Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou třetí řadu. Dvanáctka amatérských pekařů a cukrářů se pustila pod dohledem porotců Michaely Landové a Josefa Maršálka do souboje o titul „Mistr pekař“. Jak ukázal již první díl, půjde o náročný úkol pro všechny soutěžící, kteří při svém pečení spotřebují neuvěřitelné množství surovin.

Nekonečný sezam surovin 

Populární pořad, jehož letošní start sledovalo na ČT 1 přes milion diváků, představil kromě známých moderátorů Terezy Bebarové a Václava Kopty a renomovaných cukrářů v rolích porotců i 12 odvážných účastníků, důkladně vybraných ze 400 uchazečů.

Dvanáctka amatérských cukrářů bude soupeřit v krásném prostředí zámku Bon Repos, kde se také 9. března rozhodne, kdo se stane vítězem letošního ročníku.

Jméno šampiona se sice dozvíme až za dva měsíce, už teď ovšem dokážeme spočítat, kolik a jakých surovin při své cestě za úspěchem osmička dam a čtveřice mužů spotřebuje.

Stovky kilogramů másla i mouky

Podle zdrojů České televize se v průběhu třetí řady soutěže spotřebovalo 134 kilogramů másla, 63 litrů mléka a 58 litrů smetany pro přípravu krémů, těst a různých druhů náplní. Dále padlo 221 kilo mouky a nejméně 2 853 vajec.

Čokoláda nesmí chybět

Zajímavých je i 140 kilogramů cukru, které posloužily k oslazení pečených dobrot, 36 kilo sýru mascarpone a 8 kilogramů creme fraiche, což jsou klíčové ingredience pro některé velmi zajímavé dezerty.

Při přípravě dalších lahůdek se uplatnilo i 12 kilo sýrů či 11 kilo tvarohů a jogurtů, 61 kilogramů čokolády a kromě toho také 15 kilo kakaa.

Olej, marcipán a tak dál 

Při pečení nesmělo chybět ani 56 litrů oleje či 30 kilogramů potahovacích a modelovacích hmot, použitých třeba při zdobení dortů a pečiva. Své místo si ale našly i maso a uzeniny - spotřebovalo se celých 5 kilogramů.

A neopomenutelná součást mnoha dezertů - ovoce?  Toho soutěžící spotřebovali neskutečných 72 kilo.

Jak je velký televizní štáb

Soutěž Peče celá země, která se vysílá ve více než třiceti zemích, je nejen přehlídkou pekařských dovedností, ale i zábavným pořadem, který dokázal již první sérií zaujmout diváky natolik, že finále premiérové řady, které proběhlo 14. 7. 2020, sledovalo 1,7 milionu lidí.

Každý díl, který se natáčí dva dny, je výsledkem práce týmu čítajícího 150 lidí, z nichž 30 až 40 tvoří úzký štáb.

Jak probíhal první díl třetí řady Peče celá země zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Peče celá země: Fotky ze zákulisí

Ukázat 30 fotografií

Náš tip: Dostali jste při čtení chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte výborný čokoládový dort podle našeho videoreceptu:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více