Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meloun na tři způsoby: Lahodný je v kombinaci se sýrem, ale výtečná je i svěží melounová limonáda s meduňkou
Zdroj: Toprecepty, maris

Meloun je symbolem ideálního letního osvěžení. Nemusíme ho jíst samotný, existuje spousta dalších možností, jak ho využít. Melounové recepty většinou bývají jednoduché a rychlé na přípravu.

Co jste možná nevěděli o melounu

Melouny pocházejí z Afriky a jihozápadní Asie a je zajímavé, že tato plodina se dostala jako jedna z prvních rostlin do Ameriky spolu s osadníky. Staří Egypťané pěstovali melouny už od roku 2000 před naším letopočtem.

1. Meloun se sýrem

I když by to člověka možná nenapadlo, kombinace slaného sýru a sladkého melounu je vynikající. Výborně proto chutná meloun s balkánským sýrem a se sýrem feta. Tak lze připravit osvěžující saláty, do kterých kromě sýru a ovoce stačí přidat třeba jen olivu a zakápnout balzamikovým octem. Chuťově pestré jídlo je rychle připravené. Důležité je ale salát dobře vychladit. Melounový salát se hodí kdykoliv během dne. 

Pro změnu můžeme tyto ingredience poskládat na grilovací jehlu. Meloun se totiž dá grilovat, stačí chvilku po obou stranách, a když ho doplníme o kozí sýr, máme k dispozici další z chuťových variant, ke které můžeme přidat třeba lístky hlávkového salátu. 

2. Ledový nápoj s melounem

Meloun je skvělý i jako nápoj. Existují různé způsoby. Můžeme ho rozdrtit a zalít sodovkou a pak ozdobit lístky meduňky. Na dochucení je možné přidat třeba i bezový sirup. Efektně také vypadají v limonádě kostičky melounu mezi kostkami ledu a lístky máty nebo meduňky. 

Pokud bychom chtěli vyzkoušet něco chuťově rozmanitějšího, můžeme se pustit do přípravy ledového mixu melounu s černou ředkví, jahodami a citrónem. Tyto svěží a sladké tóny ovoce k sobě báječně ladí.

Meloun

Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický…

3. Melounové želé

To se hodí ke každému letnímu posezení s rodinou nebo přáteli. Melounové želé je vlastně meloun v jiné podobě. Jeho příprava je naprosto snadná. Je třeba myslet na to, že poloviny melounu bude třeba nechat ztuhnout v ledniciNa přípravu budete potřebovat: 2,5 kg vodního melounu (podélně rozpůlený), 100 g cukru moučka, 14 plátků želatiny, kůru a šťávu ze 2 limetek.

Jak na to? Z poloviny melounu vydlabejte lžicí růžovou část melounu a dejte obsah do mixeru. Rozmixujte dohladka. Vezměte si vyšší misku, dejte přes ní jemné sítko nebo plátýnko a směs přeceďte. Zbylou dřeň nevyhazujte. Dejte ji do mrazáku a můžete ji přidat třeba do sorbetu.

Připravte si pánev, nechte ji rozehřát a nalijte na ni 200 ml šťávy a přidejte cukr.  Míchejte, dokud se nerozpustí, a pak vařte dvě minuty. Plotnu vypněte a melounovo-cukrovou směs nechte trochu vychladnout. (Na želé využijete jen litr šťávy.) Zbývající množství můžete přidat do nápoje.

Z limetek nastrouhejte kůru a odšťavněte je. Půlku melounu dejte do misky, což zajistí stabilitu a tekutina se z ní nevylije. Plátkovou želatinu namočte na 5 minut do misky se studenou vodou. Pak z ní vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte do teplé melounové šťávy a míchejte, než se rozpustí. Směs nalijte do mísy ke zbytku šťávy z melounu (800 ml), přidejte limetkovou šťávu a kůru. Vše promíchejte a nalijte do melounů. Naplněný meloun dejte ztuhnout do lednice. Ideálně přes noc, ale bude stačit i 8 hodin. Pak už jen stačí krájet klínky.

Zdroje informací:
wikipedia.org: Meloun
ncbi.nlm.nih.gov: Medieval emergence of sweet melons

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více