Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanová houbová omáčka: Nádherně voní po divokém koření, zakysaná smetana jí dá typickou chuť a báječně ji zjemní
Zdroj: Toprecepty, Iljusa

Omáčky patří k tradiční české kuchyni. Některé se připravovaly celoročně, jiné sezónně podle dostupných ingrediencí. Pro pozdní léto je typická ta houbová, kdy si z lesa nosíme košíky čerstvých hub.

Které houby dát do omáčky

Do omáčky se hodí prakticky všechny druhy hub (které bezpečně poznáme), ale nejlepší jsou hřibovité. Léto si z nás letos tak trochu dělá legraci, ale dobré houby z lesa se dají přinést. Ovšem pokud máme nakrájené houby v mrazáku nebo zavařené ještě z minulé sezóny, můžeme využít i ty. Je ale lepší, když houby nejsou nakrájené na malé kousky. Slouží i jako náhrada masa, takže si na této omáčce pochutnají i vegetariáni

Z čeho se dělá smetanová houbová omáčka

Základem smetanové houbové omáčky bývá kromě hub smetana. Většinou jde o sladkou smetanu na vaření. V tomto receptu je ale uvedena zakysaná smetana, kterou je důležité tepelně už neupravovat, aby se nesrazila. 

Kromě toho je v omáčce také směs zvaná divoké koření, do kterého patří bobkový list, pepř a nové koření. Zajímavým doplněním je také troška libečku. S ním ale opatrně, protože má velmi silnou chuť. Směs dochucujeme solí, ale také ji můžeme osladit, a pokud máme rádi kyselejší jídla, přidat i ocet nebo pár kapek citronu. 

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Smetanová houbová omáčka

Na přípravu houbové omáčky si připravte: 300 g čerstvých hub, necelý litr mléka (podle potřeby), 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, drcený kmín, sůl, ocet (dle chuti), cukr a 200 g zakysané smetany.

Jak na to? V hmoždíři rozlučte nebo v mlýnku namelte kuličky koření. Houby očistěte a nakrájejte je na větší kusy. Připravte si kastrol s malým množstvím vody, osolte ji, přiveďte k varu a přidejte houby. Přidejte všechno koření a vařte.

Mezitím si z másla a mouky připravte jíšku a rozkvedlejte s mlékem a zahustěte omáčku. Provařte asi 20 minut. Nakonec vypněte sporák a opatrně vmíchejte zakysanou smetanu. Omáčku dochuťte podle chuti cukrem, solí a případně octem. Každý si ji může ještě mírně dosladit nebo naopak okyselit pár kapkami citronu na talíři. Omáčka báječně chutná s houskovými knedlíky, dobrou variantou k nim jsou ale i bramborové.

Náš tip: Připravte si houbovou omáčku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku