Bramborový knedlík jako od maminky: Důležitý je správný typ brambor, rychlé zpracování těsta zabrání jeho řídnutí
16. 1. 2024 Vaření
Bramborový knedlík vám může přijít jako komplikovaná příloha. Ale tenhle bramborový knedlík od maminky se připravuje podle jednoduchého receptu. Vyzkoušejte ho a potěšte strávníky.
Jak na knedlík z bramborového těsta
Bramborové knedlíky vypadají složitě, ale s pár tipy je to snadné. Důležité pro přípravu těchto knedlíků je to, že bramborové těsto řídne, proto se s ním musí pracovat rychle a nesmí se nechávat odstát. Po rychlém zpracování těsta se hned dává do osolené vařící vody.
Mohlo by vás zajímat
Jaké brambory na knedlíky
Na bramborové knedlíky je důležitý vhodný varný typ brambor. Protože potřebujeme, aby těsto hezky drželo pohromadě, je třeba varný typ C, který má spoustu škrobu. Použít se dá i varný typ B. Brambory vaříme ve slupce ne zcela doměkka, aby těsto nebylo řídké. Před zpracováním těsta musí být úplně vychladlé. Jak brambory upravit? Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a pak je nastrouháme najemno (nebo napůl nahrubo), můžeme je ale také rozmačkat.
Co patří do těsta na bramborové knedlíky
Kromě uvedených brambor je na knedlíky třeba mouka, vejce a trochu soli. Pokud jde o mouku, můžeme zvolit hrubou mouku, krupici i dětskou krupičku, případně jejich kombinaci.
Jak připravit bramborový knedlík od maminky
Na 2-3 porce budete potřebovat: 500 g brambor, 100 g krupice, 100 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce dostatečně dopředu tak, aby stihly vystydnout, ideálně den dopředu. Brambory oloupejte a rozmačkejte. Přidejte krupici, mouku, vejce a sůl dle chuti (solte méně, sůl bude i ve vodě). Promíchejte vařečkou.
Těsto zpracujte ručně a rozdělte na polovinu. Z těsta vyválejte knedlíky a hned je dejte do osolené vařící vody. Po chvilce zkontrolujte, jestli se nepřichytly ke dnu. Vaříte je zhruba 20 minut. Pak bramborové knedlíky vyndejte, nakrájejte skutečně ostrým nožem a můžete podávat. Ještě lepší budou, když je po vytáhnutí z hrnce potřete rozehřátým máslem.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak využít těsto na bramborový knedlík
Knedlíky můžete jíst jako přílohu, ale třeba i samotné, například s osmaženou cibulkou. Těsto samotné nemusí mít jen podobu velkých knedlíků. Můžete z něj udělat plněné knedlíky, ale také malé krokety. Těsto na bramborový knedlík tak může mít hned několik podob.
Náš tip: Přichystejte si bramborový knedlík od maminky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více