Pšeničný chleba z kyšky

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 3 názory

Suroviny

Na omládek:
120 ml vlažné vody
lžička sladěnky
5-6 g droždí
145 g hladké mouky
Dále:
220 ml kyšky
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
250 g celozrnné pšeničné mouky (Předměřická plnohodnotná)
100-120 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek jen umícháme a v teple necháme 50-60 minut kynout. Zároveň namočíme celozrnnou mouku do kyšky, aby trochu změkla, než vykvasí omládek.

  2. K hotovému omládku přidáme předmočenou mouku a zbytek ostatních surovin (hladkou mouku přidáme postupně, dosypáváme) a uhněteme těsto, které necháme vykynout.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, vytvarujeme bochník a necháme na plechu nebo v ošatce znovu dobře vykynout.
    Upečeme ve vyhřáté troubě (210 °C/cca 45-50 minut).

Poznámka

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšeničný chleba z kyšky

  • dadulka111 dadulka111

    cathleen: Děkuji.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    dadulka111: sladový výtažek, který obsahuje jednoduché cukry a zbytky enzymů, vše velice prospěšné rozjezdu kvasinkám. Těsto pak lépe kyne a i upečený výsledek je lepší, než bez omládku a sladěnky.
    Dá se koupit ve Zdravé výživě ;-)

    Odpovědět

  • dadulka111 dadulka111

    Mohu se, prosím, zeptat, co je to sladěnka? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

Tématické fráze: chléb z kyšky chleba z kyšky sladový chleb recept domaci chleb z kyšky recept chleba z kyšky domácí chleba z kyšky rohliky s kysky kyška chleba chleba s kyšky recept pšeničný chléb z remosky recepty z kysky domaci chleb s kysky domácí chléb z kyšky recepty pšeničný chléb recept domácí chleba s kyška chleba s kyšky recept na chleba z kyšky pšenicny chleba chleba sladenka pšeničný omládek

Zapomněl/a jsem heslo