Karbanátky ze strouhané cukety a mletého měkkého salámu jsou vláčné a šťavnaté a lehce je zvládne i začátečník
25. 7. 2023 Vaření
Karbanátky se dají připravit z nejrůznějších surovin. Nemusejí být vždy jen z mletého masa, skvěle chutnají i ty zeleninové. Protože teď je sezóna cukety, můžete také ji využít na chutné karbanátky.
Jaká cuketa se hodí do karbanátků
Na vaření je ideální mladá cuketa. Taková zelenina je totiž šťavnatá a svěží. Jdou zpracovat celé, včetně slupky. Starší - větší - plody mívají tuhou slupku, kterou je lepší oloupat, a také tužší semínka, ta je třeba také odstranit. Pokud tedy máme přerostlou cuketu, musíme před využitím ji upravit.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě cukety
Cuketa je výborná zelenina, ale při přípravě karbanátku musíme počítat s tím, že je hodně vodová. Proto je potřeba se vody co nejvíce zbavit. Necháme ji tedy vypotit, podobně jako lilek. Pak z cukety vodu vymačkáme a slijeme.
Co dát do karbanátků s cuketou
Karbanátky náš národ miluje, ať jsou připraveny téměř z čehokoliv. A cuketa není výjimkou. Karbanátky jsou skvělou možností, jak využít tyto plody. Samotná cuketa je poměrně bez chuti, takže je vhodné ji zajímavě ochutit. Chuť může získat z uzeniny. Poměrně levnou ingrediencí jsou měkké salámy. Zvolit můžeme kvalitní šunkový salám, ale také třeba kvalitní gothaj.
U něj je třeba si hlídat obsažené množství vepřového a hovězího masa, které by mělo podle masné vyhlášky obsahovat alespoň 40 % směsi těchto mas a nesmí obsahovat separát (strojově oddělené maso). Gothaj by také neměl být mazlavý ani příliš měkký.
Z dalších ingrediencí využijeme sýr. Většinou to bývá eidam, zajímavou variantou je ale i hermelín. Chuť zvýrazní majoránka a pepř, výbornou volbou je také sušený česnek. Ve směsi bývají i vajíčka. Hustotu zajistí strouhanka.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak se dělají cuketové karbanátky s měkkým salámem
Na přípravu budete potřebovat: 1 střední cuketu, 200 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýru, 2 vajíčka, strouhanku, sušený česnek dle chuti, majoránku, pepř a sůl dle chuti.
Jak na to? Cuketu omyjte a nastrouhejte ji na hrubé nudličky. Posolte ji a nechte vypotit. Pak vymačkejte přebytečnou šťávu. Do směsi cuket rozklepněte vajíčka, přidejte majoránku, sušený česnek, pepř a sůl. Promíchejte. Salám namelte nebo nasekejte na robotu, sýr nastrouhejte. Vše přidejte k cuketám. Promíchejte a doplňte o tolik strouhanky, aby karbanátky šly dobře tvarovat. Postupně vytvarujte jednotlivé kousky a můžete je ještě obalit ve strouhance. Do pánvičky dejte vrstvu oleje, rozpalte ho a karbanátky v něm osmažte dozlatova. Odkládejte na talířek vyložený papírovým ubrouskem na odkapání tuku.
Zdroj:
wikipedia.org: Gothajský salám
vitalia.cz: Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více