Roštěnky naší rodinky: Štavnaté a křehké plátky masa s pikantní omáčkou se předem nakládají do voňavých bylinek
21. 10. 2023 Vaření
Máte chuť na výborné maso? Vyzkoušejte roštěnky, které jsou naložené do směsi bylinek. V omáčce z cibulového základu, hořčice a vývaru maso lahodně chutná, a tak mu prominete i delší přípravu.
Co je hovězí roštěná
Hovězí roštěná je maso ze zadní hřbetní části. Toto maso patří mezi nejdražší kousky, je mírně prorostlé a má výraznou chuť. Roštěná má jemnou svalovinu a je šťavnatá. Pokud chceme toto maso přece jen něčím nahradit, můžeme sáhnout po tzv. falešné hovězí svíčkové, která je z přední z plece býka a je fantastická právě na dlouhé a pomalé dušení, hodí se i hovězí zadní z kýty. V obou případech maso změkne později než roštěná.
Mohlo by vás zajímat
Hovězí roštěná k obědu
A protože maso není nejlevnější, vyplatí se mu věnovat pozornost. Většinou se z roštěné připravují plátky. Obvykle to bývají dušené pokrmy, u kterých se maso před další přípravou nejprve orestuje. Přichystat si můžete třeba i klasiku, v podobě roštěnky se špenátem.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit roštěnou v bylinkách
Tato roštěná potřebuje trochu delší přípravu, na tepelnou úpravu si rezervujte asi zhruba hodinu a půl. Na přípravu budete potřebovat: 4 hovězí plátky (roštěnec nebo zadní), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, hladkou mouku, 2-3 lžíce sádla, 2 lžíce hořčice, cca ½ litru horkého vývaru a sůl. Na kořenící směs: 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku drceného kmínu, ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky sušeného rozmarýnu, ½ lžičky mleté skořice, 1 špetku mletého kardamomu, špetku muškátového květu, špetku mletého koriandru a trochu oleje. Na jíšku: 1 lžíci másla a 1 lžíci hladké mouky.
Jak na to? V misce smíchejte všechno koření. Maso naklepejte, po krajích ho nařízněte, osolte a vetřete kořenící směs. Plátky masa nechte odležet.
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a utřete ho se solí. Do kastrolu dejte sádlo, nechte ho rozehřát. Maso obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepejte a opečte ho z obou stran dohněda. Opečené maso vyndejte.
Do rozpáleného sádla v kastrolu nasypejte cibulku a opečte ji dozlatova, trvá to asi 10 minut. Ohřejte si vývar a malým množstvím zalijte cibulku. Přidejte hořčici, utřený česnek a maso. Duste a průběžně podlévejte, dokud nebude maso měkké.
Když maso změkne, připravte si jíšku tak, že do kastrůlku dáte tuk, necháte ho rozehřát, přidáte stejné množství mouky a osmažíte. Hotovou jíškou za stálého míchání pomalu přidávejte do omáčky a na mírné teplotě vařte dalších 20-30 minut, dokud tuk nevystoupí na povrch.
K tomuto jídlu se hodí rýže, houskový knedlík, ale třeba i kuskus. Výtečná jsou k němu čerstvá i sušená rajčata a petrželka.
Náš tip: Připravte si hovězí roštěnou na houbách s bramborami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
16 receptů na zpracování mletého masa: Nechte se inspirovat těmi nejlepšími pokrmy
Nejčastěji se používá maso hovězí, vepřové a kuřecí. Mletá zvěřina se hodí více do klobás, stejně jako maso skopové. Mleté rybí maso zužitkujeme… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista… Číst více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Směs na holandský řízek Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr,… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 4 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 14 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co se dá připravit z plátu piškotového těsta, upečeného na plechu? Řezy, zákusky, malé dortíky a rolády