebyl už ani pšeničný chleba. Ten se tomu dnešnímu moc nepodobal, šlo jen o mouku, vodu a sůl. A protože sůl nebyla tak běžná jako dnes, přidával se do těsta místo ní popel! Mělo to svou logiku, protože popel z ovocných stromů měl trochu slanou chuť a ten z lesních stromů a buku a dubu zase nahořklou.
Kaše z luštěnin
Důležité byly v jídelníčku i luštěniny. Je zajímavé, že kromě čočky a hrachu tu byla velmi rozšířená vikev čočkovitá, vysazoval se koňský bob (podobný fazolím) a hrachor (španělská čočka). Ani jedna z posledně tří jmenovaných luštěnin, kterým se daří především ve Středomoří, se dnes už u nás nepěstuje. Jejich semena se musela dlouho namáčet i dlouho vařit. Z luštěnin se připravovaly především kaše, které se někdy vylepšovaly kousky masa.
Nesmíme zapomenout na zeleninu a ovoce. Na základě archeologických nálezů víme, že na stole byly například mrkev, petržel nebo kopr. Z ovoce pak jablka, hrušky, ořechy, ale i broskve.
Ovce a kozy byly důležité
Ovce a kozy chovali obyvatelé Velké Moravy především na mléko, z kterého vyráběli tvaroh a sýry. Na zimu je ale většinou poráželi. Postupně se také začínala chovat prasata, husy a slepice. Maso se jedlo jen občas, převládala zvěřina a lesní ptáci. A lidé, kteří bydleli v blízkosti řek a potoků, si mohli poměrně často pochutnávat na rybách.
Základy vinařství
K dnešní Moravě neoddělitelně patří víno a destiláty. S nadsázkou můžeme říct, že věrozvěsty Cyrila a Metoděje však slivovičkou určitě nevítali. Tehdy totiž destilaci alkoholu ještě neznali. Vařili si pivo a medovinu a popíjeli víno. Víno sem „přišlo“ ve starověku spolu s Římany a jeho pěstování se tu dařilo. První vinohrady pak byly vysazeny v okolí dnešních Mikulčic.
Pokud se chcete alespoň trochu přiblížit jídelníčku 9. století, připravte si luštěninovou kaši. Zkusit můžete i hrachovou podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
moravskynarod.cz: Jak se stravovali na Velké Moravě?
mytrencin.sme.sk: Veľká Morava: Muži pili pivo, ženy mali rady šperky. Ak nemali soľ, pomohli si popolom
slovacky.denik.cz: V Památníku Velké Moravy ochutnávali jídla Slovanů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více