Dietoložka britské královské rodiny: Jestli pijete colu s cukrem nebo bez, je jedno. Důležité jsou jiné věci, říká Gabriela Peacock
22. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
S hubnutím radí členům britské královské rodiny, na svém kontě má dva knižní bestsellery a v obou se věnuje, mimo jiné, přerušovanému půstu. Jak s ním začít, jak obecně hubnout a co při tom (ne)dělat, o to se Gabriela Peacock podělila v rozhovoru pro Toprecepty.cz
Jak začít půst
Potkaly jsme se spolu loni, na festivalu ELLEphoria, kde se to krásnými ženami a modelkami jen hemžilo. Gabriela mezi ně zapadla skvěle. Nejen proto, že sama bývala dříve modelkou, ale taky proto, že postavu modelky by jí i v jejích 44 letech mohla závidět kdejaká dvacítka.
„Gábina“ taky na dvacet vypadá, a to i když stojíte přímo vedle ní. Vděčí za to, mimo jiné, přerušovanému půstu. Jak sama tvrdí, je totiž vědecky dokázané, že jde o nejúčinnější metodu, jak bezpečně dosáhnout zdravé hmotnosti. Naše první otázka tedy logicky zněla, jak s půstem začít.
„Jak začít? Nejlépe koupit si moji knížku,“ smála se Gábina, ale vzápětí dodala, že jde o to, vybrat si, která varianta půstu vám vyhovuje. „Pro mě je nejjemnější plán 16:8, tedy, že 16 hodin se postíte a v 8hodinovém okně jíte. Pro někoho je ale 16 hodin bez jídla už hodně dlouhá doba. Tak ať začne na čtrnácti nebo dvanácti hodinách hladovění,“ radí vystudovaná nutriční specialistka a taky česká rodačka působící v Londýně.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na malé chyby
Bez podrobného návodu ale může být i postění pro mnohé obtížné. Ani v tom „okně“, kdy smíte jíst, totiž nelze „cpát do sebe hlava nehlava“ všechno, co vám přijde pod ruku. Ďábel se ovšem často skrývá i v detailu.
„Někteří mí klienti si dají například caffe latté. Ale mléko naruší stravovací plán, v takové porci je navíc dost kalorií. A pozor i na džus,“ varuje Gabriela Peacock, která pomáhala hubnout princi Harrymu i princezně Eugenii a ve výživě radí i svým přátelům, zpěváku Jamesi Bluntovi nebo herečce Joan Collins.
Specialistka zároveň připomíná, že při hubnutí je jednou z nejdůležitějších složek potravy vláknina. „Je zásadní pro zažívání, detox, na srovnání hladiny krevního cukru a zkrátka pro celkový balanc,“ vysvětluje a hned taky varuje před cukrem.
Cukr jako bílý jed
„Cukr je prozánětlivá potravina, zánět způsobuje chronické nemoci i rakovinu. Samozřejmě, že neříkám, že musíme žít zcela bez cukru, ale je to o té míře. Když si chcete dát dezert, dejte si ho jednou za pár dní, ne každý den. Místo toho si udělejte jogurt s čerstvým ovocem. Ovoce je sice sladké, ale má v sobě antioxidanty, minerály, vitaminy…,“ vypočítává a radí i s tím, jak chuť na sladké přechytračit.
A co když někdo nevydrží bez coca-coly? Má vsadit na light verzi?
„Jestli pijete jednu colu za týden, tak je jedno, jakou si vezmete. Pro mě je špatný jak cukr, tak sladidlo. Ale je to o vybalancování všeho. Pokud colu milujete, jednou za týden si ji dopřejte bez výčitek,“ říká Gabriela Peacock, podle níž neexistuje žádný konkrétní den, ani pondělí, ani leden, kdy by se mělo začít s dietou. A nezáleží ani na věku.
Mohlo by vás zajímat
Věk nehraje roli
„Já opravdu věřím tomu, že nemusíme čekat na nějaký zázračný den, kdy začneme žít nový život. Je to o malých krůčcích. Je úplně jedno, jak jste staří, kolik vážíte, ale vezměte si z mých knih, jak málo nebo jak hodně chcete,“ vysvětluje.
Gabriela nezatracuje ani dovolené či různé oslavy. „Svátky a oslavy si musíme užívat, já to chápu. Ale vyberte si dva tři dny, kdy bude hřešit, víc ne. A během té doby jezte hodně vlákniny, ta opravdu pomáhá! Pokud jdete na oslavu, možná to bude znít divně, ale najezte se klidně předem doma, abyste pak odolali svým chutím.“
A když se najíst předem nestihneme? „Na jakékoliv oslavě si vyberte něco, co má vysoký obsah bílkovin. Třeba kus sýra, vajíčko… Z rautu si dejte nařezanou zeleninu, šunku, olivy, oříšky,“ popisuje Gabriela, jak dostát společenskému požadavku, a přitom dodržet zásady zdravého stravování.
Zkrátka i při hektickém životním stylu můžete dělat malé krůčky, které postupně povedou k velkým změnám. A to nejen v lednu nebo „každé pondělí"!
Náš tip: Místo kachny se "šesti" si dejte třeba perfektní salát podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Trápí vás špatné spaní a noční můry? Může za to i to, co jíte!
Už jste někdy usnuli, abyste se po chvíli… Číst více
Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?
Slunečné počasí láká k procházkám do přírody i k… Číst více
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Nejběžnější křehké těsto všichni určitě znáte jako těsto linecké, ale vsadím se, že ani různé slané i sladké koláče a páje nebo mřížkové koláče vám… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Poradíme, co s nahromaděnými čokoládovými figurkami nebo vajíčky, na které už není chuť. Zkuste vyrobit domácí studentskou pečeť
Co se zbytky čokolády Máme několik možností. Jednou a nejjednodušší z nich je nalámat figurky do ranní obilné kaše. Také můžeme s čokoládovými… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více