Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny

17. 7. 2021 10:10

Vaření Redakce Toprecepty

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Cuketová sezóna je v plném proudu! Její svěží, málo výrazná chuť a pevná konzistence tuto letní zeleninu přímo předurčují ke smažení a zapékání se sýrem, masem nebo slaninou. Inspirujte se nejlepšími recepty z našeho webu!

Cuketobraní

Proč jíst cuketu? Obsahuje málo kalorií, hodně vody, spoustu vitamínů a minerálů, je osvěžující, ale oproti takové salátové okurce má pevnější konzistenci. Proto se dobře hodí i do teplé kuchyně a my vám dnes přinášíme výběr těch nejlepších receptů na zapečenou, smaženou a jinak upravenou zeleninu, kterou v létě nesmíte minout! 

Protože cuketa nemá příliš výraznou vlastní chuť, je určitě třeba ji nějak dochutit - nebo ještě lépe v něčem obalit. Například tyto zeleninové miniřízečky jsou skvělé. Křupavá smažená cuketa se šunkou poslouží jako večeře i pohoštění na večírek.

Někdy nemusíte k cuketě nic přidávat, stačí dobře ochutit těstíčko, ve kterém ji usmažíte. Sýr je na to nejlepší.

Cuketa + mleté maso = dokonalá kombinace

Tyto dvě suroviny dohromady ladí opravdu skvěle! Zapečená cuketa plněná směsí mletého masa a rajčat je už taková klasika, která je navíc opravdu snadná. Ani recept byste na ni možná nepotřebovali, přesto jej přikládáme. Určitě zkuste! Do směsi navíc můžete přidat oříšky, semínka, bylinky nebo třeba houby.

 
Lehčí, jaksi letní variantou je zapéct cuketu plněnou směsí tuňáka a kukuřice. Vynikající!
 

Cuketu můžete také přidat do klasické sekané, zelenina jí dodá úžasnou šťavnatost!

Kromě mletého masa je ještě skvělá kombinace cukety s bramborami. Zapečte obojí se slaninou, cibulí a smetanou podle následujícího receptu a máte buď lehkou večeři, nebo naopak bohatou přílohu například ke steaku či grilovanému masu.

Cuketové zlepšováky

Třeba držíte dietu, třeba nesmíte lepek ze zdravotních důvodů, třeba prostě jen chcete zkusit něco nového. Z cukety se dají vyrobit vynikající zeleninové nudle, které dokonale nahradí klasické těstoviny. Jak na to se dočtete tady:

 
Máte-li chuť na polévku, zkuste hustý cuketový krém s hráškem. Je jemný, krásně voní a určitě zachutná i dětem.
 

I taková klasika jako koprovka se dá odhlehčit pomocí cukety. Následující recept potěší všechny milovníky omáček a vydatných jídel, po kterých ale zároveň člověku není těžko.

Hledáte vhodný dárek pro někoho, kdo má rád jídlo a nejí maso? A co takhle vyrobit vegetariánské utopence právě z cukety? Vypadají skvěle, chutnají skvěle a jsou velmi originální!

Pokud máte úrodu cukety na chatě a ještě k tomu se vám v lese podařilo nasbírat dost hub, udělejte si výborný chalupářský guláš!

Fanoušci smažených dobrůtek zase určitě ocení tyhle vynikající cuketové langoše. Dobrou chuť!

 
Věděli jste, že z cuket se dají péct i buchty, koláče a další sladké moučníky? O tom si ale povíme někdy příště.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Kuřecí vývar patří k základním dovednostem každé hospodyňky. Ovšem, jako všechno v kuchyni, dá se i…
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na…
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin nebo jiná společenská akce, na které budete…
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky…
Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Velký vodní meloun s červenou dužinou pozná každý. Vyznat se v těch menších, kulatých a oválných už…
Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do…
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Dobroty z grilu jsou úžasné samy o sobě. Vždy se ale vyplatí k nim navíc servírovat nějaký dip či…
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když máte chuť rozžhavit také něco bezmasého, kromě…