Domácí játrová paštika

Jules Kuchařka: Jules

Doba přípravy: 2 hodiny + zavarenie viac ako 1 kg paštéty Pomazánky 7 názorů

Suroviny

200 g čistého vepřového masa
200 g slaniny bez blán
500 g hovězích jater (nebo jiných)
1 velká cibule
100 g tuku
2,5 lžíce vegety
4 lžíce sušené pažitky
3 vejce
3 dl hovězí bujón
vepřové kosti na vývar
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Najprv si pripravíme vývar. Do 1 l vody dáme 2 špikové bravčové kosti tak,
    aby boli zakryté vodou, hodíme dva hoväzie bujóny s 1 PL vegety.

  2. Necháme variť asi 40 minút, neskôr pozbierame vytvorenú penu a necháme vychladnúť.

  3. Na panvičke rozpustíme 100g masti /bravčovej, alebo husacej/, pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme dozlatova. Cibuľa sa nesmie pripáliť, inak bude paštéta horká.

  4. Medzitým si zomelieme bravčové mäso, pečeň a slaninu tak, aby sme dosiahli výslednú ružovkastú pastu. Robila som to v klasickom mixéri.

  5. Do mäsovej zmesi pridáme precedenú masť - výpek z cibule - cibuľu nepoužijeme. Takto ochutená masť má úžasnú cibuľovú arómu.

  6. Pridáme 3 dl vychladnutého vývaru, 1 a pol PL vegety, pažítku a 3 vajcia.

  7. Ponorným mixérom všetko dobre premiešame a rozmixujeme na hladkú kašu. Viditeľná by mala byť iba požítka.

  8. Mäsová masa by mala mať redšiu konzistenciu, asi ako cestíčko na vyprážanie rezňov.
    Túto masu plníme do zaváraninových pohárov, iba do polovice ! Dobre uzavrieme.

  9. Sterilizujeme/varíme v neustále vrúcej vody 1 a pol hodiny, vodu podľa potreby dolievame tak, aby stále zakrývala paštétu v pohároch - paštéta sa týmto spôsobom uvarí.

  10. Po uvarení necháme v tejto vode vychladnúť do druhého dňa.
    Takto pripravená paštéta je na nerozoznanie od kupovanej, nie tak slaná, bez pridaných konzervantov, teda zdravšia a je výborná.

  11. Z tohto množstva mi vyšlo 5 pol litrových pohárov, s tým, že sú naplnené do polovice, čiže cca 1,25 kg paštéty. Paštéta by mala vydržať aj 2 mesiace, ja ju dávam do chladničky, i keď je sterilizovaná, pre istotu, predsa len, je to mäso.Po otvorení vydrží aj 4 dni. Neviem Vám to však presne povedať, lebo u nás tak dlho nikdy nevydržala.
    Podávame najlepšie s domácim chlebíkom a čerstvou zeleninkou, hoci na raňajky.

Poznámka

Zdroj: dávnejšie som si prečítala viacero receptov na internete, z každého som si vzala niečo a vytvorila tento svoj.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 285 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí játrová paštika

  • Jules Jules(autor receptu)

    Ďakujem všetkým za milé komenty :) pekný deň

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    U nás by se po ní také jen zaprášilo;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :-p Já bych si také nandala, mám ráda paštiky :yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Touto dobrotou by mě nikdo neurazil:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jules:My už také dlouho ne, ale o to je to pro mne horší, protože dodnes si pamatuji tu chuť a vůni domácího masa a ostatních dobrot, které jsme vyráběli. S tím, co nyní kupujeme, je to naprosto nesrovnatelné :-/. Bohužel, jinak to nejde;-)

    Odpovědět

  • Jules Jules(autor receptu)

    Yanullko, díky :) My pašíky nemáme, ale tu je aj tak domáca výroba niečoho takého veľmi vzácna a nezvyčajná. A takéto naše slovanské výrobky tu jednoducho nekúpiš.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Domácí paštiky jsme dělali, když jsme pašíky chovali, chutnaly nám moc, proto posílám 1. bod ;-):-):-p:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: játrová domácí paštika recepty recepty dity p.jatrova pastika domaci jatrova pastika recept na výrobu domácí paštiky domaca pecenova pasteka domáca pečeňová paštéta pečeňová pašteka domaca pasteka pečeňová paštéta pecenova pastika játrová paštika podle dity p. dom pastika paštika podle dity p domaca paštika domáca paštéta pecenova pasteta do poharov dita p paštika pasteky recepty dom.paštika jatrova pastika