Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny
Zdroj: Toprecepty, mika59

Cuketová sezóna je v plném proudu! Její svěží, málo výrazná chuť a pevná konzistence tuto letní zeleninu přímo předurčují ke smažení a zapékání se sýrem, masem nebo slaninou. Inspirujte se nejlepšími recepty z našeho webu!

Cuketobraní

Proč jíst cuketu? Obsahuje málo kalorií, hodně vody, spoustu vitamínů a minerálů, je osvěžující, ale oproti takové salátové okurce má pevnější konzistenci. Proto se dobře hodí i do teplé kuchyně a my vám dnes přinášíme výběr těch nejlepších receptů na zapečenou, smaženou a jinak upravenou zeleninu, kterou v létě nesmíte minout! 

Protože cuketa nemá příliš výraznou vlastní chuť, je určitě třeba ji nějak dochutit - nebo ještě lépe v něčem obalit. Například tyto zeleninové miniřízečky jsou skvělé. Křupavá smažená cuketa se šunkou poslouží jako večeře i pohoštění na večírek.

Někdy nemusíte k cuketě nic přidávat, stačí dobře ochutit těstíčko, ve kterém ji usmažíte. Sýr je na to nejlepší.

Cuketa + mleté maso = dokonalá kombinace

Tyto dvě suroviny dohromady ladí opravdu skvěle! Zapečená cuketa plněná směsí mletého masa a rajčat je už taková klasika, která je navíc opravdu snadná. Ani recept byste na ni možná nepotřebovali, přesto jej přikládáme. Určitě zkuste! Do směsi navíc můžete přidat oříšky, semínka, bylinky nebo třeba houby.

 
Lehčí, jaksi letní variantou je zapéct cuketu plněnou směsí tuňáka a kukuřice. Vynikající!
 

Cuketu můžete také přidat do klasické sekané, zelenina jí dodá úžasnou šťavnatost!

Kromě mletého masa je ještě skvělá kombinace cukety s bramborami. Zapečte obojí se slaninou, cibulí a smetanou podle následujícího receptu a máte buď lehkou večeři, nebo naopak bohatou přílohu například ke steaku či grilovanému masu.

Cuketové zlepšováky

Třeba držíte dietu, třeba nesmíte lepek ze zdravotních důvodů, třeba prostě jen chcete zkusit něco nového. Z cukety se dají vyrobit vynikající zeleninové nudle, které dokonale nahradí klasické těstoviny. Jak na to se dočtete tady:

 
Máte-li chuť na polévku, zkuste hustý cuketový krém s hráškem. Je jemný, krásně voní a určitě zachutná i dětem.
 

I taková klasika jako koprovka se dá odhlehčit pomocí cukety. Následující recept potěší všechny milovníky omáček a vydatných jídel, po kterých ale zároveň člověku není těžko.

Hledáte vhodný dárek pro někoho, kdo má rád jídlo a nejí maso? A co takhle vyrobit vegetariánské utopence právě z cukety? Vypadají skvěle, chutnají skvěle a jsou velmi originální!

Pokud máte úrodu cukety na chatě a ještě k tomu se vám v lese podařilo nasbírat dost hub, udělejte si výborný chalupářský guláš!

Fanoušci smažených dobrůtek zase určitě ocení tyhle vynikající cuketové langoše. Dobrou chuť!

 
Věděli jste, že z cuket se dají péct i buchty, koláče a další sladké moučníky? O tom si ale povíme někdy příště.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie