Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale voňavý mátový sirup ze tří ingrediencí zvládne připravit i začátečník, když dodrží jednoduchý postup
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Roste vám na zahrádce máta? Určitě z ní vaříte voňavý čaj nebo ji v horkých dnech pro osvěžení přidáváte do vody či minerálky. Pokud přemýšlíte, jak by se ještě máta dala co nejlépe využít, připravte si z ní sirup.

Na co se používá mátový sirup?

Máta je oblíbená bylinka, která má bohaté využití. Hodí se k masu, luštěninám, ale hlavně po ní saháme ve sladké kuchyni. Můžeme ji přidat do nápojů nebo jen jako ozdobu. Když máme této bylinky dostatek, můžeme připravit mátový sirup.

S jemně perlivou minerálkou, kostkou ledu a plátkem citronu krásně osvěží a skvěle chutná. Ale mátový sirup má pestřejší využití. Kromě limonády a alkoholických koktejlů ho můžeme přidat jako voňavé sladidlo do čaje. Vyzkoušejte ho třeba přidat na palačinky, na zmrzlinový pohár, nebo do smoothies.

Kdy sbírat mátu na sirup?

Pokud si chceme připravit mátový sirup, potřebujeme čerstvou bylinku. Nejlepší je na ni jít v den, kdy je sucho, ideálně kolem poledne. Bylinku je nejlepší ostříhat, než začne kvést. Rostlinku můžeme ustřihnout celou a použít listy i stonky

Jak se dělá mátový sirup?

Do sirupu by měla přijít máta, která je čerstvá, v dobrém stavu a bez různého hmyzu. Je třeba ji tedy omýt a odstranit případné „hmyzí příživníky“. Cukr se většinou využívá bílý krystalový. Karamelovější chuť a barvu získáme, když zvolíme třtinový. 

Jednoduchý mátový sirup není žádná věda. Stačí na něj tři ingredience: máta, voda a cukr. Vše se svaří a recept na vařený mátový sirup najdete na konci článku. Variantou je ale i nevařený sirup, do kterého patří citron nebo limetka a kyselina citronová.

Jak dlouho vydrží domácí sirup?

Nevařený sirup je třeba skladovat v chladu, nejlépe v lednici, kde vydrží asi dva týdny. Když do sirupu přidáme citronovou šťávu, měl by vydržet zhruba dva měsíce. Možností je ale zamrazit sirup v sáčku na led. 

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak připravit mátový sirup

Na vařený sirup stačí pouze tři ingredience: 1 litr vody, 1 kg cukru a asi 100 g máty. Jak na to? Připravte si velký hrnec, dejte do něj vařit vodu a přisypte cukr. Směs přiveďte k varu.

Mátu omyjte, nasekejte ji na menší kousky a postupně přidávejte do téměř vroucí vody. Nechte vařit zhruba minutu. Pak plotnu vypněte, hrnec dejte stranou a směs nechte alespoň tři hodiny, klidně ale až do druhého dne, odstát. 

Připravte si nádobu, do které budete chtít sirup nalít. Tekutinu přeceďte přes plátýnko nebo husté sítko do zcela čisté nádoby a uzavřete. Skladujte v chladu a temnu.

Pokud máte rádi mojito, připravte si nevařený mátový sirup s limetkou, který se skvěle hodí do tohoto oblíbeného nápoje. 

Náš tip: Připravte si mátový sirup podle tohoto videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více