Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké šišky jsou hitem Instagramu. Nepečené cukroví s cukrovou peřinkou chutná božsky a hotové je za deset minut
Zdroj: Toprecepty, Hella

Doháníte ještě resty ohledně cukroví nepečenými druhy? Kuličky a vosí hnízda jsou již taková klasika, co ale cukroví ve tvaru šišek? Pokud hledáte něco netradičního, tato sladká dobrota vás určitě nadchne. Když je navíc pocukrujete, budou vypadat jako šišky ze zasněžené borovice. 

Cukroví na poslední chvíli

Nepečené druhy cukroví jsou poměrně vděčné. Uchylujeme se k nim těsně před Vánocemi, kdy máme pocit, že toho stále nemáme dost, nebo je připravujeme ve chvíli, kdy si uvědomíme, že je Štědrý den za dveřmi a my jsme zase nic nestihli. Nepečené cukroví je rychle hotové a k jeho koulení, válení a tvarování můžeme přizvat i potomky, kteří se u tvarování kuliček či dalších tvarů zabaví a možná na chvíli přestanou řešit, co jim donese Ježíšek. 

Místo úlků borovicové šišky

Předností nepečených druhů cukroví navíc je, že do něj můžete zpracovat různé zbytky, třeba piškoty, sušenky nebo nepovedené kousky cukroví. To platí i v případě těchto borovicových šišek, které se staly hitem Instagramu. Připravit je můžete mnoha způsoby stejně jako vosí hnízda nebo kuličky z různých sušenek či piškotů, které rozdrtíte najemno a pak pospojuje krémem, máslem nebo salkem tak, aby vznikla vláčná hmota, z níž vytvarujte základy šišek v podobě válečků.

Základ ale můžete vytvořit i z jednoduché hmoty, kterou připravíte smícháním arašídového másla, nutelly, másla a cukru a necháte ji pak v chladu ztuhnout.
Půvab tohoto cukroví totiž spočívá ve zdobení, kdy na připravený korpus nalepíte cereálie, které budou připomínat šupiny šišek. Nejvhodnější jsou ty, které mají tvar mušliček, můžete místo nich ale použít i mandlové lupínky, které pak přelijete čokoládovou polevou, aby byly šišky pěkně hnědé. 

Šišky z brownies

Pokud byste to chtěli vzít z gruntu, můžete si základ na šišky rovnou upéct. Jednoduše jej vytvarujete z populárního čokoládového amerického moučníku brownies. O něm by se dalo říct, že je vlastně taková koncentrovaná čokoláda v pečeném stavu, navíc vyniká příjemnou vláčností a vlhkostí uvnitř, která ho přímo předurčuje z něj něco „uplácat“.

Pokud tedy patříte k milovníkům čokoládových dezertů, z těchto brownies šišek určitě budete nadšení. Pak už stačí vybrat jen kvalitní čokoládu a hlavně dezert nepřepéct, aby se nevysušil. A jak tedy šišky z brownies uděláte?

Budete potřebovat: 360 g čokolády, 250 g másla, 240 g cukru krystal, 90 g hladké mouky, 3 vejce, 2 lžičky kypřícího prášku, tuk na vymazání formy, rum a čokoládové lupínky na ozdobu. 

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Do hrnce s horkou vodou na dně dejte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu a přidejte máslo. Nechte rozpustit. 
  2. Vejce rozklepněte do misky, šlehejte, dokud nezesvětlají. Pak přidejte krystalový cukr a ušlehejte vše do husté lesklé směsi. Pak vejce opatrně vmíchejte k čokoládové směsi. Přidejte prosátou mouku a kypřící prášek a vše smíchejte. Do zapékací misky dejte pečicí papír. Směs nalijte do misky a vložte ji do předehřáté trouby.
  3. Po 15 minutách teplotu snižte na 180 °C a dopečte. Když povrch začne být lesklý a mírně popraská, tak dezert vyndejte z trouby. Správné brownies by mělo být trochu nedopečené.
  4. Brownies pak nechte trochu vychladnout a pak je rozdrobte. Drobečky smíchejte podle potřeby s trochou rumu a vytvarujte malé kužely. Na ně pak nalepte čokoládové cerálie a případně posypejte moučkovým cukrem. 

Náš tip: Místo cereálií můžete použít i mandlové lupínky a celé šišky pak přelijte čokoládovou polevou. Při přípravě šišek s mandlemi můžete postupovat podle následujícího videa

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více