Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažená cuketa v sýrovém těstíčku: Křehkým plátkům cukety dodá sýr šťavnatost a výraznější chuť, bylinky jemnou vůni
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Přichází doba cuketová. Zelenina, která právě teď začíná dozrávat na našich zahradách, má spoustu využití. Proč ale nezkusit jeden z nejobyčejnějších receptů a osmažit ji obalenou v těstíčku se sýrem?

Jak připravit cuketu

Na smažení, grilování a pečení je lepší mladá cuketa. Když bude cuketa starší - tedy větší a se silnější slupkou - je vhodnější slupku oloupat, aby nebyla příliš tvrdá. Starší cukety je také lepší před vařením nechat vypotit. To se provádí tak, že je posolíme z obou stran, podobně jako u lilku, a necháme je asi čtvrt až půl hodiny odpočinout.

Jak udělat sýrové těstíčko

Na sýrové těstíčko využijeme hladkou mouku, škrob, vejce, mléko a tvrdý sýr. Na ochucení se hodí utřený česnek, tymián, pažitka, pepř, sůl a pro milovníky pikantního pokrmu si mohou přidat chilli. Přikápnout můžeme i sójovou omáčku.

Aby těstíčko na cuketě drželo, je lepší kolečka zeleniny nejdříve obalit v mouce a až pak v těstíčku.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak na smaženou cuketu v sýrem ochuceném těstíčku

Na přípravu této cukety budete potřebovat: 1 střední cuketu, 3 lžíce hladké mouky + na obalení, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku sójové omáčky, špetku chilli, sušený tymián, pažitku, 100 g strouhaného sýru, trochu mléka, pepř, sůl a olej na smažení.

Jak na to? Cuketu omyjte, a pokud nemá příliš tuhou slupku, není ji třeba loupat. Pak ji nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Pokud je starší, tak cuketu osolte z obou stran a nechte vypotit.

Přichystejte si bylinky a pokrájejte je. Připravte si těstíčko z mléka, hladké mouky, škrobu, vajec, chilli, tymiánu, pažitky, pepře a soli, pak přidejte utřené stroužky česneku a směs promíchejte. Přidejte nastrouhaný sýr a vše znovu promíchejte. Hustota musí být taková, aby hmota na cuketě držela

Do misky nasypejte mouku. Odebírejte kolečka cukety (mokré osušte papírovou utěrkou), obalte je v hladké mouce a nakonec je máčejte v těstíčku.

Připravte si pánvičku, nalijte do ní olej a rozpalte ho. Do horkého oleje vkládejte cuketu a smažte kolečka dozlatova. Zlatá kolečka dávejte na papírový ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.

Náš tip: Cuketu obalovanou v sýrovém těstíčku můžeme smažit na pánvičce, ale také ji připravit v troubě. Připravte si ji podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více