Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sledování údajů na potravinách je důležité.
Zdroj: freepik

Před otázku, zda zariskuji a sním potravinu, která je „prošlá“, byl postaven patrně každý. Někdo zásadně odmítá pokrmy s prošlým datem spotřeby konzumovat, další zase řeší, zda je jídlo opravdu zkažené. Existuje několik pravidel, podle nichž se můžeme řídit, a přitom se nemusíme bát, že bychom riskovali například otravu jídlem.

Pozor na „dechberoucí“ slevy

Během posledních několika let jsme se naučili studovat tabulky na potravinách a číst si jejich složení. Méně už ovšem dbáme na data spotřeby, obzvláště u výrobků, které kupujeme v akci a u nichž jdou obchodníci až podezřele ochotně s cenami dolů. To ve výsledku může znamenat, že se nám v lednici a spíži hromadí potraviny, které nakonec vyhodíme. Jak ovšem uvádí server Better Homes & Gardens, náprava je jednoduchá.

Minimální trvanlivost není tím, čím se zdá

Stačí si jen zapamatovat několik základních pravidel. Jedním z nejdůležitějších je, že datum minimální trvanlivosti není to samé jako datum spotřeby. Zatímco datum minimální trvanlivosti je to, dokdy by potravina měla zůstat kvalitní, datum spotřeby uvádí, dokdy je bezpečné potravinu jíst, vysvětluje na svém webu supermarket Tesco.

Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu, a obal není poškozen. Jestli jste ovšem výrobek otevřeli a nespotřebovali celý, raději ho už vyhoďte.

„Data minimální trvanlivosti na potravinách se týkají spíše kvality potravin než jejich bezpečnosti," říká Janilyn Hutchingsová, potravinářská vědkyně a certifikovaná odbornice na bezpečnost potravin. Mezi potraviny s minimálním datem trvanlivosti patří třeba těstoviny, rýže, luštěniny, mouky, kompoty, zavařeniny a podobně. Obvykle je můžete jíst ne jen dny nebo týdny, ale i měsíce po datu minimální spotřeby.

Datum spotřeby je určující

Naproti tomu experti říkají: Potraviny po uplynutí data spotřeby už ani neotevírejte a rovnou je hoďte do koše. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) totiž uvádí, že datum spotřeby na výrobcích se týká bezpečnosti. Potraviny lze konzumovat bezpečně až do tohoto data a pak už se nesmějí ani prodávat. 

Jde ovšem jen o doporučení pro spotřebitele. Podle projektu Zachraň jídlo lze konzumovat mnohé potraviny i pár dní po datu spotřeby, ale jen s opatrností, pokud nevidíme ani necítíme nic podezřelého. To ale ostatně platí vždycky, tedy i před uplynutím data spotřeby. 

Jediným způsobem, jak eventuálně můžete prodloužit „trvanlivost“, je zmražení. Nehodí se to ovšem vždycky a u všech potravin a nezajistí to stoprocentní bezpečnost. Například bakterie salmonely jsou velmi odolné vůči teplotě a přežijí i mráz. 

Musíte také počítat s tím, že po rozmrazení nemusí potraviny, nebo i hotové pokrmy, které jste si nechali „na příště“, chutnat stejně, jako ve chvíli, než jste je dali do mrazáku. U některých jídel, jako je třeba maso, které teprve budete vařit, si pomůžete kořením, někdy je zase rozdíl tak nepatrný, že nebudete muset zasahovat vůbec.

Zrak a čich mohou být zachránci

Důležitým ukazatelem, který nám napoví, zda je potravina ještě stále k jídlu, jsou naše smysly. Obzvlášť čich a zrak nás mohou ušetřit nepříjemností, nastalých po konzumaci zkaženého jídla. „Vždy pozorně sledujte potraviny, které nevypadají, nevoní nebo nechutnají správně, a okamžitě je vyhoďte. Bez ohledu na datum na etiketě,“ varuje dr. Luiza Petre, kardioložka, specializující se také na výživu.

Kdy můžeme datum na etiketě ignorovat

Nepsaným pravidlem je, že datum minimální trvanlivosti se může u některých potravin „nerespektovat“. Například koření, čaje, těstoviny či mouka by měly vydržet dokonce o rok více, než se uvádí na etiketě.

Dva měsíce navíc by mělo vydržet müsli nebo celozrnná mouka. Čokoláda by podle serveru Jíme jinak mohla být stejně chutná i 14 dní po expiraci, dva dny jsou v pořádku u pečiva. Stále však platí, že je nutné sledovat data na obalech výrobků a konzumovat je podle nich.

Náš tip: Skládejte potraviny do lednice tak, aby nejčerstvější suroviny zabíraly místo vzadu a ty, které je nutné brzy sníst, si nechejte na očích. Kolikrát už každý z nás vyhazoval prošlé jogurty, které zkrátka jenom v ledničce na „první dobrou“ neviděl.

Zdroje informací:

bhg.com - Can I Eat Food Past Its Expiration Date? Here's What Experts Say

www.usda.gov - Before You Toss Food, Wait. Check It Out!

itesco.cz - Rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí

potravinyinfo.cz - Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti? Nový nástroj pro provozovatele potravinářských podniků

Pokud jste právě zjistili, že máte v ledničce jogurt, který je krátce po datu spotřeby, použijte ho do langošů z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více