Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaný celer: Naložený do té správné marinády nahradí dokonce steaky, před přípravou je vhodné ho krátce předvařit
Zdroj: Toprecepty, mika59

Na maso si moc nepotrpíte a hledáte nějaké varianty, co si v létě dát na gril? Plátky celeru chutnají překvapivě dobře a jsou výborným oživením klasických vegetariánských a veganských alternativ, jako jsou sýry, tofu na gril nebo jiné druhy zeleniny. Navíc se dají udělat na mnoho způsobů.

I celer se dá opéct na grilu

Celer je jedním z méně častých druhů zeleniny připravovaných na grilu. V zahraničních kuchyních je spíš běžnější grilovat celer řapíkatý, ke stejnému účelu je však vhodný i celer bulvový. Když jej nakrájíte na plátky, vzniknou vám jakési steaky. Ty už pak stačí jen naložit do vhodné marinády, nechat uležet nebo je marinádou potřít před grilováním a pak opéct nad žhavými uhlíky. Grilováním totiž celer získá lahodnou, jemnou a trochu nasládlou chuť, a když pak tyto celerové steaky doplníte nějakým lahodným dipem, po mase možná ani nevzdechnete. 

Netradiční využití celeru

Celer obvykle používáme společně s mrkví a petrželí jako základ vývarů, polévek nebo některých druhů omáček. Ne každý má sice tuto kořenovou zeleninu v oblibě, její ctitelé si ji však klidně dají i samotnou v podobě řízku, placiček, kaše či pyré nebo třeba pomazánky. Má totiž zajímavou oříškovou, zemitou a trochu anýzovou chuť, takže chutná výborně i sám o sobě. Kromě toho se celer rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku, neboť je bohatý na spoustu živin. Navíc se již od dávných dob věřilo, jak už jsme psali v jednom z našich předchozích článků, že funguje jako vynikající afrodiziakum a má i další pozitivní účinky na naše zdraví. 

Jak vybrat celer na grilování

Bulvy celeru jsou k dostání po celý rok. I když se tedy bere spíš jako zimní zelenina, můžete si jej koupit rovněž v létě během grilovací sezony. Na grilování je třeba hlavně pořídit co nejčerstvější celer. Vybírejte proto pevnější a těžší bulvy. Ty měkčí si nechte třeba na polévku. Celer je možné grilovat ještě čerstvý. V tom případě pak doba grilování trvá cca 25 minut. Chcete-li si trochu zkrátit přípravu, můžete plátky krátce předvařit ve vodě s trochou citronové šťávy nebo na páře.

Celerové steaky s chimichurri omáčkou

Pokud přemýšlíte, jak celer připravit, vyzkoušejte jej třeba s populární argentinskou chimichurri omáčkou podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 celer, 1 chilli papričku, 1 šalotku, 20 g petržele, 1 stroužek česneku, 5 lžic extra panenského olivového oleje, 1 lžíci sušeného oregana, 4 lžíce červeného vinného octa a sůl a pepř. 

  1. Den před grilováním si připravte chimichurri omáčku, aby se stihly krásně propojit všechny chutě. Chilli papričku zbavte stopky a semínek a nakrájejte na malé kousky. Šalotku a česnek nakrájejte najemno a petrželovou nať nasekejte nahrubo. 
  2. Všechny ingredience smíchejte s extra panenským olivovým olejem, oreganem a octem. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Celer oloupejte a nakrájejte na 1 ½ cm silné steaky. Předvařte je v hrnci ve vroucí vodě cca 5 minut. 
  4. Celerové steaky poté potřete chimichurri omáčkou a grilujte na přímém žáru při teplotě cca 200 °C přibližně 2 minuty z každé strany tak, aby byly plátky krásně dozlatova opečené. Podávejte je se zbylým chimuchurri.

Další možnosti marinády: 

  • sůl + pepř + čerstvý tymián
  • 2 lžíce oleje + 1 stroužek česneku + 1 lžíce dijonské hořčice + 1 lžička soli + ½ lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje + 1 lžička dijonské hořčice + 1 lžička javorového sirupu + 1 stroužek česneku + 1 lžička sójové omáčky + sůl + pepř

Náš tip: Pokud nemáte možnost grilovat, můžete vyzkoušet i tyto vynikající celerové hranolky z trouby podle našeho video receptu

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více