Bramborová kaše zapékaná se sýrem: Slanina jí dodá výraznou chuť a vůni, smetana neuvěřitelnou jemnost
11. 10. 2023 Vaření
Bramborová kaše se vždycky považovala za tak trochu luxusní přílohu, která patří k nedělnímu řízku. Ačkoli podle většiny receptů se brambory na kaši smíchají s vlažným mlékem, do té jemné „nedělní“ kaše se často přidává tučnější smetana i máslo.
Luxusní příloha i skvělý základ pokrmů
Bramborová kaše je skvělá příloha k mnoha pokrmům. Kromě řízků jsou to různě připravené ryby, masové nebo zeleninové karbanátky, masové kuličky, sekaná, pečené nebo smažené kuře i různě připravené vepřové maso.
Pokud náhodou zbyde, určitě se využije v mnoha jídlech. Například Britové mají skvělé recepty na jejich klasiku cottage pie, což je většinou zbylé maso zakryté bramborovou kaší a zapečené v troubě. Na podobném principu je i řecké kleftiko, kdy se pod „pokličkou“ z bramborové kaše zapéká šťavnaté jehněčí maso.
Mohlo by vás zajímat
Zapékaná kaše
Bramborovou kaši můžeme samozřejmě zapékat i s levnějšími ingrediencemi. Kromě zbylého pečeného masa to může být slanina nebo nějaká uzenina a sýr. Když bramborová kaše zbyde, je to jednoduché. Ale připravit si můžeme i čerstvou, která bude ideální právě pro zapékání.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ingredience jsou nejlepší?
Začněme bramborami na kaši. Tady jsou nejvhodnější ty typu C. Jsou moučnaté a vhodné právě na kaši. Pokud jde o mléko, zvolte raději to víc tučné, nejlepší je ale smetana, a to aspoň 12%.
Na zapečení je skvělý tučnější sýr, ideálně 40% eidam, výborný je také čedar nebo gouda.
Z koření většinou stačí sůl a pepř, využít je možné také špetku muškátového květu, výraznou chuť dodá stroužek prolisovaného česneku nebo nadrobno nakrájená jarní cibulka či pažitka.
Mohlo by vás zajímat
Zapečená kaše se sýrem
A co budete potřebovat? Na bramborovou kaši: 750 g brambor typu C, 100 g másla, 3 vejce, ½ litru mléka (nebo kombinace mléka a smetany). Na zapečení pak 1 bílek, 150 g sýru (eidam, čedar, gouda), 400 g anglické slaniny, rostlinný olej.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do osolené vody a povařte doměkka.
- Sceďte je a poté zalijte mlékem nebo smetanou. Přidejte 50 g másla a brambory rozšťouchejte. Přidejte žloutek a tři vejce, směs osolte a řádně promíchejte.
- Poté ještě můžete vše prošlehat ručně nebo elektrickým ručním šlehačem. Pozor, nepoužívejte ponorný mixér! Kaše by byla lepivá. Do směsi pak přidejte na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu a dobře promíchejte.
- Pekáč vymažte máslem a pokryjte ho kaší. Bílek rozšlehejte, smíchejte s polovinou sýru a potřete jím kaši. Zbytek sýru nasypte na povrch. Poklaďte plátky zbylého másla a vložte do trouby předehřáté na 200 °C (horkovzduch na 180 °C) a pečte asi 30 minut.
- Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.
- Pokud chcete, můžete do pekáče ještě před navrstvením kaše dát podušenou zeleninu, jídlo bude pestřejší.
Náš tip: Bramborová kaše je skvělá také zapečená s mangoldem a krkovičkou podle našeho videoreceptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více