Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová kaše
Zdroj: Freepik, freepik

Zbytek bramborové kaše od oběda se lehce může proměnit ve vynikající hlavní jídlo či jinou přílohu. Kromě toho, že zužitkováním zbylé kaše omezíte plýtvání, navíc také ušetříte a máte spoustu příležitostí obohatit jídelníček o nové chutě.

Děti bramborovou kaši milují

Tzv. "brkaši" mají rády i děti, které se spoustě jídel zatím vyhýbají. Přečtěte si také tipy na dokonalou bramborovou kaši, která se vždy povede. Chcete-li kaši obohatit o další chutě, přidejte k bramborám při vaření další zeleninu. S bramborami skvěle ladí mrkev, dýně, hrášek, brokolice, špenát, celer nebo česnek. Z bylinek vyzkoušejte hladkolistou petrželku, pažitku, libeček nebo jarní cibulku.

Zbytky bramborové kaše nevyhazujte

Ohřívaná bramborová kaše z předešlého dne už není takovým chuťovým zážitkem, proto je lepší si dát trochu práce a vytvořit z ní úplně novou pochoutku.

Placky z bramborové kaše

Aby placky dobře držely pohromadě, bude třeba ke studené bramborové kaši přidat vajíčko a přiměřené množství hrubé mouky. Vzniklé těsto bude mírně lepit, ale tvarování placek si usnadníte tím, že si namočíte ruce ve studené vodě. Kromě těchto dvou ingrediencí, které jsou nezbytné pro konzistenci, dále můžete zužitkovat další zbylé potraviny. V plackách z bramborové kaše bude skvěle chutnat osmažená cibulka, šunka, nastrouhaný sýr, petrželka, podušené houby či špenát, česnek nebo uvařený hrášek. Placky se dají smažit na oleji z obou stran dozlatova, zdravější variantou je však pečení v troubě. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zlehka potřete olejem a pečte na 200 °C dozlatova 15–20 minut.

Neochucené placky se dají podávat i nasladko se švestkovými povidly, marmeládou, tvarohem nebo posypané mletým mákem.

Pečené bramborové krokety

Krokety ze zbylé bramborové kaše mohou být luxusní příloha, nebo je můžete podávat i jako hlavní chod se zeleninovým salátem a bylinkovým dipem. K bramborové kaši přidejte vejce a hrubou mouku podle potřeby, nastrouhaný sýr a oblíbené bylinky. Vytvarujte kulaté nebo oválné krokety, které obalte v trojobalu a upečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15-20 minut. Před pečením krokety potřete trochou oleje.

Bramborová kaše zapékaná s masem

Bramborovou kaši lze zapékat samotnou, ale také se zeleninou nebo masem. Vyzkoušet můžete i bramborovou kaši zapečenou se sýrem. Vždy je třeba vmíchat vejce nebo samotný žloutek, který udrží kaši pohromadě. Skvěle chutná zapečená kaše v kombinaci s rybou, ale je vhodná téměř ke každému druhu masa.

Slavným představitelem tohoto druhu zapékání je pastýřský koláč (Shepherd´s pie), který je národním jídlem Angličanů a vznikl právě snahou zužitkovat zbylé potraviny. Kombinuje v sobě perfektně ochucené masovo-zeleninové ragú a bramborovou kaši jako přílohu, která je shora zapečená se sýrem.

Polévka z bramborové kaše

Jsou chvíle, zejména s malými dětmi doma, kdy potřebujete uvařit rychle a levně zároveň. Recept na polévku z bramborové kaše je pro takové případy přímo ideální.

Muffiny z bramborové kaše

Stejně jako u předchozích tipů, i muffiny z bramborové kaše lze ochutit na mnoho způsobů. Zkusit můžete například sýrovo-špenátovou příchuť. Na 12 muffinů si připravte asi 3 hrnky bramborové kaše, 2 vejce, 1 hrnek podušeného špenátu, 1 hrnek strouhaného sýra, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulku, špetku pepře a olej. Jak na to?

Do bramborové kaše zamíchejte rozšlehaná vejce, nadrobno nakrájený špenát a cibulku, nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek. Ochuťte trochou pepře. Sůl už nebude potřeba díky soli v bramborové kaši a přirozené slanosti sýra. Formu na muffiny vymažte trochou oleje, naplňte bramborovou směsí a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 30-40 minut dozlatova. Po vytažení z trouby nechte pár minut vychladnout, aby šly muffiny lépe vyklopit.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více