Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlá večeře: Na sádle dokřupava upečené topinky s česnekem a pálivou játrovou směsí ocení nejen milovníci pikantních jídel
Zdroj: Toprecepty, krkovicka.x

Také milujete topinky? Skvělá levná a rychlá večeře vždy potěší. A nemusí to pokaždé být je klasika s česnekem. Vyzkoušejte výborné křupavé topinky z trouby s ďábelskou játrovou směsí.

Jak se dělají topinky

Každodenní jídlo nemusí být pokaždé mimořádně nápadité, občas si rádi pochutnáme na klasických jídlech. Topinky se hodí na obyčejnou večeři, ale i na různá posezení s rodinou, kamarády. Můžete si je dát jen tak potřené česnekem a k tomu podávat zeleninový salát. Ale také si na ně můžete připravit zeleninovou, houbovou, nebo masovou směs. Důležitým základem jsou ale vždy správně připravené topinky.

Ty mají být na povrchu pěkně do růžova opečené a uvnitř měkké. Proto při opékání musí doslova nasáknout tukem. Právě pak získají požadovanou podobu. 

Co jsou topinky

Dříve se uvádělo, že topinkou může být světlý i tmavý chléb. Dnes světlému opečenému chlebu říkáme toast. Na topinky většinou saháme po tmavém chlebu, který máme k dispozici. Nejčastěji to bývá klasická Šumava. A vůbec to nemusí být čerstvý chléb, naopak ten starší je mnohem vhodnější.

Topinky se smaží ve větším množství tuku (nejlepší je sádlo) na pánvičce nebo se pečou v troubě. Hotové křupavé topinky se potírají česnekem, někdy se ochutí nastrouhaným sýrem a kečupem, jindy se na ně kromě česneku dávají různé směsi.

Jak udělat topinky v troubě

Topinky nemusíte připravovat pouze na pánvičce, variantou je i pečení v troubě. Troubu vyhřejte na maximum, topinky dostatečně potřete tukem a na plechu vyloženém pečicím papírem je nechte upéct dozlatova. Chléb je třeba průběžně obracet a sledovat, aby se nespálil. 

Jak udělat masovou směs na topinky

Na masovou směs na topinky lze použít jakékoliv maso, ale játra jsou vhodná, protože jejich příprava je rychlá. Do směsi patří ještě cibule, někdy hořčice nebo kečup (či rajský protlak), používá se i paprika a další různé koření. Směs můžete připravovat třeba dušenou ve vývaru, případně s bílým vínem. 

Na dochucení se hodí sójová omáčka, česnek, z koření pak pepř, bazalka, či oregano, pikantní chuť dodá chilli. 

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak připravit topinky z trouby s ďábelskou játrovou směsí

Na křupavý pokrm budete potřebovat: 2 krajíce chleba, 100-120 g vepřových (kuřecích) jater, 3 tenké plátky anglické slaniny, ½ cibule, ½ kapie, 1 velkou lžíci sádla, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci sójové omáčky, 1 stroužek česneku, 100 ml tekutiny (bílého vína nebo vývaru), pepř, sůl, a 2-3 chilli papričky, pokud chcete pokrm pikantní. Na ozdobu si připravte 1 jarní cibulku.

Jak na to? Troubu zapněte na maximum (250 °C). Uřízněte dva krajíce chleba. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Játra nakrájejte na kostičky. Sádlo nechte rozpustit na pánvičce. 

Na sádle osmažte dohněda cibulku, přidejte játra a restujte, dokud se nezatáhnou. Na menší kousky nakrájejte slaninu, a kapii. Přidejte je k játrům, zalijte sójovou omáčkou, přidejte hořčici a po chvilce podlijte vínem nebo vývarem. Nechte zredukovat na hustší směs.

Rozpusťte v menším hrnku trochu sádla. Chleba důkladně potřete mašlovačkou sádlem z obou stran. Na plech dejte pečicí papír a na něj potřené krajíce chleba. Vložte do vyhřáté trouby. Průběžně kontrolujte a otáčejte, ideálně několikrát. Nakrájejte jarní cibulku. Topinky vyndejte z trouby, potřete je česnekem, rozložte na ně směs, dozdobte jarní cibulkou a hned podávejte. 

Náš tip: Pokud chcete vyměnit játra za kuřecí maso, pak můžete vyzkoušet přípravu jídla podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více