Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sumeček africký s brokolicovou kaší

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kaczik

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min Bez doby marinování

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava, Bez doby marinování)

Tato neobvyklá a osvěžující kombinace spojuje exotické a zdravé ingredience. Africký sumeček nabízí exotickou chuť, která se perfektně doplňuje s krémovostí brokolicové kaše. Tento pokrm je nejen lahodný, ale také zdravý a vyvážený.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 225 kJ /
1 488 kcal
Bílkoviny107,69 g
Tuky89,08 g
Vláknina18,11 g
Cholesterol 389 mg
Sodík 414 mg
Sůl0,80 g
Sacharidy55,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hlubokém talíři smícháme hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti. Krok 2: Filet rozkrojíme na čtyři části, osolíme, naložíme do marinády a v misce s víkem dáme na hodinku do lednice. Krok 3: Troubu zapneme na 180 °C. Krok 4: Dno pekáčku lehce potřeme olivovým olejem, vyskládáme tam kusy ryby a dáme péct na 25-30 minut. Krok 5: Brambory oloupeme, rozkrojíme a dáme vařit do osolené vody. Krok 6: Brokolici rozebereme na růžičky a taktéž dáme vařit do osolené vody. Nevadí, když se brokolice trochu rozvaří, možná to je i lepší. Krok 7: Před dovařením zeleniny dáme ohřát mléko na kaši.
Když je zelenina měkká, tak brambory i brokolici scedíme. Krok 8: Prvně šťouchadlem rozmačkáme brambory, pak do nich přidáme máslo a necháme ho chvíli, aby se rozpustilo. Pak přidáme i brokolici a společně důkladně prošťoucháme a promícháme. Postupně přiléváme horké mléko a mícháme do požadované hustoty.

TIP: Jak ochutit bramborovou kaši

Zveřejněno 1. 11. 2013

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sumeček africký s brokolicovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5M6A

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sumeček africký s brokolicovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5M6A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Bylo to výborné, trochu jsem to ještě "vylepšila" dala jsem lžíci obyč. plnotučné hořtice a lžíci pikantní hořtice s feferony, stroužek česneku navíc, místo soli trochu vegety a použila jsem citrónový pepř. :-)) Rybu jsem před tím nasolila jen lehce. A i takhle to bylo luxusní, uděláme zase. I manžel si pochvaloval..... :-))))

Výborné jídlo, moc jsme si pochutnali!!! :yes::yes::yes::yes::yes:

Dělala jsem přesně podle receptu a vynikající! Hned zítra běžím koupit dalšího sumečka a pro úspěch zopakuji. Manžel prohlásil jídlo za luxusní, až je ho skoro škoda níst ;-) Děkuji!:yes:

Ne¨měla jsem sumečka, ale pouze tresku, přesto nám chutnalo:yes:.Jako přílohu jsem udělala pečené brambory:-p. Dávám bod a fotku:-K.

Sumečka jsem ještě nejedla :-// Musím to napravit :-) Pěkný receptík :yes:

:-p:-p:-p ryby můžu, mňam :yes::yes:

:-p:yes::-K

:-p:-p:yes:

Sumečka už jsem taky měla, je výborný. A ta kaše s brokolicí je dobrý nápad:yes:

:yes::yes::-p:-K

tuto ryby neznam, tak jsem si vyhledala na netu informace. Pridavam pro neznale jako ja :)

Sumeček africký se chová i u nás

Další ze sladkovodních ryb, která je v intenzivních chovech produkována také u nás, a je cenově srovnatelná s cenou kaprů, je sumeček africký. Kilogram sumečka v živém lze pořídit už za cenu kolem 90 korun, a stejně jako v případě pstruha platí, že obsah omega3 mastných kyselin je v této rybě také vyšší než v případě kapra.

Sumeček africký je přitom velmi chutná ryba – a také zajímavá. V přírodě je sumeček velmi odolný, ve svém přirozeném prostředí je schopen pohybovat se dočasně i na souši a živit se například měkkýši. Nesnese ale dlouhodobě teplotu pod 20 stupňů Celsia, a právě proto je jej možné chovat v podmínkách ČR jen v teplovodních intenzivních systémech. Maso sumečka je růžové a připomíná lososa, po tepelném opracování má ale již klasickou světlou barvu masa ryb. Velmi chutná je rybí polévka připravená standardně z hlavy a vnitřností. V našich maloobchodních sítích se ale setkáte zejména s filety z této ryby. Ty jsou bez kůže a kostí, a jsou tak vhodnou stravou i pro děti.

Stejně jako Simonka, i já jsem "rybková", z ryb jsem již ochutnala mnohé, ale sumečka ještě ne, ovšem vypadá a určitě i chutná moc dobře. Už jsem po něm pátrala na PC, je uměle odchovaný, ale snad to na chuti neubere ;-):-p +7:-K:yes:

Já jsem rybková:-D a toto bych si hned dala:-p:-p:yes:

ivulinka: Já nejsem rybková vůbec :-D. Posledních cca 5 let se snažím do sebe soukat ryby, začla jsem tuňákem (toho mám ráda), pak losos (který mi překvapivě nechutná), pak jakási jiná ryba, jejíž jméno neznám - kamarádka dělala oběd, ale taky jsem nebyla moc nadšená, a nakonec jsem náhodou narazila na sumečka. Pro mě ideální ryba, protože víc než jako ryba chutná trochu jako kuře :-)). A to jsem ji zkoušela i jen lehce kořeněnou (troška nějakého koření na ryby a bylinek) a byla úžasná :-).

Nejsme rybkoví, ale tohle bych si s chutí dala:yes:

Načíst další komentáře (2)

Tématické fráze:
sumeček recept, sumeček, sumecek recepty, recept na sumečka, sumcek africky recept, recept na sumecka africkeho, recept sumeček, recept na africkeho sumecka, jak připravit sumečka, recepty sumecek, sumcek africky recepty, jak připravit sumečka afrického, recepty na sumečka, pečený sumeček, sumeček, recept, filety ze sumečka, filet ze sumečka, priprava sumecka africkeho, sumeček filet recept, sumeček filet

Suroviny:
sumeček africký, hořčice, česnek, olej olivový, sůl, pepř mletý, paprika sušená sladká, kmín mletý, olej olivový, brambory, brokolice, máslo, mléko, sůl

Přidat fotografie receptu