Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovarský trhanec
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková

Klasický císařský trhanec původem z Rakouska je dezert každým coulem, ale na karlovarský trhanec nebudete potřebovat ani rozinky, ani rum a cukr už vůbec ne. Přidáním opraženého pečiva, petrželky a soli vznikne lahodná příloha, která důstojně zastoupí houskový nebo karlovarský knedlík. Shora nadýchaný, zdola opečený a mírně křupavý. A navíc do 20 minut můžete trhat a servírovat.

Bylinky dle vlastní volby

O vzniku a historii císařského trhance bylo již napsáno mnohé. A protože i zde stál na počátku s největší pravděpodobností pouze omyl, není nutné pojem “trhanec” dogmatizovat a zařazovat jedině mezi sladké tečky po jídle. Pokud se na název pokrmu budete dívat spíše jako na vysvětlení jeho finálního servírování, klidně se můžeme rovnou přemístit do příloh k tradičním českým omáčkám. 

Podle toho, k jaké z nich chcete trhanec podávat, můžete svobodně obměňovat i použitou bylinku. V základním receptu uvádíme univerzální petrželku, ale třeba ke smetanové houbové omáčce by místo ní skvěle sednul čerstvý kopr

Ideální variantou je, když celou tepelnou úpravu může trhanec absolvovat na pánvi, jak je jeho sladký příbuzný odjakživa zvyklý. Má to ale jednu podmínku!

Pánev musí být celá žáruvzdorná, protože zamíří na chvilku i do trouby. Plastové rukojeti zde rozhodně vítány nejsou. Celokovové pánve jsou obecně v kuchyni velmi praktické, skvěle fungují jako kulatá pečící forma na koláče nebo jako malý nepřilnavý plech, když pečete něco menších rozměrů. Na následující rozpis surovin se hodí pánev s průměrem dna rovných 20 centimetrů

Zabere to 15 minut 

Trhanec máte hotový, než řeknete švec a určitě rychleji než domácí karlovarský, kynutý nebo houskový knedlík

Co budete potřebovat: 2 vejce M, 1/2 včerejšího rohlíku, pár snítek nasekané čerstvé petrželky, lžičku soli, 100 g polohrubé mouky, 50 g másla a 120 ml plnotučného mléka

Celou dobu používejte tu jednu zmiňovanou středně velkou pánvičku. Nejdříve na ní nasucho nebo na minimu tuku opražte kostičky včerejšího pečiva místy dozlatova a odložte stranou. Pak na zbytkovém teple v pánvi nechte rozpustit máslo a nechte ho tu mimo plotnu také lehce chladnout. Předehřejte troubu na 180 °C, rošt mějte uprostřed. 

Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte dotuha se špetkou soli. V míse vedle dobře prošlehejte žloutky s mlékem a solí pomocí metličky. Postupně přisypávejte mouku a poté přilévejte i chladnější stále tekuté máslo. Nakonec sem jemně postupně vmíchejte už pomocí stěrky po částech sníh z bílků, ke konci i nasekanou petrželku a opečené žemle. 

Pánev zůstala lehce vymazaná rozpuštěným máslem (pokud ne, je čas to teď doladit k dokonalosti). Všechnu hmotu sem jednoduše přesuňte a stěrkou uhlaďte dorovna.

Zapněte plotnu na střední plamen a asi tři minuty budoucí trhanec zahřívejte, ať hmota začne tuhnout. Poté zahřátou pánev přendejte do trouby a na 10 minut zde ponechte osudu. 

Až pomocí chňapky vyjmete pánvičku z trouby, nechte chňapku stále na rukojeti pánve. Je to praktické připomenutí toho, že nemáte po chvilce automaticky uchopit ještě velmi horké madlo obnaženou dlaní.

Nakoukněte pomocí obracečky, zda je spodní část trhance alespoň lehce zlatavá. Pokud nejste s barvou spokojeni, můžete celou pánev ještě vrátit na chvíli na plotnu a dopomoci si k dokonalosti. 

Vyklopte svůj kruhový "knedlík" na prkénko a zvažte, zda jej budete trhat na velké kusy a nebo zvolíte metodu krájení ve stylu koláče. Ať už se rozhodnete jakkoli, rozhodně si pochutnáte. Karlovarský trhanec se bezvadně hodí jako příloha k vypiplané šípkové omáčce.

Také se skvěle znovu opéká, takže je vhodný i do knedlíků s vejci. Pokud by vám trhanec náhodou zbyl, můžete jej využít jako základ pro perfektní knedlíky s vejci

Zdroje informací:
Ceskatelevize.cz - S vůní tradice 

Náš tip: Karlovarský trhanec by slušel také koprové omáčce. Postup si můžete zopakovat v našem videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více