Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová omeleta: Šťavnatost  zajistí cuketa a k lahodné krémovosti pomůže přeložení omelety, ne její otáčení
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Kam s ní? Tedy s cuketou. Vyzkoušeli jste cuketové lodičky zapečené s masem, bramborák s cuketou nebo snad cuketové zelí či cuketovou buchtu? Jednou z možností je i přidat ji do vaječné omelety.

Jak má vypadat správná omeleta

Omeleta je výborným jídlem k večeři. Milují ji děti i dospělí. Může být nádherně barevná, krásně zasytit. Omeleta by měla být konzistencí nadýchaná a uvnitř krémová, zatímco na povrchu by měla být nevysušená. Není to palačinka, takže se neobrací, ale pouze překládá na polovinu.

Co je potřeba na omeletu

Vaječná omeleta je velmi vděčným jídlem, protože díky ní můžeme zužitkovat zbytky z kuchyně. Do základu vaječné omelety patří vajíčka, pepř, sůl, a navrch bylinky.

Jak vylepšit omeletu

Nakonec můžeme na omeletu ale dát i další ingredience. V našem případě je to především cuketa. Cuketu můžeme na omeletu rozmístit v podobě slabších koleček, ale i nastrouhanou na menší kousky. V obou případech ji můžeme osmažit na trošce oleje nebo trochu podusit. Chutná skvěle, když ji před úpravou osolíme a posypeme sladkou paprikou. Můžeme ji připravovat s plátky česneku, které cuketě dodají chuť.

Kromě této zeleniny se hodí přimíchat šunku nebo jinou dobrou uzeninu, přidat můžeme také houby. S cuketou se dobře kombinuje paprika, ale i rajčata. Navrch můžeme omeletu posypat tvrdým sýrem (eidam, parmazán, cheddar). Podle toho, jak je slaný, přidáme k vaječné směsi sůl nebo ji jen opepříme.

Cuketová omeleta výborně chutná také posypaná jarní cibulkou, pažitkou, nebo třeba petrželkou. 

Na co si dát pozor

Omeletu je třeba připravovat spíše za středního tepla. Pokud by byla teplota příliš vysoká, omeleta by se předčasně opekla a nešla by dodělat do výtečné podoby (uvnitř krémová). Také přeložení omelety zajistí, aby vnitřek zůstal krémový. Druhou stranu neopékáme, aby nedošlo k jejímu vysušení. Ingredience, jako zelenina, houby, sýr, se do omelety přidávají až na závěr. 

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit cuketovou omeletu

Na přípravu cuketové omelety si připravte: 2 vejce, 100 g šunky, 1 větší (ne přerostlou) cuketu, olivový olej, 50-80 g nastrouhaného eidamu, špetku pepře, jarní cibulku a petrželku.

Jak na to? Do většího hrnku rozklepněte dvě vejce, přidejte lžíci studené vody a rozmíchejte je vidličkou. Šunku nakrájejte na tenké nudličky. Také cuketu nakrájejte na nudličky a osmažte ji na trošce oleje do změknutí.

Do pánve dejte olivový olej, rozehřejte ho. Na pánvičku nalijte vajíčka a nechte je rozlít po celé ploše. Do dvou minut začnou tuhnout. Pak je posypte šunkou a cuketou a počkejte, až se prohřejí. Poté na vše rovnoměrně nasypejte nastrouhaný sýr. 

Pokrájejte jarní cibulku, petrželku a obojí nasypte na cuketovou omeletu. Omeletu v půlce přeložte na druhou stranu a podávejte

Náš tip: Připravte si omeletu se zeleninou a žampiony a přidejte do ní třeba i trochu najemno nakrájené cukety:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více