Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karbanátky ze strouhané cukety a mletého měkkého salámu jsou vláčné a šťavnaté a lehce je zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Karbanátky se dají připravit z nejrůznějších surovin. Nemusejí být vždy jen z mletého masa, skvěle chutnají i ty zeleninové. Protože teď je sezóna cukety, můžete také ji využít na chutné karbanátky.

Jaká cuketa se hodí do karbanátků

Na vaření je ideální mladá cuketa. Taková zelenina je totiž šťavnatá a svěží. Jdou zpracovat celé, včetně slupky. Starší - větší - plody mívají tuhou slupku, kterou je lepší oloupat, a také tužší semínka, ta je třeba také odstranit. Pokud tedy máme přerostlou cuketu, musíme před využitím ji upravit.

Na co si dát pozor při přípravě cukety

Cuketa je výborná zelenina, ale při přípravě karbanátku musíme počítat s tím, že je hodně vodová. Proto je potřeba se vody co nejvíce zbavit. Necháme ji tedy vypotit, podobně jako lilek. Pak z cukety vodu vymačkáme a slijeme. 

Co dát do karbanátků s cuketou

Karbanátky náš národ miluje, ať jsou připraveny téměř z čehokoliv. A cuketa není výjimkou. Karbanátky jsou skvělou možností, jak využít tyto plody. Samotná cuketa je poměrně bez chuti, takže je vhodné ji zajímavě ochutit. Chuť může získat z uzeniny. Poměrně levnou ingrediencí jsou měkké salámy. Zvolit můžeme kvalitní šunkový salám, ale také třeba kvalitní gothaj.

U něj je třeba si hlídat obsažené množství vepřového a hovězího masa, které by mělo podle masné vyhlášky obsahovat alespoň 40 % směsi těchto mas a nesmí obsahovat separát (strojově oddělené maso). Gothaj by také neměl být mazlavý ani příliš měkký.  

Z dalších ingrediencí využijeme sýr. Většinou to bývá eidam, zajímavou variantou je ale i hermelín. Chuť zvýrazní majoránka a pepř, výbornou volbou je také sušený česnek. Ve směsi bývají i vajíčka. Hustotu zajistí strouhanka. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak se dělají cuketové karbanátky s měkkým salámem

Na přípravu budete potřebovat: 1 střední cuketu, 200 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýru, 2 vajíčka, strouhanku, sušený česnek dle chuti, majoránku, pepř a sůl dle chuti.

Jak na to? Cuketu omyjte a nastrouhejte ji na hrubé nudličky. Posolte ji a nechte vypotit. Pak vymačkejte přebytečnou šťávu. Do směsi cuket rozklepněte vajíčka, přidejte majoránku, sušený česnek, pepř a sůl. Promíchejte. Salám namelte nebo nasekejte na robotu, sýr nastrouhejte. Vše přidejte k cuketám. Promíchejte a doplňte o tolik strouhanky, aby karbanátky šly dobře tvarovat. Postupně vytvarujte jednotlivé kousky a můžete je ještě obalit ve strouhance. Do pánvičky dejte vrstvu oleje, rozpalte ho a karbanátky v něm osmažte dozlatova. Odkládejte na talířek vyložený papírovým ubrouskem na odkapání tuku. 

Zdroj:
wikipedia.org: Gothajský salám
vitalia.cz: Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Náš tip: Přichystejte si cuketové karbanátky s Hermelínem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více