Cuketová limonáda osvěží a trumfne i tu okurkovou. Má výraznější chuť díky limetce a navíc se vyrábí ze „zbytků“
14. 8. 2023 Ostatní
Zdá se, že cuketa se dá použít téměř na všechny druhy vaření. Hodí se do studené i teplé kuchyně, můžeme ji použít na slané i sladké pokrmy, dokonce z ní můžeme vyrobit i limonádu. Jednoduše, rychle a se skvělým výsledkem.
Okurka má konkurenci
Před pár lety se u nás stala trendem limonáda okurková. V letních měsících ji seženete u stánků s rychlým občerstvením, v kavárnách, ale i v lepších restauracích. Když se vám nechce si ji vyrábět doma, bez problémů si můžete koupit sirup, který pouze zalijete vodou a máte okurkovou limonádu.
Mohlo by vás zajímat
Cuketa použitá beze zbytku
Ta cuketová sice není zatím tak populární, ale nikdo neví, zda se do budoucna právě ona nestane trumfem v nápojových lístcích. Její příprava je totiž tak snadná, že by bylo z podivem, kdyby se brzy nedostala do povědomí široké veřejnosti.
Cuketová limonáda má navíc jednu velkou výhodu. Použijeme do ní pouze šťávu, kterou jsme z cuket „vypotili“ při přípravě některého z mnoha pokrmů z ní. Doslova tak cuketu spotřebujeme od A do Z.
Cuketová limonáda s limetou a medem
Na přípravu dvoulitrového džbánku osvěžující limonády budete potřebovat: štávu ze tří větších (ne přerostlých) cuket, 2 litry perlivé vody či sodovky, 45 g třtinového cukru, šťávu z jedné limety, šťávu z ½ pomeranče, 1 lžíci medu a sůl.
Jak na to?
- Cukety nastrouháme najemno do mísy a promícháme se dvěma špetkami soli. Necháme 30 minut vypotit.
- Mezitím si do džbánku nasypeme led a vymačkáme limetu a půlku pomeranče. Přisypeme cukr a pořádně promícháme.
- Přidáme šťávu z nastrouhané cukety a med a znovu zamícháme.
- Do džbánku přidáme perlivou vodu a naposledy promícháme.
- Limonádu můžeme ozdobit například kolečkem salátové okurky či lístky máty.
Náš tip: Strouhanou cuketu můžeme použít k přípravě perníku, karbanátků nebo třeba bublaniny.
Máte chuť na dušené zelí, ale doma žádné nemáte? Podívejte se na náš videorecept a vytvořte si ho z cukety.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více