Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Růžičková kapusta získá správnou chuť a jemnost teprve po přemrznutí. Sklízíme ji čerstvou od podzimu až do jara
Zdroj: Top recepty

Růžičková kapusta si pro svou chuť získala mnoho příznivců, na zahradě se navíc snadno pěstuje. Vyhovuje jí výživná půda a dostatek vláhy. Koncem léta vršky zaštípneme (nebo zalomíme), aby rostlina již nenarůstala do výšky a netvořila nové kapustičky, ale naopak aby svou sílu soustředila do těch již narostlých.

Velkou výhodou rostliny je mrazuvzdornost. Znamená to, že ji můžeme nechat na záhonu přes celou zimu, mráz ji nespálí a malé kapustičky se dají sklízet postupně od podzimu až do dubna. A pokud se nám nechce v zimě chodit sklízet, tak kapustičky na podzim otrháme, očistíme a zamrazíme - z mrazničky je pak odebíráme podle potřeby.

Růžičková kapusta - cenná brukvovitá zelenina

Růžičková kapusta, oblíbená brukvovitá zelenina, má výraznou chuť a vysoký obsah sacharidů a proteinů. Je ceněná pro značný obsah vitamínů (hlavně A, B, C a E) a minerálů (především železa, vápníku, hořčíku, draslíku a síry). Její použití je velmi jednoduché, stačí oloupat vrchní nevzhlednou vrstvu slupek a vařit, dusit, zapékat nebo péct.

Růžičková kapusta v kuchyni

Tuto zeleninu spotřebujeme vždy co nejdříve po nákupu nebo donesení ze zahrady. Pokud ji nestihneme spotřebovat brzy, raději kapustičky zmrazíme k pozdějšímu použití, aby zbytečně nevadly.

  • Přestože se kapustičky hodí především k tepelné úpravě, můžeme je také jemně nakrájet, posolit, přidat třený česnek a pár kapek oleje, promíchat a podávat syrové na krajíci čerstvého chleba s máslem.
  • Kapustičky jsou zvlášť oblíbenou zeleninou do polévek, svým vzhledem ale připomínají malé knedlíčky a proto strávníky leckdy mohou zaskočit nečekanou chutí.
  • Do polévky stačí přidat několik kapustiček, které ji krásně doplní svou výraznou chutí.
  • Z pěkných košťálů (nebo z jejich částí), z vrcholů růžičkové kapusty a z kvalitních listů lze připravit zeleninový vývar, s přídavkem další zeleniny.
  • Velmi jemnou chuť získají kapustičky, když je budeme dusit na másle, podlijeme trochou slané vody a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem
  • Růžičková kapusta je výbornou zeleninou k zapékání. Nejdříve ji ale krátce povaříme (stačí 5 minut), scedíme  a necháme okapat. V zapékací nádobě ji doplníme vejci a strouhaným sýrem.
  • Růžičková kapusta je skvělou zeleninou na špízy, před napichováním ji ale nejprve krátce opečeme nebo povaříme.
  • Růžičková kapusta dobře chutná podušená na másle a na talíři posypaná osmaženou strouhankou.
  • Tepelně upravené kapustičky mohou být chutnou součástí salátů.
  • Chuť růžičkové kapusty velmi dobře vynikne, když ji podáváme jako samostatný chod. Nejprve ji uvaříme v páře nebo ve vodě.

Růžičkovou kapustu lze použít do stejných receptů, do kterých bychom jinak použili hlávkovou kapustu. Výsledná chuť je obdobná.

Na závěr máme ještě jeden tip  - videorecept na zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase:

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky