Sumeček africký s brokolicovou kaší

Kaczik Kuchařka: Kaczik

Ryby 17 názorů

Suroviny

cca 400 - 500 g sumečka afrického
2 čajové lžičky hořčice
2 stroužky česneku
1,5 polévkové lžíce olivového oleje
sůl
pepř
sladká paprika
kmín
Kaše:
5 větších brambor
250 g brokolice
máslo
mléko
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V hlubokém talíři jsem si smíchala hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 čajové lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti.

  2. Filet jsem si rozkrojila na 4 části a rozhodla se ozkoušet, co je pravdy na tom, že rybu nejde přesolit. Mám totiž dojem, že se mi to nakonec snad i povedlo. Tudíž prvně jsem rybu osolila, pak ji vykoupala v marinádě a v misce ji ještě dala na hodinku odpočívat a nasávat chutě do lednice.

  3. Troubu jsem si zapnula na 180°C.

  4. Poté jsem si dno pekáčku lehce potřeba olivovým olejem, vyskládala tam kusy ryby a dala na péct na 25-30minut.

  5. Brambory jsem si jednoduše uvařila. Někdy během jejich varu jsem si dala i vařit brokolici do osolené vody. V tomto případě nevadí, když se brokolice rozvaří. Možná bych to dokonce i doporučovala. Zároveň jsem si dala ohřát mléko na kaši.

  6. Až byly brambory i brokolice hotové, scedila jsem je. Prvně jsem si šťouchadlem rozmíchala brambory, pak do nich přidala máslo, nechala je chvíli rozpustit, přidala jsem i brokolici a společně promíchala. Postupně jsem přilévala horké mléko a míchala do požadované hustoty.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 101 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sumeček africký s brokolicovou kaší

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Bylo to výborné, trochu jsem to ještě "vylepšila" dala jsem lžíci obyč. plnotučné hořtice a lžíci pikantní hořtice s feferony, stroužek česneku navíc, místo soli trochu vegety a použila jsem citrónový pepř. :-)) Rybu jsem před tím nasolila jen lehce. A i takhle to bylo luxusní, uděláme zase. I manžel si pochvaloval..... :-))))

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Výborné jídlo, moc jsme si pochutnali!!! :yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Ani Ani(neregistrovaný)

    Dělala jsem přesně podle receptu a vynikající! Hned zítra běžím koupit dalšího sumečka a pro úspěch zopakuji. Manžel prohlásil jídlo za luxusní, až je ho skoro škoda níst ;-) Děkuji!:yes:

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Ne¨měla jsem sumečka, ale pouze tresku, přesto nám chutnalo:yes:.Jako přílohu jsem udělala pečené brambory:-p. Dávám bod a fotku:-K.

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Sumečka jsem ještě nejedla :-// Musím to napravit :-) Pěkný receptík :yes:

    Odpovědět

  • Irule Irule

    :-p:-p:-p ryby můžu, mňam :yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • 1974andrea 1974andrea

    Sumečka už jsem taky měla, je výborný. A ta kaše s brokolicí je dobrý nápad:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • Frantiska Frantiska

    tuto ryby neznam, tak jsem si vyhledala na netu informace. Pridavam pro neznale jako ja :)

    Sumeček africký se chová i u nás

    Další ze sladkovodních ryb, která je v intenzivních chovech produkována také u nás, a je cenově srovnatelná s cenou kaprů, je sumeček africký. Kilogram sumečka v živém lze pořídit už za cenu kolem 90 korun, a stejně jako v případě pstruha platí, že obsah omega3 mastných kyselin je v této rybě také vyšší než v případě kapra.

    Sumeček africký je přitom velmi chutná ryba – a také zajímavá. V přírodě je sumeček velmi odolný, ve svém přirozeném prostředí je schopen pohybovat se dočasně i na souši a živit se například měkkýši. Nesnese ale dlouhodobě teplotu pod 20 stupňů Celsia, a právě proto je jej možné chovat v podmínkách ČR jen v teplovodních intenzivních systémech. Maso sumečka je růžové a připomíná lososa, po tepelném opracování má ale již klasickou světlou barvu masa ryb. Velmi chutná je rybí polévka připravená standardně z hlavy a vnitřností. V našich maloobchodních sítích se ale setkáte zejména s filety z této ryby. Ty jsou bez kůže a kostí, a jsou tak vhodnou stravou i pro děti.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Stejně jako Simonka, i já jsem "rybková", z ryb jsem již ochutnala mnohé, ale sumečka ještě ne, ovšem vypadá a určitě i chutná moc dobře. Už jsem po něm pátrala na PC, je uměle odchovaný, ale snad to na chuti neubere ;-):-p +7:-K:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Já jsem rybková:-D a toto bych si hned dala:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Kaczik Kaczik(autor receptu)

    ivulinka: Já nejsem rybková vůbec :-D. Posledních cca 5 let se snažím do sebe soukat ryby, začla jsem tuňákem (toho mám ráda), pak losos (který mi překvapivě nechutná), pak jakási jiná ryba, jejíž jméno neznám - kamarádka dělala oběd, ale taky jsem nebyla moc nadšená, a nakonec jsem náhodou narazila na sumečka. Pro mě ideální ryba, protože víc než jako ryba chutná trochu jako kuře :-)). A to jsem ji zkoušela i jen lehce kořeněnou (troška nějakého koření na ryby a bylinek) a byla úžasná :-).

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Nejsme rybkoví, ale tohle bych si s chutí dala:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: sumeček recept sumeček sumecek recepty recept na sumečka sumcek africky recept recept na sumecka africkeho recept sumeček recept na africkeho sumecka jak připravit sumečka recepty sumecek sumcek africky recepty jak připravit sumečka afrického recepty na sumečka pečený sumeček sumeček, recept filety ze sumečka filet ze sumečka priprava sumecka africkeho sumeček filet recept sumeček filet