Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mřížkový koláč s tvarohem a jablky: Aby byl krásně křehký, máslo do těsta musí být studené a důležité je zvolit správnou mouku
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Z křehkého těsta můžeme připravit různé dobroty. Mřížkový koláč s tvarohem a jablky je jednou z nich, kterou si můžeme vychutnat nejen o víkendu. Jemňoučké těsto doplněné o šťavnatou voňavou jablečnou a tvarohovou náplň.

Co je křehké těsto

Křehké těsto upoutá svou lahodnou jemností a příjemně máslovou chutí. Připravit z něj můžeme nejen sladký koláč a cukroví, ale také slané dobroty, například tyčinky, košíčky a slané koláče zvané quiche. Dá se plnit množstvím náplní. 

Křehké těsto přichystáme rychle. Připravuje se jen ze tří surovin: mouky, másla a vody a špetky soli. Ale zdánlivá jednoduchost skrývá nástrahy. 

Na co si dát pozor při přípravě křehkého těsta

Upečené těsto by mělo jít krásně ukrojit dezertní vidličkou, a i pak zůstat nádherně nadýchaně. Skutečně dobře připravené křehké těsto vyžaduje pár tipů.

  • Tuk musí být ztuhlý, čerstvě vyndaný z lednice a je třeba s ním pracovat rychle. Do mouky ho rozsekáme nožem. Kousky tuku se tak rozpustí až v troubě a díky vzduchovým kapsám, které po nich zůstanou, bude křehké. Není tedy nutné tuk do těsta dokonale zapracovat.
  • Je třeba vybrat obyčejnou hladkou mouku, která nemá tolik lepku (jako třeba mouka na pizzu nebo chleba). 
  • Spojování ingrediencí je ideální pomocí robotu, protože pak těsto neteplá díky našim rukám. Studenou vodu dáme do těsta na závěr a hníst budeme jen tak, abychom těsto spojili dohromady.
  • Těsto je třeba nechat odležet. Vzniklou směs dáme do fólie, můžeme ji zploštit a uložit do lednice. Půlhodina je absolutní minimum, vhodnější jsou dvě hodiny, nejlépe ale přes noc.
  • Posledním důležitým krokem je vyválení těsta mezi dvěma igelitovými sáčky, umístění a vytvarování ve formě a především propíchání těsta vidličkou, aby se při pečení  nenafukovalo. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit mřížkový koláč s tvarohem a jablky

Na kulatou formu o průměru 28 cm potřebujete následující ingredience. Na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 250 g studeného másla, 1 špetku soli, 1 vejce a 1 lžíci kysané smetany (nebo rumu). Na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu v kostce, 1 kysanou smetanu (200-250 ml), cukr (dle chuti), rum (dle chuti) a citronovou kůru. Na jablkovou náplň: 2 velká jablka, cukr, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžíce vanilkového pudinku v prášku a 1 vajíčko na potření.

Jak na to? Nejdříve připravte jablkovou náplň, aby vystydla. Jablka rozpulte a vyndejte jádřince. Na hrubém struhadle nastrouhejte jablka i se slupkou. Nastrouhaná jablka dejte do kastrůlku, přidejte cukr a skořici, přilijte trošku vody a poduste je. Vanilkový pudink nasypte do mističky, rozmíchejte s troškou vody, vlijte k jablkům a za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dejte do mísy a ušlehejte dohladka.

Na těsto si připravte mísu. Prosejte do ní mouku, přisypte cukr, rozklepněte vejce,  přidejte sůl a studené máslo nakrájejte na kostičky a vložte do směsi. Přikápněte smetanu nebo rum. Vše dobře propracujte do těsta, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici asi půl hodiny.

Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu vytřete máslem. Těsto rozdělte na třetiny a jednu část odeberte a nechte ji na mřížku. Zbytek těsta vyválejte do takového kruhu, že je jeho průměr větší, než průměr formy. Formu vyložte těstem, namačkejte ho i do stran a výše okrajů, těsto přehněte přes okraj seřízněte. Celé dno koláče propíchejte vidličkou a rozložte na něj tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň rozmístěte vychladlou jablkovou náplň. Okolo obvodu koláče oviňte tenký váleček vytvarovaný z těsta. Ze zbytku těsta, které jste dali stranou, vyválejte tenké válečky a vyskládejte je do tvaru mřížky na povrch koláče. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Formu dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut, podle typu trouby.

Náš tip: Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit nejrychlejší tvarohový koláč:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více