Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jezdci na Tour de France mají speciální jídelníček plný sacharidů.
Zdroj: Konstantin Kleine / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0, freepik / koláž Toprecepty.cz

Tour de France je v plném proudu a diváky slavného závodu napadají při jeho sledování různé otázky. Třeba, kdy se během náročných etap stihnou závodníci najíst, popřípadě, co je vlastně součástí jídelníčku profesionálního cyklisty. Pokusíme se vám v tomto článku na tyto dotazy odpovědět.

Co je pro cyklistu nutnost

Nejprestižnější cyklistický závod na světě, Tour de France, vyvrcholí až 23. července, ale již od svého startu opět budí pozornost. Nejen dramatické okamžiky v jednotlivých etapách jsou ovšem tématem diskuzí.

Mnoho lidí například zajímá, jak musí člověk jíst, aby tak náročný sportovní výkon vydržel. Podle serveru Road.cc jde především o dostatečný příjem sacharidů.

Snídaně je základ

Tělo cyklisty na Tour spálí okolo 6000 kalorií, které je třeba doplnit, aby nedošlo ke zdravotním problémům. Proto účastníci slavného závodu nesmí nic podcenit už od snídaně, kterou si dávají zhruba 3-4 hodiny před startem. Obvykle to bývá v devět hodin ráno. K snídani se často podávají vejce, avokádo, ovoce, cereálie, palačinky někdo dává přednost ovesným kaším. Nechybí ani káva.

Jídlo přizpůsobujeme potřebám nejen pro danou etapu, ale i pro jednotlivé jezdce,“ říká Stephanie Scheirlyncková, nutriční specialistka společnosti Trek-Segafredo. „Pokud se třeba jedná o horskou etapu, zvolíme bohatou nabídku sacharidů, protože to je „palivo“ pro stoupání, ale také dbáme na to, aby jídlo obsahovalo málo vlákniny, protože nechceme, aby způsobovalo zadržování tekutin,“ dodává.

Svačina v autobuse

Kolem půl jedenácté si závodníci dávají svačinu, bývá to v autobuse po cestě na start etapy. Klasicky do ní patří banány, rozinkový chléb nebo rýžové koláčky s medem. Opět je důležité, aby byly doplněny zásoby sacharidů.

Během závodu může nastat problém

Stravování během jednotlivých etap se liší. Například v náročnějších etapách se tělo spoléhá na sacharidy, což znamená nutnost spotřebovat více speciálních energetických gelů a nápojů.

Gely jsou vhodné obzvlášť v náročnějších částech závodu, kdy jezdec může mít problémy se žvýkáním a nemůže si tak dopřát třeba energetickou tyčinku, nebo rohlíky s marmeládou, které také patří do výbavy každé stáje.

Pozor je ovšem si dát na přísná pravidla, která zakazují dodávky jídla závodníkům například během prvních třiceti a posledních dvaceti kilometrů etapy či ve sjezdech z hor uvedených v horské klasifikaci. Jako trest slouží časová penalizace, která závodníkovi může ve výsledku zkazit celkové umístění.

Dojezd a večeře

Po skončení etapy neprodleně začíná regenerace. „Nápoje na zotavení dostávají závodníci hned,“ říká Scheirlyncková. Dáváme je závodníkům v koktejlu, protože se snadno pijí a pomáhají také s rehydratací,“ vysvětluje s tím, že do koktejlu se v mixéru přidá i čerstvé ovoce a v případě horkého počasí i led.

Posledním jídlem účastníků Tour de France je v den závodu večeře. Její skladba je určena podle náročnosti etapy, která čeká na jezdce další den. Většinou je v menu salát, polévka a například ryba. Vždy je dbáno na to, aby jídlo obsahovalo dostatečné množství sacharidů, které cyklisté po náročné etapě potřebují.

Zdroje informací:

road.cc - How do Tour de France riders eat on the move?

cyclingweekly.com - This is what you have to eat to compete in the Tour de France

teamefcoaching.com - The Tour de France menu: what the riders eat

Cyklisté rádi doplňují energii pomocí banánů. Zkuste to i vy a dejte si skvělé banánové lívance podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více