Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roštěnky naší rodinky: Štavnaté a křehké plátky masa s pikantní omáčkou se předem nakládají do voňavých bylinek
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Máte chuť na výborné maso? Vyzkoušejte roštěnky, které jsou naložené do směsi bylinek. V omáčce z cibulového základu, hořčice a vývaru maso lahodně chutná, a tak mu prominete i delší přípravu.

Co je hovězí roštěná

Hovězí roštěná je maso ze zadní hřbetní části. Toto maso patří mezi nejdražší kousky, je mírně prorostlé a má výraznou chuť. Roštěná má jemnou svalovinu a je šťavnatá. Pokud chceme toto maso přece jen něčím nahradit, můžeme sáhnout po tzv. falešné hovězí svíčkové, která je z přední z plece býka a je fantastická právě na dlouhé a pomalé dušení, hodí se i hovězí zadní z kýty. V obou případech maso změkne později než roštěná.

Hovězí roštěná k obědu

A protože maso není nejlevnější, vyplatí se mu věnovat pozornost. Většinou se z roštěné připravují plátky. Obvykle to bývají dušené pokrmy, u kterých se maso před další přípravou nejprve orestuje. Přichystat si můžete třeba i klasiku, v podobě roštěnky se špenátem.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit roštěnou v bylinkách

Tato roštěná potřebuje trochu delší přípravu, na tepelnou úpravu si rezervujte asi zhruba hodinu a půl.  Na přípravu budete potřebovat: 4 hovězí plátky (roštěnec nebo zadní), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, hladkou mouku, 2-3 lžíce sádla, 2 lžíce hořčice, cca ½ litru horkého vývaru a sůl. Na kořenící směs: 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku drceného kmínu, ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky sušeného rozmarýnu, ½ lžičky mleté skořice, 1 špetku mletého kardamomu, špetku muškátového květu, špetku mletého koriandru a trochu oleje. Na jíšku: 1 lžíci másla a 1 lžíci hladké mouky.

Jak na to? V misce smíchejte všechno koření. Maso naklepejte, po krajích ho nařízněte, osolte a vetřete kořenící směs. Plátky masa nechte odležet.

Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a utřete ho se solí. Do kastrolu dejte sádlo, nechte ho rozehřát. Maso obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepejte a opečte ho z obou stran dohněda. Opečené maso vyndejte.

Do rozpáleného sádla v kastrolu nasypejte cibulku a opečte ji dozlatova, trvá to asi 10 minut. Ohřejte si vývar a malým množstvím zalijte cibulku. Přidejte hořčici, utřený česnek a maso. Duste a průběžně podlévejte, dokud nebude maso měkké.

Když maso změkne, připravte si jíšku tak, že do kastrůlku dáte tuk, necháte ho rozehřát, přidáte stejné množství mouky a osmažíte. Hotovou jíškou za stálého míchání pomalu přidávejte do omáčky a na mírné teplotě vařte dalších 20-30 minut, dokud tuk nevystoupí na povrch.

K tomuto jídlu se hodí rýže, houskový knedlík, ale třeba i kuskus. Výtečná jsou k němu čerstvá i sušená rajčata a petrželka.

Náš tip: Připravte si hovězí roštěnou na houbách s bramborami.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více