Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí v novém roce: Přerušovaný půst přinese skvělé výsledky už za 3 týdny. Pravidla jsou jednoduchá
Zdroj: Freepik, user14908974

Do nového roku si dáváme různá předsevzetí, přičemž shodit nějaké to kilo je jedním z nejčastějších. Můžete se vrhnout na jednu z mnoha diet nebo zkusit přerušovaný půst. Tento způsob hubnutí je v poslední době hitem. Není divu, opravdu funguje, a přitom vás nijak extra neomezuje.

Přerušovaný půst není dieta

Přerušovaný půst není dietou v pravém slova smyslu, spíše jde o speciální způsob stravování. Nenutí vás jíst jídla, která vám nechutnají nebo se ládovat od rána do večera jen zeleninou. Jednou z hlavních předností přerušovaného půstu je, že můžete jíst vlastně cokoliv. U přerušovaného půstu totiž není přesně daný jídelníček ani povolené potraviny. Kouzlo tohoto stravovacího režimu spočívá v tom, že máte přesně vyhrazený čas na jídlo a po zbytek dne nejíte nic, tedy musíte se postit. U přerušovaného půstu se tak střídají dvě okna – to, určené na jídlo a tzv. hladové okno.

Díky půstu sníte méně kalorií

To je jeden z hlavních důvodů, proč přerušovaný půst funguje. Díky tomu, že jíte jen v omezeném čase, dostanete do sebe zcela logicky menší množství kalorií, neochudíte se však o žádné živiny. Samozřejmě se v době určené pro jídlo nesmíte extrémně přecpávat a jíst toho víc, abyste se předzásobili na dobu hladovění. Na to, zda hubnete, má samozřejmě vliv i to, jaká je skladba vašeho jídelníčku a pokud budete jíst jen tučné a nezdravé potraviny, příliš si nepomůžete. V případě, že máte vyvážený jídelníček, rozhodně nějaké to kilo zhubnete.

Jak přerušovaný půst funguje

Občasný půst je pro člověka přirozený a může vám prospět i zdravotně. Jedním z pozitiv přerušovaného půstu je, že jíte jen tolik, kolik potřebujete. Energie z jídla se totiž ukládá ve formě glykogenu do jater. Než se glykogen v játrech spálí pak trvá asi 10-12 hodin. Pokud je ale energie víc, glykogen se nestihne vyčerpat a vše se začne ukládat v podobě tuku. V případě, že je přísun stravy nižší, tělo naopak začne odbourávat tukové zásoby.

Díky přerušovanému půstu tak můžete zhubnout 3–8 % své váhy za 3–24 týdnů. Úbytek hmotnosti je přibližně 0,25–0,75 kg za týden. Kromě toho se vám může o 4–7% zmenšit obvod pasu, což znamená ztrátu břišního tuku. Přerušovaný půst podle některých může pomoci i při různých zdravotních problémech (kardiovaskulárních onemocněních, vysokém cholesterolu, zánětech a ekzémech).

Jaký přerušovaný půst zvolit?

Přerušovaný půst má několik verzí, z nichž si můžete vybrat tu, která nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu. Rozdíl spočívá v různém poměru časových oken. Nejčastější je vzorec 16:8, kdy se 16 hodin hladoví a 8 hodin můžete jíst. Tento typ je více doporučován mužům, pro ženy je vhodnější mírnější metoda 14:10, při níž se hladoví jen 14 hodin.

Během hladovění můžete pít jen vodu nebo jiné neslazené nápoje, případně černou kávu. Kromě těchto dvou metod existují i náročnější verze 18:6 nebo dokonce 20:4. Nejobtížnější je tzv. varianta OMAD, tedy one meal of the day neboli jedno jídlo za den. Spočívá v tom, že můžete sníst jedno jídlo denně, musí v něm být ale obsažené všechny potřebné živiny. Doba vyhrazená na konzumaci tohoto jídla by pak měla být 30 minut až hodinu. Rizikem této metody je, že u ní může dojít k hypoglykemii.

Dieta dvakrát týdně nebo celodenní půst

Kromě toho existuje verze 5:2, během níž se na dvě okna nerozděluje den, ale vytváří se týdenní plán. Ten spočívá v tom, že se pět dnů stravujete úplně normálně, zbylé dva dny v týdnu pak snížíte příjem kalorií na čtvrtinu, tedy na 500-600 kalorií. Mezi metody přerušovaného půstu se řadí i tzv. dieta bojovníka (warrior diet).

Ta je založena na principu jíst během dne jen malé porce ovoce a zeleniny, čas na hlavní jídlo pak přichází večer a v noci, kdy je na jídlo určené čtyřhodinové časové okno, během něhož můžete hodovat, co hrdlo ráčí. Případně můžete vyzkoušet i občasný 24hodinový půst jednou týdně nebo aspoň jednou za čas. Extrémní je verze půstu obden, což už zvládne málokdo. Mírnější variantou je obden snížit množství přijatých kalorií na 500.

Jak si rozvrhnout časová okna během dne

Vynechat jednou za čas na nějakou dobu jídlo, prospěje každému. Pokud je pro vás 24hodinový půst náročný, můžete vyzkoušet jednu ze dvou nejoblíbenějších verzí přerušovaného půstu. A jak začít? Výhodou přerušovaného půstu je, že okno hladovění připadá na noc. Poslední jídlo si tak můžete dopřát například v osm hodin večer, což znamená, že další jídlo máte povoleno buď v 10 nebo v poledne. Samozřejmě si ale rozvržení oken můžete posunout, jak vám vyhovuje. Pokud se tedy neobejdete bez snídaně, musíte si dát poslední pokrm dřív, třeba již v 16 nebo 18 hodin, jestliže chcete snídat v osm ráno. Přerušovaný půst můžete pro zvýšení účinku nakombinovat třeba s nízkosacharidovou dietou. Funguje ovšem i s běžným jídelníčkem.  

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více