Okénko do historie: Cibule se dříve používala jako všestranný lék, afrodisiakum i prevence cholery
9. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Dovedete si představit guláš bez cibule? Bez ní by neměl ten správný šmak. Zdravá je syrová i vařená. V lidovém léčitelství se užívá už po tisíciletí. Naši předkové se dívali na cibuli jako na zázrak a lék proti mnoha nemocem.
Odkud přišla?
Cibule je jednou z nejstarších pěstovaných plodin v naší historii, pochází ze střední Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Archeologové, botanici, ani historici nejsou schopni přesně určit čas dobu a místo prvních pěstování.
Tato zelenina totiž podléhá zkáze a její pěstování nezanechává téměř žádné stopy. Některé písemné záznamy ale umožňují udělat si o jejím původu velmi zajímavý obrázek.
Mohlo by vás zajímat
Rozšířila se v Asii
Cibule byla nejprve domestikována ve střední Asii a na Středním východě babylonskou kulturou v Íránu a západním Pákistánu. Mnozí věří, že organizované pěstování začalo mnohem dříve, tisíce let předtím, než bylo vytvořeno písmo. Cibule se pěstovala ve starém Egyptě před 5 500 lety, v Indii a Číně před 5 000 lety, v Sumeru před 4 500 lety.
Mohlo by vás zajímat
Snadno se pěstovala
S organizovaným pěstováním cibule kolem roku 3 500 př. n. l. se starověké civilizace, které ji používaly, brzy staly na této skvělé zelenině skutečně závislé. Cibuli bylo snadné pěstovat na jakémkoli druhu půdy, v jakémkoliv ekosystému i počasí a bylo snadné ji skladovat, sušit a uchovávat během zimy.
Mohlo by vás zajímat
Součást náboženských obřadů
Kvůli všem těmto výhodám cibule nepřekvapí, že tato zelenina rychle vstoupila do náboženských obřadů několika starověkých civilizací. Nejvíce se to projevilo v Egyptě, kde cibule byla symbolem věčnosti, nekonečného života a byla součástí pohřebních obřadů (zejména při pohřbech faraonů). Egypťané malovali cibuli na stěnách svých staveb, pyramid a hrobek.
Mohlo by vás zajímat
Důležitý lék
Se vší tou popularitou se cibule stále více a více objevovala v písemných záznamech. Byla několikrát popsána v bibli, oslavována lékaři jako jeden z nejdůležitějších léků na různá onemocnění srdce, kloubů a trávení.
Ve starověkém Řecku ji hojně využívali nejen lékaři, ale i vojáci a sportovci, kteří věřili, že jim dodává sílu od bohů (jedli ji syrovou, vařenou, jako šťávu). Římané také konzumovali velké množství cibule a brali si ji s sebou i na cesty.
Mohlo by vás zajímat
Ve všech koutech světa
Po pádu Římské říše vstoupila Evropa do temného středověku. Během té doby se cibule hojně používala jako potravina i jako léčivý prostředek a často byla cennější než peníze. S příchodem renesance a novými obchodními cestami se cibule dostala do všech koutů světa. Údajně byla cibule první zeleninou, kterou kdy vysadili první kolonisté, kteří se vylodili na severu Ameriky.
Mohlo by vás zajímat
Všestranné využití
Cibule se v lidovém léčitelství používala a stále používá jako účinné antiseptikum na rány a rychlé ošetření včelího či vosího žihadla, měla by totiž mírnit otoky. Dříve cibule sloužila také jako prevence v dobách epidemií moru či cholery. Cibulová polévka se často podávala novomanželům jako afrodisiakum o svatební noci.
Náš tip: Bez cibule by některá jídla neměla tu správnou chuť. Vyzkoušejte třeba bramborové placky s cibulí podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
kniha Rady babky kořenářky, Svojtka a Vašut 1994
onions-usa.org: Onion History
vegetablefacts.net: Onion History - Origin and History of Onions
vitalia.cz: Co všechno může udělat cibule pro vaše zdraví
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více